Wikipedia ne invata ca Jocul de Popice este un sport in care jucatorii incearcă sa doboare noua jaloane de lemn fasonate la strung in forma cilindrica, asezate in forma de romb cu unul dintre varfuri catre zona de aruncare. Denumirea jocului provine de la numele jaloanelor (sg. popic, pl. popice). Jocul consta in aruncarea unei bile pe o pista pe care aceasta se rostogoleste cu scopul de a darama cat mai multe dintre jaloane. Bila este fabricată din poliuretan, plastic și diferite rasina (mai demult din lemn). Dar, in fapt, cine, unde si sub indrumarea cui mai joaca popice in Romania? Hai sa aflam!

O alegere inspirata!

In martie 2013, Prof. Maria Popescu este aleasa in functia de Presedinte a Federatiei Romane de Popice-Bowling cu 25 voturi dintr-un total de 34 posibile. A fost o victorie clara, decisa de programul, clar si curajos, prezentat in fata celor 34 structuri sportive prezente. Epoca „Elena Pana” se incheia si prin propunerea facuta de Valentin Piros (ulterior transformata in realitate) de a se separa popicele de bowling si de a se forma doua federatii separate.

977189_184376595054468_1975358676_o
Prof. Maria Popescu, Presedintele F. R. Popice la Zalaegerszeg- Ungaria, in sala pe care o vizeaza ca model de constructie pentru proiectul bucurestean.

De atunci au trecut trei ani de exceptionale realizari pentru Federatia Romana de Popice. In ciuda finantarii insuficiente si a abordarilor neprincipiale ale factorilor de decizie din MTS, legate in special de premierea performantelor popicarilor romani, sportivii FRP au obtinut medalii peste medalii, demonstrand ca acest sport are potential urias, in spiritul traditiei popicelor romanesti.

Ce inseamna Federatia Romana de Popice?

Infiintata la data de 05 aprilie 1931, Federatia a organizat Campionatele Mondiale de seniori/senioare in anii 1966 (Bucuresti), 1980 (Mangalia) si 2004 (Brasov), C.M. de juniori din 1955 (Hunedoara), precum si C.E.de juniori din 1971 (Galati). Intre 1997 si 2013, F.R.Popice a preluat oficial si activitatea jocului de bowling.

Federatia este afiliata in prezent la FIQ, WNBA, WTBA, ETBF

DSC_0008
Prof. Maria Popescu si Secretarul general Constantin Stamatescu printre cupe si trofee.

De-a lungul timpului, bilantul sportivilor F.R.Popice este remarcabil. La 39 editii ale C.M. au fost cucerite 150 de medalii. La 8 editii ale C.E. au fost cucerite 32 de medalii.

Performante realizate de popicarii romani in ultimii 3 ani:

2013, Campionatul Mondial, Zalaegerszeg- Ungaria: echipe feminin seniori loc 2; echipe masculin seniori loc 3;juniori I (U18) loc 3  Renata Erdos; Liga Campionilor feminin, loc 3 CS Electromures Romgaz Tg. Mures.

2014, Cupa Mondiala de juniori/junioare U18, Brno- Cehia, loc 3 Radu Balaban; Campionatul Mondial, Brno-Cehia, Seniori loc 2/ sprint Nicolae Lupu; Senioare loc 2/ ind. clasic Luminita Dogaru, loc 3/combinat Ioana Vaidahazan, loc 4/combinat Luminita Dogaru; Seniori/senioare loc 2/tandem mixt Nicolae Lupu si Ioana Vaidahazan; Cupa Europei / echipe club, loc 1 feminin CS Electromures Romgaz Tg. Mures, loc 3 masculin CS CFR Olimpia ACB Iasi.

2015, Campionatul Mondial U18, Speichersdorf- Germania, loc 3/ tandem feminin Loredana Visan si Georgiana Vasile, loc 3/ individual clasic masc. Claudiu Lincu; Cupa Europei, Straubing – Germania, loc 1, CS CFR Cluj

2016, Cupa Mondiala U18, Novigrad – Croatia, loc 3/tandem mixt, Stefan Lincu si Elena Visan; Campionatul Mondial de Seniori, Novigrad – Croatia, Romania a ocupat locul al treilea pe natiuni, dupa Serbia si Croatia, inaintea Germaniei, Ungariei, Poloniei si Austriei, tari cu traditie in acest sport; loc 1/tandem mixt Luminita Dogaru si Nicolae Lupu, loc 4/combinat feminin Cristina Samson, loc 5/sprint masculin Nicolae Lupu.

