box galaFederatia Romana de Box sarbatoreste joi 30 iunie implinirea a 90 de ani de la infiintare. Evenimentul, la care au fost invitati sportivi si antrenori de ieri si de azi, performeri ai nobilei arte, reprezentanti ai MTS si COSR, jurnalisti, va avea loc la hotelul Sheraton, fiind prefatat de o conferinta de presa, cu participarea lui Mihai Nistor, singurul pugilist roman calificat la Jocurile Olimpice, a presedintelui federatiei, Vasile Catea si a presedintelui fondator al Alexandrion Group, Nawaf Salameh.federatia-romana-de-box-300x179

Prin prisma medaliilor castigate la marile competitii internationale FR Box se afla pe un onorant loc 6 in privinta trofeelor obtinute la Jocurile Olimpice, 25 (aur, obtinut in…1952, noua medalii de argint si 15 de bronz), pe 4, dupa cele 147 de medalii europene si pe 7, dupa 42 de clasari pe podiumurile Campionatelor Mondiale.
Edificatoare este si cifra 412, reprezentand totalul medaliilor cucerite de pugilistii nostri la Jocurile Olimpice, campionatele lumii si cele continentale. Dintre care 64 au fost din cel mai stralucitor metal, 101 de argint si 247 de bronz.
In cartea de aur a boxului romanesc figureaza, printre altii, Nicolae Linca, singurul campion olimpic, Vasile Tita, Gheorghe Negrea, Mircea Dobrescu, Ion Monea, Simion Cutov, Mircea Simon, Daniel Dumitrescu, medaliati cu argint, campionul mondial Crinu Olteanu etc. Romania a organizat doua editii ale Campionatelor Europene, una de seniori, in 1969, unde s-au cucerit zece medalii, sapte fiind de aur si alta in 2014, pentru senioare, la finele careia s-au luat cinci trofee, un aur, un argint si trei bronzuri.
O editie de referinta a Mondialelor a fost in 1999, cand sportivii antrenati de Francisc Vastag s-au intors  din SUA cu sapte medalii, doua de aur, una de argint si patru de bronz.
La importantul eveniment din ultima zi a lunii iunie au fost invitate nume de legenda, dar si alti sportivi sau antrenori care au adus glorie acestui sport. Cum ar fi triplul campion mondial Francisc Vastag, Leonard Doroftei, cei trei Simioni, tatal Gheorghe si fiii Dorel si Marian, Costica Dafinoiu, Mihaela Cijevschi Lacatus, Alec Nastac, Dumitru Cipere, Mihai Leu, Mircea Fulger, Adrian Lacatus.
box nistorMihai Nistor va raspunde intrebarilor reprezentantilor mass-media legate de programul sau pana la plecarea spre Rio. Dupa care va fi semnat un parteneriat intre Federatia Romana de Box si Alexandrion Group. Vasile Catea se va referi si la apropiata Centura de Aur, ce va avea loc la Iasi, in perioada 5-10 iulie, cu participarea unor boxeri din peste 15 tari.