Pe parcursul unui prim weekend de august, in care caldura torida a alternat cu o dimineata neasteptat de racoroasa, am asistat, alaturi de cateva zeci de iubitori ai sportului nostru national, oina, la o competitie onorata de sase echipe. Fireste, de la tara, fiind vorba de Cupa Satelor, competitie care a luat nastere cu multi ani inainte de 1990, sub alte denumiri, Cupa UNCAP, Cupa Tineretului la Sate si actuala denumire.

„O competitie atipica, reluata in urma cu opt ani, la care participa nu numai cluburi, ci si asociatii din mediul rural” dupa cum ne-a marturisit Adrian Dobre, tanarul presedinte al federatiei care are sediul la Constanta. Editia din acest an a avut o miza deosebita, invingatoarea urmand sa participe la finala Cupei Regelui de anul viitor, de la Bucuresti, alaturi de Frontiera Tomis Constanta, castigatoarea Cupei Romaniei si de detinatoarea titlului national, ce va fi cunoscuta in luna septembrie.

Au participat sase echipe, impartite in doua grupe, Energia Ramnicelu Buzau, invingatoarea precedentei editii, desfasurate la Savarsin, Biruinta Gheraesti, detinatoare a trei trofee, Horia Spicul Constanta, respectiv Brigada Gheraesti, finalista de anul trecut, Stejarul Pircovaci Iasi si Surdila Greci Braila.
Grupa A avea sa fie castigata de Biruinta Gheraesti, antrenata de profesorul Ion Chifan, 62 ani, dintre care 55 dedicati oinei, urmata de Energia Ramnicelu. Cealalta echipa din Gheraesti, Brigada, mai nou infiintata, pregatita de un alt veteran, Ion Turculet, s-a impus in meciul decisiv cu Stejarul Pircovaci la limita, 10-9.
Semifinalale au fost mai echiliibrate, datorita, in buna masura, timpului racoros. Biruinta a dominat prima repriza, conducand la un moment dat cu 10-3, dar cei de la Stejarul Pircovaci au preluat initiativa imediat dupa pauza, 11-10. Revenire care i-a ambitionat pe gheraesteni, care au intors scorul, incheind in forta, 16-11. Si a doua semifinala a avut o desfasurare oarecum asemanatoare, 11-0 pentru Energia Ramnicelu, 12-11 in favoarea echipei Brigada Gheraesti, 17-13 Energia, 19-17 Brigada.

Finala intre cele doua reprezentante ale comunei care a organizat ireprosabil competitia, s-a incheiat cu victoria neasteptata a echipei Brigada, 23-14. Biruinta a fost la carma jocului pana la scorul de 10-4, dupa care a clacat, permitand outsiderilor sa egaleze si sa se desprinda la 17-10, 19-2 si 23-14.

Bucurie greu de descris pentru invingatori, imbratisati de presedintele clubului, Marian Tamas, care obtin primul trofeu important din scurta istorie a echipei, Deziluzie pentru cei care erau considerati favoriti, consolati cat de cat de antrenorul Ion Chifan. Dupa premierea primelor clasate, dar si a celorlalte echipe, care au primit diplome oferite de Adrian Dobre, presedintele federatiei, am cules cateva impresii la cald.
Pavel Beresoae, noul primar al comunei Gheraesti. „Ambele finaliste au castigat in primul rand la capitolul sportivitate, lucru care ne bucura. Speram ca federatia sa ne mai incredinteze asemenea intreceri. In privinta spectatorilor, n-au venit in numar asa mare ca in alti ani, datorita evenimentului intitulat Intalnirea diecezana a familiilor din Dieceza de Iasi in satul vecin Pildesti, comuna Cordun, care a inceput la ora 11.00 pe data de 06.08.2016 si s-a prelungit pana seara deoarece s-a bucurat si de participarea indragitei interprete Sofia Vicoveanca. Au participat, in schimb, fosti jucatori de oina din comuna noastra”.
Adrian Dobre, presedintele FR Oina „Am avut parte de un spectacol agreabil, cu un plus pentru semifinale si finala. Vom cauta solutii pentru marirea numarului de echipe in urmatorii ani, primind, de altfel, cereri in acest sens.”
Gheorghe Draghici, din Bucuresti, detinator a 17 titluri de campion national si 18 Cupe ale Romaniei,  cu Dinamo si Combinatul Poligrafic Bucuresti. „Un eveniment deosebit, care ar merita mai multa mediatizare. Sper sa fiu invitat si la urmatoarele editii”.
Adrian Andrei, presedintele Biruinta „Competitia a fost frumoasa, dar nu dupa asteptarile noastre. Nu s-au inregistrat incidente in teren si in afara lui, desi exista o rivalitate intre cele doua echipe, ceea ce e un lucru bun.”
Marian Tamas, presedinte Brigada „Jucatorii se cunosc foarte bine si au incantat publicul. Am castigat intaiul trofeu important, care va trebui onorat la play-offul Campionatului National si, desigur, la finala Cupei Regelui de anul viitor.”
Foto: Alina Blaj-Gheraesti