Sambata a fost o zi frumoasa pentru boxul tricolor. Cinci pugilisti romani s-au impus in sferturile de finala ale Campionatul European de la Ramnicu Valcea, asigurandu-si astfel un loc pe podiumul de premiere. Lor li se adauga cei doi norocosi de la tragerea la sorti, Ștefan Panaitescu (80 kg) si Albert Ionut Potoceanu (105 kg), calificati direct in semifinale gratie unei inscrieri mai putin numeroase la categoriile lor de greutate. Romania aduna asadar un total de sapte medalii, palmares ce poate fi considerat un record, cel putin in privinta ultimilor ani.

Din punct de vedere al numarului de medaliati, Romania se afla pe locul patru in topul natiunilor prezente la acest European, la egalitate cu Bulgaria si Turcia. Pe primele trei pozitii se afla Rusia – 17 (din 20 inscrisi), Irlanda – 10 si Ucraina – 8. Dintre cele 30 de natiuni prezente, 17 sunt reprezentate pe podiumul de premiere.

Program romanilor din semifinale – luni, 25 iulie
43 kg: Eusebiu Iulian Tirzoman (Romania) – Barney Royston (Anglia)
44,5 kg: Marco Antonio Manea (Romania) – Viktor Boiko (Ucraina)
56 kg: John Liam Bielenberg (Germania) – Andrei Mustet (Romania)
76 kg: Daniel Dumitru (Romania) – Borna Loncaric (Croatia)
80 kg: Valentin Milanov (Rusia) – Ștefan Panaitescu (Romania)
90 kg: Dragos Constantin Guzga (Romania) – Dzmitri Barysau (Belarus)
105 kg: Zsolt Dudas – Ionut Albert Panaitescu (Romania)

Mustet, mandria gorjenilor

Drumul spre medalii l-a deschis gorjeanul Andrei Mustet. Sportivul legitimat la Targu Jiu a boxat din nou frumos si eficient, chiar daca a intalnit un adversar mult mai dificil ca in faza anterioara, armeanul Akul Avetisyan. Dupa un meci cu ritm, Mustet s-a impus la puncte, scor 5-0, spre bucuria antrenorului sau de la club, Ninel Geica. ”Pentru mine, a fost o zi cu doua evenimente frumoase. Ziua de nastere a sotiei mele, care este si ea antrenor alaturi de mine, si medalia pe care a cucerit-o sportivul meu”, a declarat patimasul antrenor gorjean.
A urmat un succes simplu si neasteptat. Daniel Dumitru (categoria 76 kg) s-a calificat in semfinale fara lupta, adversarul sau declarand forfait. Legitimat la CSM Craiova, Dumitru a facut un simplu act de prezenta.
Tot in prima gala a zilei, delegatia tricolora a consemnat si o infrangere: la 68 kg, Florin Alexandru Nastrut a cedat in fata lui Antonio Grabic (Croatia) prin RSC in repriza 1.

Tirzoman si Manea au confimat

In gala de seara, patru romani au urcat in ring si trei dintre ei au coborat invingatori. La 43 de kilograme, Eusebiu Tirzoman, de la Gladiatorul Iasi, s-a impus la puncte (5-0) in fata unui adversar incomod, lituanianul Arnas Kazakevicius. Tirzoman a avut nevoie doar de un minut pentru a se acomoda cu stilul lituanianului, iar dupa aceea a gasit mai usor bresele prin garda lui Kazakevicius.
La 44,5 kg, Marco Antonio Manea si-a reconfirmat statutul de mare speranta a boxului romanesc. Pugilistul bucurestean, legitimat la CSM Calarasi, a facut un meci bun, in care a condus lupta si a punctat mai mult decat adversarul sau, Aleksa Petrovic (Serbia). Incurajat din tribune de o galerie inimoasa, venita de la Calarasi, Manea a obtinut o victorie clara, cu 5-0. Antrenorul sau de la club, George Anghel, a savurat momentul: ”Marco a boxat mai bine ca in meciul anterior. O victorie care ii confirma valoarea. Nu ne multumim cu bronzul, vrem mai mult. Imi pare rau ca nu este si fratele meu, Vali, cu mine, dar a ramas la Calarasi cu lotul de juniori”.

Medaliat european cu numai trei luni de box!
Surpriza zilei a venit de la categoria 90 de kilograme. Ieseanul Dragos Constantin Guzga a obtinut o victorie inainte de limita in meciul cu Celik Burak (Turcia). Performanta saa este cu atat mai demna de remarcat cu cat adolescentul legitimat la Scorpions Iasi practica boxul de numai trei luni! Exact trei! ”Am facut doi ani de K1, iar de box m-am apucat in aprilie, inainte de nationale”, a declarat Guzga. Fara emotii si fara retineri, el si-a supus adversarul la o ploaie de lovituri. Turcul a fost numarat, iar in ultima repriza, in dificultate evidenta a apelat la tineri repetate, fiind descalificat de arbitru. Dragos Guzga este descoperit de Mihai Constantin, antrenorul lui Catalin Morosanu si al altor vedete din K1.
Singura infrangere a galei a venit de la categoria 59 kg, unde Sebastian Trandafir a pierdut la limita (2-3) in meciul cu Kama Begyan (Armenia). Boxerul de la CSM Buzau a facut un meci bun si putea la fel de bine sa fie declarat castigator, insa decizia a mers catre adversarul sau.

Material furnizat de Alexandru Enciu.