Dupa prima zi a turneului preolimpic de lupte gazduit de Ulan Bator, capitala Mongoliei, delegatia tarii noastre a adaugat un nou sportiv pe lista celor calificati la Rio. Este vorba de Ion Panait, categoria 66 kilograme a stilului greco-romane, care a avut o serie de patru victorii lejere, ajungand in finala, alaturi de finlandezul Terro Seppo Vaelimaeki. Ambii au obtinut deja biletele pentru Jocurile Olimpice.

ion panait 2
Sursa Foto: https://www.facebook.com/frlupte

Panait, care a debutat la Caraimanul Busteni, unde s-a pregatit  cu tehnicianul Ion Stanciulescu, a trecut apoi la clubul Dinamo Bucuresti, sub coordonarea antrenorului Nicolae Zamfir, un adevarat slefuitor de talente. L-am intalnit pe vicecampionul mondial si european la Polivalenta bucuresteana, la turneul international de cadeti si juniori al Romaniei. Am aflat ca s-a ocupat de el mai bine de un deceniu, caracterizandu-l ca un sportiv ambitios, la fel ca Marian Sandu, medaliat cu aur continental.

Luptatorul din Busteni a reusit sa castige doua trofee continentale la Tampere, in 2008 si la Baku, in 2010. Ulterior, a plecat in Germania, la clubul din Wangarden, nu departe de Karlsruhe, impreuna cu sotia sa, fosta luptatoare Mihaela Sadoveanu din Targoviste.
Federatia a decis sa-l arunce in lupta pentru calificarea olimpica la primul turneu mondial de la Ulan Bator. Unde sportivul si-a reconfirmat valoarea. I-a invins la diferente clare pe norvegianul Pal Eirik Gundersen, suedezul Knut Zakarias Tallroth si pe lituanianul Edgaras Venckaitis. Din pacate, colegii lui, Virgil Munteanu, categoria 59 kilograme, Ilie Cojocari, 75 si Tamas Attila, 85, nu s-au calificat.
Isi vor mai incerca sansele luptatorii de la libere, in numar de cinci si cele doua fete, care vor concura sambata si duminica.