Sapte romani in sferturile de finala ale Europeanului de box pentru cadeti de la Rm. Valcea, doi tricolori au medalia asigurata. ”Steluta” Marco Antonio Manea, pe mana fratilor Anghel

Marco Manea si antrenorul sau de la club, George Anghel

Campionatul European de box pentru cadeti de la Ramnicu Valcea a ajuns in faza sferturilor de finala. Sambata, pe cele doua ringuri instalate in Sala Sporturilor Traian sunt programate 73 de meciuri in doua gale (de la orele 15:00 si 18:30), un adevarat maraton incarcat de adrenalina si emotii. Invingatorii vor avea locul asigurat pe podiumul de premiere. Invinsii nu vor ramane decat cu experienta acumulata la prima lor mare competitie de obiectiv.

In malaxorul emotiilor vor intra si sapte pugilisti romani, toti aflati la un singur pas de medalii. Cei ce vor iesi invingatori din ring se vor alatura celor doi deja medaliati tricolori, beneficiari ai unor inscrieri mai putin numeroase la categoriile lor de greutate. Ștefan Panaitescu (80 kg) si Albert Ionut Potoceanu (105 kg) sunt deja in semifinale si au cel putin asigurat bronzul.

Cea mai consistenta prezenta in sferturile de finala este cea a Rusiei, care a venit cu echipa completa de boxeri, 20, si nu a suferit nicio infrangere in primele patru zile de intreceri.

Programul romanilor in sferturile de finala:
43 kg: Eusebiu Tirzoman – Arnas Kazakevicius (Lituania)
44,5 kg: Marco Antonio Manea – Aleksa Petrovic (Serbia)
56 kg: Andrei Mustet – Akul Avetisyan (Armenia)
59 kg: Sebastian Trandafir – Kama Begyan (Armenia)
68 kg: Florin Alexandru Nastrut – Antonio Grabic (Croatia)
76 kg: Daniel Dumitru – David Karolyi (Ungaria)
90 kg: Dragos Constantin Guzga – Celik Burak (Turcia)

Modelul Calarasi – campioni pe banda rulanta

Vineri, in ultima gala cu preliminarii, Marco Antonio Manea (44,5 kg) si-a facut un debut frumos in competitie, cu o victorie clara la puncte obtinuta in meciul cu moldoveanul Cristian Tacu. Manea, sportiv legitimat la CSM Calarasi si asistat la colt de antrenorul coordonator al lotului, Robert Baeatu, dar si de antrenorul sau de la club, George Anghel, a boxat inteligent in fata unui adversar care a venit permanent in fata, ca un tavalug. Manea si-a folosit eficient directa de stanga si dupa ce a stopat elanul adversarul a punctat de fiecare data eficient cu serii de lovituri. Victoria sa a fost mai mult mai clara decat verdictul dat de arbitri, 4-1.

Manea este una dintre sperantele boxului romanesc. In varsta de 14 ani, Marco a inceput nobila arta la Bucuresti, cu antrenorul Florin Foia, dar a decis ca este mai bine pentru cariera lui sa se mute la Calarasi, acolo unde fratii Vali si George Anghel fac arta din ”nobila arta”.
Tineri, ambii in jurul a 30 de ani, cu o dorinta de munca si o nebunie a performantei tot mai rare in boxul romanesc, fratii Anghel au creat un centru de referinta la Calarasi. Au perseverat pana au convins oficialitatile locale ca merita sa investeasca in box, iar din priceperea lor si din conditiile create au iesit rezultate frumoase: medalii europene si nenumarat titluri nationale de la copii pana la tineret. Ca o recunoastere a valorii lor, federatia le-a incredintat lotul national de juniori. ”Fara falsa modestie cred ca avem cele mai bune conditii din tara. Selectam copii din toata zona si ii aducem la Calarasi, unde putem sa le oferin cazare, masa si antrenamente bune. In fiecare generatie am avut campioni si pot sa spun ca Marco Manea este un veritabil talent”, a declarat George Anghel, un antrenor ce si-a inceput cariera la numai 23 de ani, la un an dupa fratele sau, Vali.
Vineri, in afara lui Marco Manea a mai urcat in ring si Samuel Roman (54 kg). Sportivul de la CSS Sighet a fost invins la puncte de italianul Francescu D’Angelo.

Samuel Roman, la colt, cu antrenorii Robert Băeatu și Claudiu Râșco

Donatii pentru boxerii romani ce vor urca pe podiumul de premiere

Federatia Romana de Box trece printr-o perioada grea din punct de vedere financiar. Fara finantare de la MTS, forul condus de Vasile Citea a fost nevoit sa se bazeze pe forte proprii si pe sprijinul primariei Rm. Valcea pentru a organiza Europeanul de cadeti. In aceste conditii, despre stimulente financiare pentru sportivi nu poate fi vorba.

Totusi, oamenii de box nu au ramas indiferenti la aceasta situatie. Viorel Sima, oficial desemnat de EUBC ca manager al competitiei, a anuntat ca isi doneaza diurna de la forul european, aproximativ 1.000 de euro, pentru sportivii romani care vor urca pe podiumul de premiere. Aceeasi suma a anuntat ca o va oferi si presedintele Comitetului Local de Organizare, Catalin Udubasa. Ambii au lansat si o provocare: ” Lista pentru donatii ramane deschisa”.