In urma cu cinci ani tanara luptatoare resiteana Alina Vuc, antrenata de Constantin Nicolae, obtinea primul trofeu european, un bronz, la cadete, in sala din localitatea sarba Zrenjiani. Sala in care avea sa schimbe bronzul cu un argint in aprilie 2016, echivalent cu calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Avea sa fie singura realizare importanta pentru delegatia noastra, din care au mai facut parte 12 sportivi si antrenorii acestora.

image-38bbb49b8afb61ef02e31327f547f1454a51f1d42f467498b9507a347f351ba2-V - Copy
Alina Vuc dupa finala

Am urmarit evolutiile lor din tribuna frumoasei arene, situata la 43 de kilometri de Jimbolia, localitate unde am fost intampinati de primarul Darius Postelnicu, de o parte dintre consilierii sai si de antrenorul Teodor Moise de la CSS Buzias, de fel din Jimbolia. Impreuna cu Razvan Parcalabu, presedintele federatiei si cu cativa antrenori ne-am deplasat apoi la Zrenjanin cu un microbuz pus la dispozitie de ambilele noastre gazde. Aveam sa vedem o competitie cu un important numar de sportivi de pe continentul nostru, care s-au luptat pentru a ajunge in finala mare, echivalenta cu calificarea la Rio.

Resiteanca Alina Vuc, transferata de ceva vreme la Steaua, a concurat cu multa ambitie si daruire, reusind performanta carierei la numai 23 de ani.
Calificata direct in sferturile categoriei 48 kilograme, a intalnit-o pe germanca Jacqueline Saskia Schellin, de care a trecut lejer cu 11-1. A urmat duelul decisiv pentru Rio cu ucraineanca Natalia Pulkowska, care i-a dat destul de furca. A condus cu 4-0, dar adversara ei a preluat initiativa, 5-4. Emotiile celor 60 de romani din tribune, veniti de la Timisoara, Resita, Arad, Jimbolia, Buzias si de prin alte parti, au crescut pe masura scurgerii timpului. Cand mai erau 14 secunde Alina a reusit un procedeu ce i-a adus doua puncte, 6-5. Victorie si calificare la Jocurile Olimpice, a doua pentru federatia noastra.
DSC_0004Dintre ceilalti luptatori romani care au urcat apoi pe saltele, Estera Dobre, categoria 53 kilograme, a fost cea mai aproape de obtinerea biletului olimpic. A invins-o in calificari pe moldoveanca Natalia Budu, dupa care a cedat in fata ucrainencei Iulia Havaladzi Blahina, adversara care i-a stopat drumul spre semifinala, desi a condus-o cu 4-2. Presedintele Parcalabu ne-a declarat ca i-a facut toate capriciile acestei sportive, inclusiv asigurandu-i pregatirea si participarea la primul turneu preolimpic cu tehnicianul Claudiu Tamaduianu, nu cu antrenorul lotului feminin, ucraineanul Nikolai Semeonov. Din pacate, a dezamagit.
Doi sportivi au evoluat in sferturi. Michael Manea, la 97 stilul libere, dupa ce l-a intrecut pe armeanul Enokian, n-a putut trece de moldoveanul Bara, ratand prezenta in semifinale, iar Adina Popescu, 69, calificata direct, a pierdut la poloneza Wieszczek, dupa o prestatie slaba. DSC_0008 - Copy
Razvan Parcalabu aprecia in drumul spre casa ca ”mai e cale lunga pana la Rio pentru alti luptatori romani. Marti vor pleca spre Ulan Bator, unde va avea loc un turneu preolimpic mondial dificil, iar in primul weekend din mai va urma ultima competitie de acest gen la Istanbul. Faptul ca avem doi sportivi calificati ar trebui sa-i ambitioneze si sa-i motiveze. Ii multumesc Alinei pentru daruire si taria de caracter, dupa ce a reusit sa intoarca scorul meciului decisiv in ultimele secunde. Sper sa mai calificam doi-trei sportivi”.
DSC_0011Fostul tehnician Nicolae Zamfir, de la Dinamo si lotul national, vicecampion mondial si european la greco-romane, care a fost impreuna cu noi, considera ca, pe langa Estera Dobre, au fost destul de aproape de calificare Andrei Dukov si Tamas Attila, dar au pierdut neasteptat spre finalurile meciurilor. ”M-ar bucura ca la aceste turnee mondiale sportivii nostri sa lupte cu mai multa hotarare si sa-si demonstreze valoarea. Daca s-ar mai califica doi luptatori, ar fi ceva extraordinar”.