Kali Eskrima Arnis este un sport nou care face parte din marea familie a sporturilor provenite din artele martiale de pe intreg mapamondul . Acesta isi are radacinile in artele martiale filipineze . Functioneaza dupa reguli si regulamente sportive foarte clar stabilite. Acesta spre deosebire de celelalte sporturi de lupta de contact beneficiaza de un echipament de protectie specific care nu permite in nici un fel accidentarea sportivilor.

logo-wekaf-romaniaPe plan international exista Federatia Mondiala de Kali Eskrima Arnis (WEKAF) cu sediul in Cebu City Filipine , presedinte fondator fiind Sgm. Dionisio A. Canete Odl.

In Romania a fost infiintata Federatia de Arte Martiale Filipineze si Discipline Asociate din Romania in anul 2012 in baza Legii 26/2000 de catre Shihan Orlando CalinaAntrenor Emerit al Sportului impreuna cu alte cluburi de arte martiale ai caror presedinti au o vechime de peste 30 de ani in artele martiale.

logo-doce-pares-romaniaDin anul 2016 aceasta si-a schimbat denumirea in „Federatia Romana de Kali Eskrima Arnis”. Incepand din 1 Aprilie 2013 , a avut onoarea sa devina membra cu drepturi depline si reprezentanta unica in Romania a Federatiei Mondiale de Kali Arnis Eskrima – WEKAF si din August 2014 este membra cu drepturi depline a DOCE PARES ambele organizatii fiind conduse de Presedintele Emerit Dionisio A. Canete , Fondatorul acestor sisteme complexe cu sediul in Cebu Philippine , Director Tehnic pentru Romania fiind numit Dl. Antrenor Emerit al Sportului Orlando Calina .

Activitatea federatiei s-a remarcat inca de la infiintare prin organizarea de competitii nationale , stagii de pregatire a arbitrilor in vederea insusirii regulamentelor competitionale de WEKAF , stagii de pregatire tehnice a instructorilor cu maestri internationali ai WEKAF cat si participarea sportivilor din Lotul National la Campionatele Mondiale si Europene de WEKAF unde acestia au obtinut rezultate remarcabile .
Romania a fost prezenta la Campionatul Mondial de Kali Eskrima Arnis din Ungaria – Debrecen din 23 – 27 Iulie 2014 unde a obtinut un titlu de vicecampion mondial la categoria First Hit Stick Men.

picture-020La Congresul directorilor WEKAF din Ungaria 2014, Romania reprezentata de Orlando Calina – Director WEKAF Romania , a avut onoarea sa fie votata cu unanimitate de voturi ca tara gazda organizatoare a Campionatului European WEKAF din anul 2015 .

In Romania a fost recunoscuta de catre Ministerul Tineretului si Sportului ramura de sport Kali Eskrima Arnis in anul 2015, aceasta regasindu-se in cadrul Federatiei Romane de Kali Eskrima Arnis condusa de Domnul Presedinte Orlando Calina – Antrenor Emerit al Sportului , care in anul 2015 a fost organizatoarea Campionatului European de Kali Eskrima Arnis (WEKAF) .
Romania a participat cu un numar de 15 de sportivi alaturi de sportivi din Norvegia , Marea Britanie, Italia, Franta, Ungaria si Slovacia , locul de desfasurare fiind la Centrul Sportiv Apollo din Bucuresti . De asemenea au luat parte ca invitati reprezentanti ai Ministerului Tineretului si Sportului cat si alti oficiali din alte Federatii de arte martiale.

Date de contact

Orlando Calina, Presedinte FRKEA – Director WEKAF – DOCE PARES Romania

E-mail: wekafro@yahoo.com Telefon : 0734.311.744; Website: www.wekaf.ro