Federatia Internationala de Baschet Amator (FIBA) a acordat pentru a doua oara tarii noastre organizarea unei faze a grupelor Campionatelor Europene din 2017. Dupa intrecerile continentale feminine de anul trecut, in care orasele Timisoara si Oradea au gazduit doua grupe, in prima jucand si reprezentativa noastra, vara anului viitor va veni randul competitiei masculine sa ajunga, de dat asta, la noua sala polivalenta din Cluj-Napoca.logo-EuroBasket2017

Evenimentul a fost prezentat intr-o prima conferinta de presa, la care au participat Omer Tetik, Directorul General al Bancii Transilvania, Horia Paun, Presedintele Federatiei Romane de baschet, Sonia Ursu si Titus Nicoara, componenti ai loturilor nationale.
Dupa ce s-a anuntat ca Banca Transilvania va deveni partener principal al Federatiei Romane de Baschet, urmand sa sustina activitatea si planurile competitionale ale acesteia, dar si EuroBasket2017, a fost comunicata si implicarea institutiei bancare in bunul mers al pregatirii si participarii la turneele din urmatorii doi ani ale nationalelor de baieti si fete, la categoriile de varsta U20, U18, U16 si la seniori. Dar si la desfasurarea Campionatului National de Baby si Mini Baschet, destinat copiilor cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani. S-a amintit si recordul european de audienta, aproape 7000 de spectatori, inregistrat la meciul Romania-Turcia, din preliminariile EurobasketWomen din 2017, disputat la Cluj-Napoca.

Am consemnat si declaratiile celor doi conducatori:

Omer Tetik: „Ne bucuram ca Banca Transilvania devine, prin acest parteneriat, principalul sustinator al baschetului romanesc. Invrstind in valorile autohtone, investim in mandria nationala, baschetul fiind un sport foarte iubit si practicat in tara noastra de jucatori de toate varstele. Speram in rezultate cat mai bune ale baschetului romanesc”.
Horia Paun: „Federatia Romana de Baschet este onorata sa anunte oficial extinderea parteneriatului cu Banca Transilvania. Dupa ce anul trecut a devenit sponsorul oficial al nationalei feminine a tarii noastre, fiind un partener esential si pentru Eurobasket Women 2017, am decis impreuna sa extindem colaborarea, dorind s-o transformam intr-un parteneriat solid, de lunga durata. Care vizeaza atat performantele sportive, cat si dezvoltarea si promovarea baschetului in randul copiilor si tinerilor. Acest parteneriat ne va ajuta, cu siguranta, la obtinerea unor performante pe masura increderii in acest sport”.
De retinut ca Romania se numara printre cele opt tari care au fondat in 1932 Federatia Internationala de Baschet Amator (FIBA), alaturi de Argentina, Cehoslovacia, Elvetia, Grecia, Italia, Letonia si Portugalia. Se poate spune ca tara noastra se afla printre natiunile care au pus bazele baschetului modern. Sa nu uitam ca Ghita Muresan, care si-a inceput cariera la U Mobitelco Cluj-Napoca, actuala echipa U-Banca Transilvania, sponsorizata de institutia din orasul de langa Somes, a fost primul baschetbalist roman care a jucat in NBA, la Washington Wizzards si apoi la New Jersey Nets, evoluand si la Pau Orthez, in Franta.
Baschetul romanesc a fost prezenta la 17 editii ale Campionatelor Europene de Baschet.