Eduard Novak, in varsta de 40 de ani, a concurat pe miercuri, obtinand locul 6, cu timpul de 40 de minute si 02 secunde in proba de contratimp.

Medaliat cu aur in aceasta proba a fost slovacul Jozef Metelka, cu 37 de minute si 52 de secunde; argintul a fost cucerit de australianul Kyle Bridgwood, cu 38 de minute si 23 de secunde; iar bronzul a fost luat de slovacul Patrick Kuril, 39 de minute si 07 secunde.

14352296_1103560556391878_3151904788340077526_oEduard a ajuns sa concureze la Jocurile Paralimpice, dupa ce in anul 1996 a suferit  un accident in urma caruia i-a fost amputat piciorul drept. Inainte de a incepe ciclismul paralimpic, Eduard era patinator, castigand foarte multe titluri.

„In ’96, mergeam la un concurs in Italia si a fost un accident destul de stupid deoarece am lovit un parapet cu masina, care era dinainte lovit si a intrat in masina si mi-a retezat laba piciorului si atunci a trebuit sa-mi iau ramas bun de la cariera de patinator”, a spus Eduard Novak, conform site-ului stirileprotv.ro.

Ciclistul roman are trei medalii la Jocurile Paralimpice: argint la Beijing (China), in 2008, in proba de contratimp, pe sosea; argint, in 2012, la Londra (Anglia), tot in proba de contratimp, pe sosea; aur tot la Londra, in 2012, in proba de urmarire, pe pista.
La Campionatele Mondiale de Paraciclism, Novak are 2 medalii, ambele de argint, castigate in anul 2006 si 2007. O alta medalie importanta, o constituie aurul, castigat in 2005, la Campionatele Europene de Paraciclism, de la Alkmaar (Olanda).

Sportivul din Miercurea Ciuc a fost portdrapelul Romaniei, la Jocurile Paralimpice de la Rio 2016, jocuri ce se tin in perioada 7-18 septembrie.

Pe pagina de Facebook, ciclistul Eduard Novak a consemnat o marturisire emotionanta. O transcriem ca atare, cu respectul cuvenit celor care stiu sa-si afirme identitatea, respectand Tricolorul:

Multumesc tuturor celor care m-au sprijinit! Dupa accidentul suferit in anul 1996, nu am fost atat de dezamagit ca acum. Din pacate, asa este in sport, asa este in sportul cu pedale. Pierzi, dar te ridici si incepi totul de la capat. Ceea ce ma deranjeaza e ca stiu ca locul meu este pe podium, insa nu pot sa fiu acolo. Acest sentiment este cel mai dificil de inteles pentru mine. Parca as fi lasat pe altcineva in locul meu sa ocupe un loc pe podium. Insa am primit o consolare de la fiul meu Edmond. El mi-a spus: Tata, esti al saselea pe plan mondial! Si sa nu uiti asta!

Koszonok minden tamogatast es szeretetet! A balesetem ota nem ereztem ilyen csalodast. Ilyen az elet a sport a kerekpar. Veszitessz felalsz, ujbol starthoz alsz. Mi nagyon zavar az hogy tudom hogy a podiumon a helyem es megsem tudok ott leni. Ezt nagyon nehezen tudom feldolgozni. Mindha oda adtam volna a helyem masok ak csak ugy. De Edmon megvigaztalt.Azta mondta. Apa a 6 ik vagy a vilagon. Az nem semmi!

Sursa Foto: https://www.facebook.com/EduardCarolNovak