Ivan Guidea a devenit al patrulea luptator din tara noastra, care si-a asigurat biletul olimpic la turneul preolimpic mondial de la Ulan Bator. Ca si Ion Panait, la greco-romane, in urma cu o zi, a ocupat primul loc, dar la categoria 57 kilograme a stilului libere. Vestea ne-a fost comunicata de conducerea federatiei de specialitate la Turneul international de cadeti si juniori „Stefan Rusu-Ioan W.Popoviciu, Gheorghe Berceanu-Vasile Iorga”, desfasurat in penultimul weekend al lunii mai la Polivalenta bucuresteana.

13051683_1397939150232282_8783443513819872377_n
sursa: https://www.facebook.com/frlupte

Ivan Guidea, 27 de ani, legitimat la CSM Lugoj, a venit de cativa ani in Romania impreuna cu fratele sau, Anatol. Cooptat in lotul national, a luat un titlu de vicecampion european la categoria 61 kilograme, dupa care a trecut la 51, pregatindu-se cu Anatol Guidea, care a devenit antrenor principal. Ambitionat dupa esecul de la turneul precedent desfasurat in Serbia, la Zrenjanin, a reusit rezultatul carierei la competitia urmatoare din capitala Mongoliei. Unde, dupa trei victorii consecutive, la canadianul Dartthe Capellan, ucraineanul Andrii Iatsenko, medaliat cu aur continental si belarusul Vladislav Andreyev isi asigurase prezenta la Jocuriile Olimpice. Avea sa castige si finala cu azerul Mirjalal Hasan, ambii calificandu-se pentru Rio, alaturi de campionul Asiei, indianul Sandeep Tomar, care s-a impus in disputa pentru locul al treilea.

13051685_1397939210232276_6276974608501246878_n
sursa foto: https://www.facebook.com/frlupte
Aproape de reusita a fost tanarul Vlad Caras, 20 ani, 97 kilograme, care a pierdut confruntarea ce asigura prezenta in meciul pentru pozitia a treia.
De remarcat evolutia arbitrilor care au reprezentat cu cinste Romania: Gyarmati Ferenc și Vasile Gui au avut prestații valoroase la turneul preolimpic de la Ulan Bator.

Cate ceva si despre turneul international de la Bucuresti.

Au venit 700 de sportivi si tehnicieni din 20 de tari, dornici sa-si verifice potentialul inaintea Campionatelor Europene de juniori ce vor avea loc in aceeasi sala in a doua jumatate a lui iunie.

Pe langa campionii olimpici Stefan Rusu, Gheorghe Berceanu – premiati cu trofee de excelenta si cu echipamente ale lotului national, primul pentru includerea in Hall of Fame-ul luptelor, al doilea propus de conducerea federatiei pentru galeria de onoare a acestui sport, Vasile Andrei, au mai venit la acest important concurs, printre altii, medaliatii mondiali Simion Popescu, Nicolae Zamfir, antrenorul emerit Nicolae Pavel, tehnicieni din Capitala si din tara. Tinerii luptatori romani au fost cei mai buni in ierarhia pe echipe a juniorilor, secondati de colegele lor de generatie. La individual, juniorii au cucerit acelasi numar de medalii, 14, cu cadetii, primii avand cinci trofee din cel mai stralucitor metal, obtinute de Florin Tita-categoria 50 kilograme, Teodor Horatau-55, ambii de la greco-romane, Razvan Kovacs-50, libere, Incze Krista-63 si Alexandra Anghel-67. Cadetii s-au impus doar prin Maria Cioclea-43, Manuel Stoica-43 si Madalin Baranga-46.

Razvan Parcalabu, presedintele federatiei, considera ca a asistat la unul dintre cele mai puternice turnee internationale la aceste categorii de varsta, adaugand ca oaspetii au apreciat ca ireprosabila organizarea. Pe care o doreste sa fie la fel de buna la Europenele de juniori din iunie.

In privinta calificarii la Rio a patru sportivi, a tinut sa-i felicite inca o data, ca si pe antrenorii lor, reconfirmandu-si speranta ca numarul lor va creste la ultimul turneu mondial de la Istanbul, din primul weekend al lunii mai. In privinta participarii la Jocurile Olimpice si-a manifestat dorinta, din partea conducerii, ca luptele romanesti sa cucereasca medalia care n-a mai fost obtinuta din urma cu 24 de ani, de la Barcelona.