In prima zi de toamna calendaristica debuteaza editia cu numarul 40 a Campionatelor Europene de baschet masculin, competitie denumita de ceva vreme Eurobasket, la care nationala Romaniei revine dupa o absenta de 30 de ani. Formatia antrenata de Marcel Tenter si Milorad Perovic va juca in grupa C, la Sala Polivalenta din Cluj-Napoca.
Inainte de a mentiona adversarii teamului nostru voi face cateva referiri la prestatiile anterioare ale baschetbalistilor romani. Din 1935 pana acum, nationala a sustinut 118 meciuri, incheiate cu 49 de victorii si 69 de infrangeri, in 18 participari. Cele mai bune rezultate au fost obtinute la editiile din 1957, Sofia si 1967, Helsinki, clasari pe locul 5, cu cinci victorii si tot atatea infrangeri, respectiv, sase succese si trei esecuri. Din 1953 pana-n 1975 s-au inregistrat participari la fiecare editie. Au urmat zece ani de absenta, dupa care au evoluat la intrecerile din Germania Federala si Grecia, ultima, in 1987, unde au ocupat pozitia 12, cu un lot alcatuit din numai zece jucatori! De atunci, baschetbalistii tricolori n-au mai ajuns la intrecerile continentale de seniori. In schimb, juniorii au venit pe 4 la Europene, iar reprezentativa de tineret a fost a cincea la Mondiale.
Ce va fi acum, cand echipa Romaniei va evolua intr-o grupa de foc? Unde va intalni in ordine, in direct pe TVR, de la ora 20,30, Cehia, pe 1 septembrie, Croatia, pe 2, Spania, campioana en-titre, dupa o zi de pauza, Ungaria, pe 5 si apoi Muntenegru, dupa alta zi de repaus. Doua victorii ne-ar asigura calificarea in faza urmatoare, programata la Istanbul, intre 8 si 17 septembrie, localitate care va gazdui si partidele din grupa D. Meciurile din celelalte grupe preliminare vor avea loc la Helsinki, A si Tel Aviv, B.
Componenta lotului nationalei tarii noastre arata astfel:
Vlad Moldoveanu, capitanul echipei, Demir Insaat Buyukcekmeke Basket, Turcia
Andrei Mandache, CSM CSU Oradea
Alexandru Olah, U BT Cluj-Napoca
Emanuel Cate, Club Basket Prat, Spania
Roland Torok, U BT Cluj-Napoca
Catalin Baciu, Steaua CSM Eximbank
Nandor Levente Kuki, U BT Cluj-Napoca
Bogdan Nicolescu, CSM CSU Oradea
Titus Nicoara, BCM Universitatea Pitesti
Radu Paliciuc, CSU Sibiu
Catalin Petrisor, Phoenix Galati
Octavian Popa-Calota, SCM Timisoara.