Adrian Lacatus se afla la Mondialele de box de la Astana cu cinci pugliste. Cea mai titrata dintre ele, Steluta Duta, are in palmares trei medalii de argint mondial si trei continentale din cel mai stralucitor metal. La 34 de ani, sportiva nascuta la Rm. Sarat, isi doreste primul titlu de campioana a lumii.

Stela Duta
Sursa foto: http://aarc.ro/poze/10399/stela_duta.jpg
Provenita dintr-o familie cu noua copii, a fost abandonata de parinti imediat dupa nastere, crescand intr-un orfelinat. Ajunsa apoi la Buzau si-a castigat existenta spaland parbrize. Intr-o zi, impreuna cu o alta fata aflata in aceeasi situatie, Camelia Negrea, au venit in sala de box a Clubului Sportiv Municipal. Unde antrenorul Constantin Voicilas le-a determinat sa invete acest sport. L-au ascultat, dar drumurile lor aveau sa se desparta in 2007, cand Camelia a anuntat dupa castigarea titlului national, ca vrea sa se marite. Steluta, care devenise si ea campioana, a fost convinsa de tehnicianul Adrian Lacatus sa vina la Bucuresti. Ochiul versat al antrenorului lotului national descoperise o noua perla. Care avea sa confirme nu dupa mult timp, devenind un om de baza. Dovada stau titlurile de campioana nationala la categoria 48 kilograme cucerite an de an, plus cele trei medalii de aur la Campionatele Europene si tot atatea de argint la campionatele lumii.
646x404
Sursa foto: Marian Burlacu

Acum, aproape de finalul carierei, este a treia favorita la Mondialele din capitala Kazahstanului, dupa americanca Maren Esparza si indianca Sarjubala Ahamjetsabam. Unde, dupa un prim tur liber, o va intalni in optimi pe invingatoarea dintre canadianca Kim Clavel si irlandeza Donna Bar. Dupa alte trei confruntari vom afla daca visul ei de a deveni campioana mondiala se va realiza, in sfarsit.

Competitia de la Astana conteaza si drept criteriu de calificare pentru Jocurile Olimpice la trei categorii de greutate, medaliatele urmand sa-si asigure biletele la Rio. Lacatus conteaza pe Lacramioara Perijoc, la 51 si pe Florina Radu, la 75. La prima categoria sunt inscrise 49 de sportive, iar la cealalta, 34.
Au mai facut deplasarea Claudia Nechita, 54 si Luminita Turcin,  la 81.