Boxerul cu inima de leu din Valea Lupului. Eusebiu Tirzoman, a doua victorie tricolora la Campionatele Europene de cadeti de la Ramnicu Valcea

Zi cu repetitie pentru delegatia tricolora la Campionatele Europene de box pentru cadeti, competitie gazduita de municipiul Ramnicu Valcea in perioada 17-25 iulie. Joi, ca si in ziua anterioara, cinci romani au fost programati sa-si faca debutul in ringul continental. Și tot ca miercuri, numai unul a mers mai departe. Insa intr-o maniera care il anunta de pe acum ca favorit la un loc pe podiumul continental.

In limitele categoriei 43 de kilograme, Eusebiu Tirzoman, de la Nicolina Iasi, s-a impus clar in fata ucraineanului Vitalyi Shturypita. Ieseanul a condus lupta din prima secunda, dominandu-si adversarul prin agresivitate si lovituri puternice. Tirzoman n-a slabit ritmul pana la final si a obtinut o victorie clara la puncte, cu 4-1.

Presedintele FR de Box, Vasile Citea, a urmarit lupta cu o doza dubla de adrenalina, pentru ca dincolo de calitatea lui de tricolor, Tirzoman este pugilist la un club sustinut de seful federatiei.

”Tirzoman este un copil de la tara, muncitor, sanatos si perseverent. El provine din comuna Valea Lupului, unde am creat un centru de box. Vin copii din toata zona si se antreneaza in sala de sport a scolii, pe care am amenjat-o ca sala de box. La un moment dat erau peste 40 de copii in sala, incat antrenorul a fost nevoit sa inchida selectia. Tirzoman este antrenat de un fost boxer, Ion Baietu, care a fost un sportiv dur si agresiv. Acelasi stil incearca sa-l impuna si elevilor lui. Eusebiu Tirzoman este unul dintre cei 3-4 boxeri pe care ii consideram lideri ai acestei generatii”, a declarat Vasile Citea.

Sambata, in sferturile de finala, Tirzoman se va bate cu lituanianul Arnas Kazakevicius. Victoria i-ar aduce romanului o prima medalie europeana in cariera.
Ceilalti patru romani care au urcat in ring au pierdut la puncte, dar nu s-au facut de ras. La 13-14 ani, cat au boxerii acceptati la acest Campionat European, diferentele de fizic sunt evidente in favoarea celor care se maturizeaza mai repede. Romanii au fost depasiti din punct de vedere fizic, dar au dovedit calitati de boxeri, cu atitudine in ring, tinuta frumoasa si aptitudini tehnice. Un plus la aceste capitole pentru Alin Adrian Crisan (cat. 52 kg), de la Universitatea Cluj, care a cedat dupa un meci echilibrat in fata lui Abo Safi Shaaban (Israel), scor 3-2.
La 50 kg, Gabriel Batu de la CSM Dunarea Galati a cedat (0-5) in fata turcului Metin Muhammet, la 41,5 kg Alexandru Boboc a fost depasit de Jim Smith (Anglia), iar la 38,5 kg Raul George Popa a fost nevoit sa se recunoasca invins in meciul cu Maor Rusanov.
Vineri este ultima zi de preliminarii. Sambata sunt sferturile de finala, iar dupa o zi de pauza luni sunt programate semifinalele, iar marti – finalele la cele 20 de categorii de greutate.
La Campionatele Europene de cadeti, Romania mai are doi reprezentati in ring. Este vorba despre arbitrii Mihai Ion si Cristian Ciornia, ambii cu prestatii apreciate de reprezentantii EUBC.

Aflate de 4-5 zile in Romania, delegatiile straine s-au declarat impresionate atat de organizarea competitiei, cat si de frumusetea Bailor Olanesti, unde sunt cazati toti participantii. Prezenta lor in orasul valcean a coincis cu o frumoasa sarbatoare locala, Zilele orasului Olanesti – 490 de ani de atestare documentara a localitatii. Evenimentul este marcat printr-o serie de manifestari artistice si culturale.

Material furnizat de Alexandru Enciu

Foto: Eusebiu Tirzoman alaturi de antrenorii de la lotul national, imediat dupa victoria obtinuta in fata ucreaineanului Shturypita