Cea mai mare sarbatoare a sportului si probabil una dintre cele mai mari ale umanitatii se pregateste sa scrie un nou capitol. Jocurile Olimpice Rio 2016 mai au doar cateva zile pana la debut si pe concentratia de talent si munca stransa in Brazilia se vor atinti ochii intregii lumi, printre atletii care cauta glorie eterna fiind si o ambitioasa delegatie a Romaniei. In randurile acesteia regasim inca o data ciclismul, care va fi reprezentat in cursa pe sosea de catre rutierul Serghei Tvetcov, coordonat de catre antrenorul Ovidiu Burghelea.serghei_tvetcov

Competitia la care va lua parte Tvetcov este cea de sosea, proba de fond, programata sa aiba loc sambata, 6 august, cu incepere de la ora 15.30, ora Romaniei. Traseul reprezinta unul test dificil pentru rutieri, favoritii acestei curse fiind cu totii castigatori sau cel putin protagonisti ai Marilor Tururi (Turul Italiei, Frantei si Spaniei), insa toti participantii vor avea de infruntat aceiasi lungime de 256,4 kilometri. Chiar daca parcursul traverseaza locuri exotice, precum Plaja Ipanema si Plaja Copacabana, sportivii vor avea prea putine sanse sa savureze peisajul, avand de pedalat peste 40 de kilometri de urcare si 8 kilometri de drumuri cu pavaje, in loc de clasicul asfalt. Practic, in decursul catorva ore, toti participantii se vor convinge ca iau parte la un eveniment memorabil, atat prin prisma selectivitatii traseului, cat si a concurentei acerbe.

Serghei Tvetcov, care concureaza pentru echipa italiana profesionista Androni Giocattoli-Sidermec, se afla pentru prima data la Jocurile Olimpice, fiind selectionat pe baza criteriului intern al Federatiei Romane de Ciclism, care se poate consulta pe site-ul oficial. De asemenea, parcursul sau constant in competitiile cu profil similar celui din Brazilia, precum si faptul ca in 2015 a fost cel mai bine clasat rutier roman in clasamentul UCI Europe Tour, au reprezentat confirmari in sensul alegerii sportivului originar din Republica Moldova. „Va fi foarte greu in cursa pe sosea pentru ca puterile mondiale din ciclism aliniaza si echipele cu cei mai numerosi rutieri. Totusi, raman increzator in fortele mele si in pregatirea mea si cred ca daca voi putea evolua la parametrii mei optimi, voi face un rezultat bun”, a declarat acesta inainte de a se indrepta spre Brazilia.

„Este un real succes faptul ca avem pentru a doua editie consecutiva un sportiv la Jocurile Olimpice, dupa ce Andrei Nechita ne-a reprezentat acum patru ani la Londra, cu atat mai mult cu cat finantarea a fost calcaiul lui Ahile pentru Federatia Romana de Ciclism in ultimii 3 ani”, declara Traian Goga, secretarul general al forului.

„Dupa parcursul bun al lui Tvetcov din ultima competitie de dinaintea Jocurilor, Tour of Qhinghai Lake, a devenit clar ca se afla aproape de forma sportiva optima. Insa in acelasi timp trebuie sa fim realisti si sa recunoastem ca a te lupta cu echipe precum Italia, Marea Britanie sau Olanda e o sarcina dificila, care nu ne permite sa ne facem sperante prea mari. In orice caz, prin prezenta unui rutier roman in plutonul de la Rio, poate vom atrage atentia asupra potentialului pe care acest sport il are in Romania si, de ce nu, sa reusim sa avem intr-un viitor nu foarte indepartat sportivi prezenti la toate cele patru discipline olimpice ale ciclismului”, incheie acesta.

· Serghei Tvetcov este nascut in 28 decembrie 1988 si printre rezultatele sale cele mai bune se numara doua titluri de campion national al Romaniei cucerite in 2015, unul in 2016, locul al treilea in Turul Sibiului 2015 si locul al treilea in USA Pro Cycling Challenge in 2014. Din 2015 acesta concureaza pentru echipa profesionista Androni Giocattoli-Sidermec, una dintre cele mai longevive din Italia.

· In afara de Tvetcov, doar alti doi sportivi romani au mai fost prezenti dupa 1989 la Jocurile Olimpice. Este vorba de Tudor Oprea, in 2004, la Atena, in proba de mountain bike, si de Andrei Nechita, in 2012, la Londra.

· Cea mai buna clasare a unui ciclist roman la Jocurile Olimpice apartine lui Ion Cosma, care la Roma 1960 a incheiat cursa pe locul al 5-lea, cu mentiunea ca atunci au participat doar sportivii amatori

 

Departamentul Media al FR Ciclism