Miercuri, in cea de a doua zi de intreceri la Campionatul European de box pentru cadeti – Ramnicu Valcea, au fost 34 de meciuri in program. Intre cei 68 de boxeri care si-au aratat calitatile pugilistice pe cele doua ringuri instalate in Sala Sporturilor Traian s-au aflat si cinci romani. Unul dintre ei a mers mai departe, marcand si prima victorie tricolora la competitia organizata la Ramnicu Valcea.

In limitele categoriei 56 de kilograme, pe distanta a trei reprize de cate un minut si jumatate, Andrei Mustet (14 ani) s-a impus la puncte, cu o decizie impartita (3-2), in fata ucraineanului Ivan Boreiko. Asistat la colt de antrenorul coordonator al lotului, Robert Baeatu, si de antrenorul sau de la Pandurii Tg. Jiu, Ninel Geica, Mustet a dovedit ca are inima si calitati il pot duce departe. Cu atat mai mult cu cat are numai un singur an de box.

”Este un copil foarte inteligent. Din clasa intai pana in a saptea a luat numai premiul I la scoala. Avem copii buni la Targu Jiu”, a declarat antrenorul Ninel Geica. Prin aceasta victorie, Mustet s-a apropiat la numai un singur pas de podiumul de premiere. El se va bate sambata, pentru un loc in semifinale, cu armeanul Akul Avetysia

Ceilalti patru boxeri romani au fost invinsi la puncte, parasind astfel competitia:
Patrik Bocsi (40 kg) 1-4 cu Aider Abduraimov (Ucr)
Alexandru Ungureanu (46 kg) 1-4 cu Icyar Sebahattin (Turcia)
Adrian Florin Preda (48 kg) 0-5 cu Aleksandr Zyrianov (Rusia)
Catalin Florin Vicentiu (62 kg) 1-4 cu Maxim Ivasenco (R. Moldova)

Vasile Citea, presedintele FR de Box: ”A fost o zi incarcata, plina de meciuri. Am avut si noi cinci boxeri, dar, din nefericire, au mers mai departe numai cu unu. Au fost meciuri bune, de nivel ridicat, sunt sportivi la care se vede experienta superioara si faptul ca au meciuri mai multe in picioare, lucru care noua ne lipseste. Nu putem culege de unde nu am semanat. Mai sunt sperante, as spune ca artileria noastra grea, cei 3-4 boxeri pe care mizam pentru un drum cat mai lung, nu a intrat inca in concurs. Ma bucur ca sunt foarte multi antrenori din tara care participa si pot vedea nivelul la care trebuie sa ne ridicam. Sper sa-si insuseasca lucrurile vazute aici si sa le puna in practica”.

Printre antrenorii tineri care au venit sa vada competitia si sa-i sustina pe tricolori este si Claudiu Rasco, de la CSȘ Sighet. Fostul medaliat european la semigrea, un campion care nu a pacalit niciodata boxul, nici la amatori, nici la profesionisti, are un elev in ringul european, pe Samuel Roman, la categoria 54 kg.

”Mi-as dori sa pot descoperi un nou Rasco sau un nou Bute. Avem copii buni in zona, dar mi-as dori ca oficialitatile locale sa-si indrepte mai mult atentia catre box, un sport care a educat intotdeauna copiii din zonele mai sarace”, a declarat Rasco.

In varsta de 39 de ani, Rasco s-a intors de opt ani din Canada, unde si-a incercat sansa in boxul profesionist.
Competitia continua joi si vineri cu preliminarii, de la ora 16:00. Sambata sunt sferturile de finala, iar luni au loc semifinalele. Meciurile pentru aur (finalele) sunt programate marti, 25 iulie.

Material furnizat de Alexandru Enciu

Foto: Andrei Mustet, incadrat de antrenorii Ninel Geica (stanga) si Robert Baeatu