Intors de la Rio de Janeiro, singurul campion paralimpic din istoria Romaniei nu agata bicicleta in cui la 40 de ani. Eduard Novak va incerca in aceasta toamna sa doboare „recordul orei” la paraciclism.

poza-autograf

Tentativa presupune strabaterea de unul singur a unei distante cat mai mari pe velodrom pe parcursul a 60 minute. In 2012, la Jocurile Paralimpice de la Londra, Eduard Novak dobora recordul mondial la 4km urmarire pe velodrom cu timpul de 4 minute, 40 secunde si 315 miimi.

„Recordul orei este o provocare foarte mare, sportivii care au mai incercat asta spun ca este cea mai grea cursa, sa te bati cu tine insuti. Nevoie de aerodinamica iti impune o pozitie incomoda si iti trebuie o pregatire fizica spartana pentru a rezista. Sunt in negocieri pentru gasirea unei piste optime, variantele actuale sunt Plovdiv sau Aguascalientes in Mexic” – a declarat Eduard Novak la sosirea de la Jocurile Paralimpice.

In acest moment nu exista un record omologat la categoria C4, cea in care concureaza Novak. La proba de fond de la Jocurile Paralimpice, sportivii de la categoriile C4 si C5 (un grad mai mic de dizabilitate) au concurat insa impreuna. Recordul la categoria C5 a fost stabillit in 2014 la Montichiari de italianul Andrea Tarlao. Acesta a pedalat 47,569 km intr-o ora. La categoria C3, recordul mondial dateaza inca din 2005 si este detinut de britanicul Darren Kenny (41,817 kilometri).

“Cea mai mare provocare a Orei este faptul ca nu exista locul 2. Exista doar mult risc si nici un fel de paravan pentru tine. Este singura proba despre care stii extrem de bine cat de infernala va fi, inca de la bun inceput” – marturisea Chris Boardman, un britanic care a fost vedeta acestei probe in anii ’90. Un alt englez, Bradley Wiggins detine momentan recordul mondial al orei la ciclism (54,526 kilometri – stabilit in 2015 pe velodromul Lee Valley din estul Londrei)

Posibila participare la Tokyo 2020

Desi va avea 44 ani la urmatoare editie a Jocurilor Paralimpice, Eduard Novak ia in calcul posibilitatea participarii la a cincea Paralimpiada din cariera sa.

La Rio nu a iesit exact cum mi-am dorit, dar am constientizat ca in sport medalia nu este totul. Imaginea unui sportiv conteaza uneori mai mult, nimeni nu iti poate lua realizarile din cariera. Am fost foarte fericit sa vad ca atatia oameni mi-au transmis mesaje de incurajare, ca fanii s-au gandit la mine si poate le voi mai oferi motive de bucurie in anii urmatori. In 2017 voi face probabil o pauza si ma voi focusa pe activitatea de la federatie si de la Tusnad Cycling, dar, daca ma voi simti apoi motivat si apt fizic, Tokyo 2020 ar putea fi un nou vis!! – a incheiat presedintele in exercitiu al Federatiei Romane de Ciclism.