Domnilor, prieteni, colegi, oameni din box si din afara boxului care ati intrat in aceasta hora nebuna pentru salvarea Federatiei Romane de Box in urma cu sapte luni. Fac acest bilant in urma sugestiei unor colegi antrenori si nu numai, care au spus ca lumea nu stie ce am facut si ce facem noi, ca e lipsa de comunicare si nu suntem suficient de tranparenti. Eu o sa vorbesc aici, doar despre mine, insa trebuie sa le multumesc tuturor colegilor din Biroul Federal pentru eforturile facute, ficaruia dupa aportul si valoarea lor. Si in mod special trebuie sa-mi exprim recunostinta si aprecierea mea pentru colegii din executiv, angajatii FRB, carora le multumesc si fara de care, nu puteam sa aduc FRB pe linia de plutire.

Vasile Citea
Vasile Citea; Sursa Foto: http://www.obiectivbr.ro/imagini

Am ajuns astazi poate la unul dintre ultimele hopuri majore pentru a ne indeplini obiectivul, acela de a scoate FRB din prapastie, o misiune ce a fost chiar mai grea decat parea atunci la Adunarea Generala din 14 ianuarie, cand lista problemelor federatiei, pe care o preluam impreuna, prezentate si de dna Ministrul Elisabeta Lipa, parea sa nu se mai termine. Au fost 7 luni nu grele, ci de-a dreptul infernale, pentru ca pe langa incredibilele probleme financiare, juridice, contabile, de organizare, de personal, de functionare chiar, tinand cont de blocarea completa a relatiei cu MTS si de popririle de pe conturi, am mai preluat si o criza de imagine si de incredere fara precedent pentru aceasta federatie de top a sportului romanesc.
Personal, ca si unii dintre d-voastra, am batut la multe usi incercand sa atragem langa noi sprijinul de care aveam nevoie pentru a trece mai usor de aceasta criza de proportii. Am gasit multe usi inchise, cel putin pe moment, intrucat compromisurile si greselile care s-au facut in trecutul apropiat sau mai indepartat, se deconteaza in continuare. Nu va fi usor nici pe viitor, avand de acoperit gauri atat de mari incat de multe ori parca oricat ai trage si oricate eforturi ai face sa rezolvi o situatie sau alta, parca nu ai spor si tot apar altele noi.

De unde am plecat…
Cand am inceput munca in 15 ianuarie, Federatia Romana de Box era practic amenintata cu disparitia:
– 0 lei in casierie!!!
– 189.000 lei minus in conturi, aceasta suma figura cu popriri pe conturile federatiei
– 140.000 de lei, minus, datorii la stat. Datoriile federatiei la ANAF pe anul 2015.
– 386.000 lei la MTS. Aceasta era datoria completa a federatiei catre MTS;
– 1.050.000 lei datorii ale federatiei catre furnizori si terti;
– 14 procese pe rolul instantelor de judecata, prin care ni se cereau cheltuieli de aprox. 1.000.000 de lei
– Se contesta noului BF legalitatea la conducerea federatiei in instantele de judecata;
– Situatia contabila a federatiei lasata de izbeliste din iulie 2015, fara bilanturi si declaratii lunare depuse;
– Fara Comisie de Cenzori, fara Comisie de Disciplina, Comisie de Apel, fara Contabil, Jurist, Economist,etc.
– Fara cerintele obligatorii pentru ca activitatea FRB sa functioneze, fara medicina muncii, psi, etc.
– Bilantul si descarcarea de gesiune neinregistrate nici macar pe anul 2014;
– Internetul si telefoanele taiate;
– Doar 4 salariati in federatie si aceia neplatiti de luni bune,
Asta era realitatea, de-a dreptul dramatica a FR Box la momentul ianuarie 2016.

Ce s-a realizat din ianuarie pana in prezent…

Situatia juridica:
– Federatia pierdea procese pe banda pana anul acesta, in special prin neprezentare. Am consultat mai multi avocati de calibru in privinta dosarelor in care FRB figura ca parata, preturile cerute de acestia pentru a prelua tot acest purcoi de dosare fiind in jur de 50.000 lei. Cu sprijinul lui Bogdan Marinescu ne-am asigurat serviciile unui avocat de calibru, Mihaiela Popescu. Am platit in total 5.000 lei si am castigat 13 din cele 14 dosare. A fost pierdut doar cel cu Rudel Obreja, cu contractele de imprumut incheiate de el cu federatia prin 2011-2012, prin care federatia ii este datorare cu peste 70.000 lei, unde acum suntem in faza de „contestatie in anulare”
Deblocarea conturilor FRB:
– La finalul lui februarie am ridicat popririle de pe conturile FRB, popriri, care se apropiau de 200.000 de lei
Datoriile la ANAF:
– In aprilie am reusit sa obtinem certificatul de atestare fiscala, CAF, stingand datoriile FRB catre ANAF, pe anul 2015, prin eforturile si sprijunul real al domnilor Ion Glavan, Bogdan Marinescu, Toma Matei, Victor Leu si Vasile Lazar care au contribuit, impreuna, cu 94.000 de lei, asigurand grosul acestei datorii care ne impiedica in deblocarea situatiei cu MTS.
– Am reusit sa tinem calendarul competitional intern, fara sincope, exclusiv din venituri proprii, cu implicarea membrilor BF, iar pe cel international, numai cu sprijinul COSR, si cu sprijinul cluburilor, carora le multumesc in numele FRB. Pe plan international nu am putut participa doar la CE de tineret din Rusia, unde cheltuielile ar fi sarit de 20.000 de euro.
– La recomandarea d.lui Victor Leu am incheiat un parteneriat cu ,, Alexandrion Grup Romania’’ care ne-a sustinut in organizarea evenimentului „90 de ani de la infiintarea FRB”, Si ne-a pus la dispozitie 1.000 de perechi de manusi de antrenament,ramanand dispusi sa ne sprijine si de anul viitor daca vom propune proiecte atractive si serioase.
– Am reusit sa inchidem problemele contabile pe anul 2015, depunand, cu amenda, bilanturile si declaratiile financiare.
– Am reusit sa constituim comisiile vitale: de cenzori, de disciplina si de apel.
– Am reusit in urma discutiilor cu COSR sa suplimentam locurile in CONPJ, prin infiintarea a inca unui centru Olimpic pe langa celelalte trei existente
– Am reusit sa organizam un curs pentru antrenori in urma caruia alti 6 tehnicieni au acum Certificarea 1 Stea, AIBA si vom face la finalul lunii septembrie unul similar pentru arbitri.
Si, poate cel mai important lucru e ca am reusit sa ramanem pe linia de plutire in acest timp in conditiile in care zilnic apareau noi probleme,si noi faceam eforturi disperate sa carpim gaurile care aproape au scufundat federatia,asa cum am stiut si putut noi mai bine, fara finantare, fara personal suficient si motivat financiar, fara prea multi prieteni.

