In urma cu cateva zile am stat de vorba cu Silvana Peng, mama gimnastei Asiana Peng despre dezastrul din gimnastica romaneasca, despre chinurile tinerelor sportive, carora le-au fost „taiate aripile” spre „podiumul” performantelor.

 

Silvana Peng:

„Grav e ca aceiasi conduc, nu s-a schimbat nimic, in afara de materia prima, adica alt lot de gimnaste proaspete intrate in melaxorul acestora. Niciun raspunzator, nimeni care sa intrebe unde si cati bani s-au ascuns, care sunt rezultatele milioanelor dizolvate. Si un lot intreg de 19 gimnaste cu zero viitor dupa 11, 12 ani de munca silnica.”

Pentru cateva lamuriri am stat de vorba cu doamna Mariana Bitang, antrenoare federala de gimnastica a Romaniei, actualmente consilier de stat pentru promovarea sportului, intr-un scurt interviu.

Cum vedeti dumneavoastra gimnastica la momentul actual? Mai credeti in performante?
„Da, eu cred in gimnastica si-n potentialul ei de-a face performanta in continuare, cu conditia sa fie sprijinita.”

In mod normal cine ar trebui sa o sustina?
„Cu totii, chiar si dumneavoastra, presa.

Ce ar trebui sa faca antrenorii mai exact in afara a tot ceea ce inseamna antrenament?
„Antrenorii ar trebui doar sa antreneze si sa subplineasca o sumedenie de alte responsabilitati care sunt ale lor.”

Credeti ca lotul actual de gimnastica feminina, la junioare, va avea succes peste cativa ani?
„Eu sper din suflet.”

Intrebata cum sunt conditiile actuale in gimnastica din punct de vedere al materialului de antrenament, doamna Bitang a spus:
„E loc de mai bine.
Toate salile din tara trebuie dotate cu aparatura ajutatoare extrem de importanta la nivel de invatare, saltele care, de altfel sunt vechi, deci aparate noi.”

Reamintesc ca Silvana Peng, mama Asianei Peng acuza conducerea FRG de nerespectarea legilor, nerespectarea modului in care ar trebui sa se desfasoare lucrurile la antrenamente si chinurile prin care a trecut fata sa, implicit colegele ei.

De asemenea mama Asianei ne-a spus cum a fost tratata fata ei la antrenamente:

„Bellu le-a facut retardate si a rugat sa transmita si parintilor gimnastelor acelasi lucru, caci si parintii sunt la fel in opinia sa.”

Gimnastica, sport ce implica eleganta, devotament, ambitie, concentrare, a ajuns sa fie la coada, lasata in urma de nepasarea celor care conduc FRG.

Sursa foto: www.facebook.com/asiana.peng; Foto: Laura Cristache.