Singurul campion paralimpic din istoria Romaniei a plecat ieri optimist spre Rio de Janeiro, cu gandul sa aduca o noua medalie de aur pentru tricolor. Novak spera ca un eventual succes al sau sa amplifice sportul paralimpic in tara la nivelul celor din tarile dezvoltate economic.

14188681_1093174030763864_1377265870867310838_o
Sursa Foto: www.facebook.com/EduardCarolNovak

Ajuns la 40 ani, Eduard Carol Novak va fi portdrapelul delegatiei Romaniei la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro (7-18 septembrie). Ciucanul va participa in trei probe la categoria C4: urmarire pe velodrom (10 septembrie), contratimp individual (14 septembrie) si fond sosea (16 septembrie).

14141909_1091434474271153_2206018436695403520_n
Bagajul pentru 2 sportivi. 7 pachete, 8 biciclete, 16 roti, rulou, set de scule… – călătorind la Rio de Janeiro, pornind din Aeroport Otopeni, Terminalul Plecari Sursa Foto: www.facebook.com/EduardCarolNovak

Desi a obtinut aurul la Londra in proba de 4km urmarire pe velodrom, harghiteanul pariaza la aceasta editie pe un succes la contratimp individual pe sosea, acolo unde are doua medalii de argint in palmares (la Beijing 2008 si Londra 2012).

„Ma simt foarte bine din toate punctele de vedere, nu am niciun stres. Cred ca ma ajuta si experienta acumulata la editiile precedente. Sper ca acest avantaj va conta in lupta cu adversarii mei aflati la prima Paralimpiada. Tot anul acesta a fost un mare cantonament, am participat la multe concursuri de sosea alaturi de sportivii fara dizabilitati, iar in ultima luna am tras foarte tare la teste in Italia. Teoretic la proba de urmarire plec cu sansa a treia, dupa un slovac si un australian, dar la contratimp am sanse sa obtin chiar o medalie de aur. La fond se poate intampla orice. M-ar bucura insa orice medalie obtinuta la Rio”

Jocurile Paralimpice, un show planetar

Fenomenul paralimpic este in plina dezvoltare pe plan mondial, iar o dovada in acest sens stau cifrele statistice. 3,8 miliarde de oameni a fost audienta la TV a Jocurilor Paralimpice de la Londra, acolo unde s-au vandut 2,8 milioane de bilete. la Rio 2016 vor participa 4500 sportivi din 176 natiuni in 23 de ramuri sportive. Romania va reprezentata de 11 sportivi, cea mai mare delegatie din istorie.

„Sportul paralimpic reprezinta oglinda unei societati civilizate. Exista natiuni care au delegatii si de 300 sportivi. Din pacate, in Romania mai avem multe de invatat. Dupa aurul din 2012, lucrurile au inceput totusi sa ia o turnura pozitiva. Am reusit anul trecut sa inseram in legea sportului sa nu mai fim discriminati fata de sportivii normali, sa primim aceleasi premii ca cei olimpici si sa avem rente viagere. Sper ca printr-o noua medalie la Rio sa atrag atentia asupra fenomentului paralimpic, mai multi oameni cu dizabilitati sa se apuce de sport, iar autoritatile se le ofere o infrastructura adecvata”, a precizat presedintele Federatiei Romane de Ciclism.

12.000 euro o bicicleta de top

Eduard Novak va fi insotit la Jocurile Paralimpice de antrenorul Cristiano Vallopi, de mecanicul argentian Szanta Juan, de masorul Tibor Ianosi si de colegul Olah Attila de la Tusnad Cycling Team. Acesta va concura la o alta categorie C2.

„Am mari emotii deoarece este prima mea Paralimpiada. Imi doresc o clasare in top 10”, a precizat acesta. Cei patru au plecat cu un bagaj numeros in Brazilia, cu 7 cutii uriase, 8 biciclete, 16 roti, rulou de antrenament si seturi de truse de scule.

„Suntem in mileniul trei, nu mai poti face performanta concurand pe bicicleta bunicului de la tara. Un model de contratimp costa in jur de 12.000 Euro, bani pe care i-am achitat din buzunarul meu si al sponsorilor. As vrea cu aceasta ocazie sa le multumesc celor care m-au ajutat in tot acest ciclu olimpic si au facut posibila prezenta mea in Brazilia: Tusnad, Allianz Tiriac, Primaria Miercurea Ciuc, MOL, BCR, Consiliul Judetean Harghita, Napolact, Mircea and Lawyers, Vrancart, Nuclearelectrica, Dedeman, Autoliv, Drag, Casco si Belloto”, a incheiat Eduard Novak.

Fan-club in cofetaria Novak

Unicul campion paralimpic le-a pregatit deja o surpriza fanilor sai. Pe perioada Jocurilor Paralimpice vor putea viziona cursele sale in direct in cofetaria familiei din Miercurea Ciuc, locatie amenajata cu poze, tricouri si trofee din cariera sa. In plus, pe pagina oficiala de facebook Eduard Novak se va organiza un concurs, iar un suporter fidel va primi un set de echipament de antrenament al echipei nationale cu autograful sau.