centura-de-aur
Sursa foto: http://www.dozadebine.ro/

Ce a facut presedintele…
In cele sapte luni de mandat pe care le-am parcurs pana acum, as putea spune fara sa gresesc prea mult ca am fost fortat sa bag in FRB peste 12 000 Euro, ca aceasta sa functioneze, adevarat ca tot timpul in stare de avarie. La greu si la saracie lucie si familii sudate se destrama, d-apoi noi care am constituit un Birou Federal ce a pornit din start ca unul condamnat sa faca treaba si sa scoata FRB din hatisul de probleme, dar BF in frunte cu mine, am ajuns sa fim blamati, injurati, contestati si de cele mai multe ori acuzati ca ar fi si interese financiare la mijloc, in conditiile in care din luna mai 2015 in FRB nu a mai intrat un leu de la buget.
Eu personal, am constiinta impacata pentru ca AM FACUT urmatoarele lucruri:
– Am ridicat poprirea de pe conturi dispusa de RIN Hotels de 173.000 de lei , pentru ca in nume personal mi-am asumat si stins, circa 90.000 de lei . Pentru restul de 83.000 de lei, in urma a mai multe runde de negocieri s-a acceptat o esalonare in 18 rate lunare.
– Am si platit primele doua rate din esalonarea catre RIN, pe iunie si iule si ratele de 10.500 de lei.
– Am platit si bilete de avion de 17.000 de lei, numai pentru ca fetele sa poata pleca la Campionatul Mondial de la Astana.
– Pentru nevoile presante in desfasurarea activitatii curente federatiei am virat in conturile FRB peste 10.000 de lei. ( Telefoane, Internet, Hartie,Curatenie etc)
– Am achitat unui expert contabil, 6.000 de lei pentru inchiderea situatiei contabile pe anul 2015 sa putem depune bilantul la ANAF.
– Am organizat ,,Centura de Aur’’ 2016, de la Iasi in care am reusit sa nu implic financiar federatia nici macar cu 1 leu
– Am avut discutii aproape zilnice cu toti factorii de decizie din MTS, COSR, chiar pana la Guvern, Ministerul de Finante si Camera Deputatilor, pentru ca situatia contractuala FRB – MTS sa se deblocheze. Plus memorii si adrese de zeci si zeci de pagini.
– Am recuperat ,in urma memoriilor noastre si a unor discutii interminabile si epuizante, MTS a recunoscut oficial ca ne datoreaza si el aproximativ 100.000 de lei, care mai pot acoperi ceva din datorii.

Concluzie
Domnilor, tot ce am spus sunt fapte si cifre care arata clar ca la Federatie s-a muncit si inca intens si ca sunt rezultate notabile. Si pentru asta va multumesc tuturor, dupa aportul fiecaruia. Sigur ca se puteau face si mai multe, dar pentru asta chiar e nevoie ca toti sa punem umarul sa scoatem caruta din noroi, mai ales acum cand suntem atat de aproape.
Intr-un Birou Federal din mai s-a votat in unanimitate ca fiecare membru al acestui BF sa aduca cate un sponsor pana la urmatorul Birou Federal. S-a uitat complet!

Astazi avem unda verde pentru finantare in conditiile in care trebuie sa aducem un nou certificat de atestare fiscala, la zi, iar pentru a-l obtine si a putea in sfarsit sa rasuflam usurati si sa lucram si cu spor. E vorba de alti 45.000 de lei (10.000 de euro) pe care trebuie sa ii platim la ANAF.
Acum intr-adevar era nevoie ca ce s-a vorbit in ianuarie sa se si concretizeze si ca in Biroul Federal sa fie adusi membrii cu potential financiar si dare de mana pentru care unii v-ati aratat disponibili sa vacantati posturile d-voastra pentru a intari BF. Acum, ca si tot timpul e mare nevoie de oameni ca: Victor Leu , Mihai Craiu, Leonard Doroftei si de fiecare om care, iubeste, doreste si poate sa ajute federatia si boxul Romanesc.
Acum intr-adevar e nevoie de un moment de sinceritate din partea fiecaruia dintre noi sa vedem cum si cu ce putem ajuta federatia ca sa iasa in sfarsit din mocirla. Si cu fapte, nu numai cu vorbe si sfaturi. Eu sper ca, impreuna, sa readucem bugetul, normalitatea si linistea in FRB.

Va multumesc, Vasile CITEA.