Editia din acest an a Turneului international de lupte al Romaniei, „Ion Cornianu-Ladislau Simon”, desfasurat la Polivalenta bucuresteana, s-a incheiat dumnica 19 iunie.13428547_1442842052408658_2835911911878962214_n

Reprezentantii tarii noastre au dominat competitia, reusind sa cucereasca 25 de medalii, 11 fiind din cel mai stralucitor metal, noua de argint, cinci de bronz. S-au intrecut aproape 200 de sportivi si sportive, reprezentand zece natiuni. Care puteau fi mai multi, daca in aceeasi perioada nu ar fi avut loc un concurs similar in Polonia, la Spala.
Dintre luptatorii romani au urcat pe cea mai inalta treapta a podiumului Virgil Munteanu-categoria 59 kilograme, Ion Panait-66, Ilie Cojocari-75, Dorin Pirvan-75 (greco-romane), Raul Donu-57, George Bucur-65, Andrei Frant-86, Michael Manea-97, Vlad Caras-125 (libere), Madalina Linguraru-48 si Katerina Zidachevska-58.
La cinci categorii si-au disputat aurul sportivi din tara noastra: 85 greco-romane, Dorin Pirvan si Samuel Nicu Ojog, 57 libere, Raul Donu si Andrei Dukov, 65 libere, George Bucur si Roman Duskov, 86 libere, Andrei Frant si Madalin Manzala, 125 libere, Vlad Caras si Alpar Vitalyos. La alte doua am asistat la rasturnari spectaculoase de situatii,in care Virgil Munteanu si Ilie Cojocari au refacut diferenta de puncte in ultimul minut de joc, primul, de la 0-4, la 6-4, iar celalalt, de la 0-2, la 4-2!
Au fost prezenti si trei dintre cei cinci luptatori romani calificati la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Ion Panait a castigat lejer cele doua meciuri la 66, Alin Alexuc a fost al treilea la o categorie superioara, 130, pe aceeasi pozitie clasandu-se si Alina Vuc, la 48, care s-a retras, la sugestia medicului.
Romania a ocupat primul loc in ierarhia pe echipe la libere, cu 25 puncte, urmata de Moldova si Ucraina si la greco-romane, 20, unde a fost secondata de Iran si Azerbaijan. La feminin a triumfat Turcia, 21 puncte, Romania incheind a doua, cu 11 puncte.
Printre spectatori s-au aflat medaliatii cu aur olimpic Gheorghe Berceanu si Vasile Andrei, Ion Cernea, argint si bronz olimpic, campion mondial, Simion Popescu, Nicu Ginga, aur mondial, Nicolae Zamfir, vicecampion al lumii, fost antrenor al lotului national si la Dinamo, antrenorul emerit Nicolae Pavel, Vasile Vaduva, general in rezerva, presedintele Comisiei de Competitii a federatiei.
Alin Grigore, secretarul general al FR Lupte ne-a declarat in exclusivitate: „Prezenta la turneu, desi una pe alocuri valoroasa, a fost marcata de apropierea Jocurilor Olimpice. Pentru luptatorii romani poate fi considerata o etapa normala de pregatire, atat pentru cei calificati la Rio, cat si pentru cei care vor merge la Mondialele din toamna, de la Budapesta, competitie dedicata sportivilor de la categoriile neolimpice. Pentru stafful federatiei a fost un preambul binevenit inaintea Europenelor de juniori, care vor debuta marti seara in aceeasi sala, urmand sa se incheie peste cinci zile”.