Putina lume stie ca aceste performante au fost realizate fara nici macar o zi de pregatire centralizata sau ca sportivii si antrenorii nu ar fi putut ajunge la destinatie decat cu sprijinul Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. Pentru a afla amanunte despre cele intamplate, colegul nostru Radu Levarda consemna intr-un articol aparut in Sport Extrapress (http://sportextrapress.ro/sport/alte-sporturi/2016/06/08/aur-si-argint-mondial-la-popice-fara-cantonamente-de-pregatire) declaratia Presedintelui Federatiei Romane de Popice, Mariana Popescu.
„Am demarat anul 2016 cu un buget diminuat cu 30.000 de lei. Din suma de 220.000 lei ramasa urma sa organizam perioada de pregatire centralizata pentru loturile nationale de juniori si seniori, costurile participarii la cele doua campionate ale lumii si la Cupa Mondiala din Croatia, plus amicalul cu Serbia, pe baza de reciprocitate. Acesti bani nu au fost suficienti pentru buna desfasurare a activitatii federatiei, obligandu-ne sa renuntam la perioada de pregatire centralizata a loturilor la Tg. Mures. Ne-am adresat conducerii MTS, solicitand o suplimentare de buget pentru aceasta deplasare, dar doamna ministru Elisabeta Lipa ne-a refuzat, argumentand ca nu sunt resurse financiare suficiente. Ne-a ajutat COSR-ul cu asigurarea banilor necesari pentru transport si de aceea tinem sa le multumim presedintelui Alin Petrache si secretarului general Ioan Dobrescu. Vom intocmi zile astea documentatia necesara pentru premierea sportivilor medaliati si a Cristinei Samson, care a ocupat locul 4 la individual combinat, la trei bete de pozitia a treia, echivalenta cu un bronz mondial. Speram ca, de data asta, lucrurile sa nu mai fie la fel ca in urma cu trei ani, cand sportivii nostri au revenit de la Mondialele desfasurate la Brno cu trei arginturi si un bronz, iar premierea nu s-a facut nici pana acum! Consideram ca se creaza o mare nedreptate, ce poate fi considerata o discriminare, intre federatiile olimpice si cele neolimpice. Speram ca, pe viitor, aceasta situatie nedorita sa se remedieze pentru ca, daca se pastreaza o asemenea linie, federatiile neolimpice vor disparea.”

Proiecte F. R. Popice

In anul 2014, Federatia a initiat Programul „Go Popice”, organizand la nivel national actiuni de selectie si pregatire in unitati de invatamant de stat sau privat. Etapele de selectie si pregatire s-au desfasurat in salile de popice din localitatile: Targu Mures, Iasi, Hunedoara, Petrila, Campia Turzii, Ploiesti, Fieni, Galati.

Capitala Romaniei nu are o sala de popice. Dar va avea!

Bucurestiul este singura capitala din Europa care nu detine o astfel de sala, absolut necesara pentru pregatirea loturilor nationale si organizarea Campionatelor Mondiale din 2018.

A fost identificat un teren de 2000 mp pentru construirea unei Sali de popice in Complexul Sportiv National „Lia Manoliu”, prin Programul National de Constructii de interes public care se realizeaza de M.D.R.A.P. prin C.N.I. S.A.

„In urma unor discutii cu F.R. Sah si F.R. Volei, am stabilit ca acest proiect il putem derula impreuna, pe acelasi amplasament. F.R. Sah solicita construirea unei Sali de sah, iar F.R. Volei solicita construirea sediului federatiei de volei. Constructia Salii de popice va avea ca model Sala din Zalaegerszeg – Ungaria, care permite practicarea jocului in mediu inchis, special amenajat cu 8 piste speciale, cu spatiu de tribuna (500 locuri), cu 4 vestiare cu grupuri sanitare, cu depozit materiale sportive. Sala propusa (realizata dintr-o structura metalica) se incadreaza in conceptele de dezvoltare durabila ale Uniunii Europene,  cu respectarea legislatiei nationale in vigoare si a strategiei multi-anuale a Romaniei.” ne-a delarat Presedintele F.R. Popice, Prof. Maria Popescu.

De asemenea, constructia va adaposti si alte spatii: sediul administrativ al F.R. Popice, F.R. Sah si F.R. Volei, un spatiu de refacere si sala de forta, o sala de sah cu o suprafata de 35×20 m si inaltime de 2,70 m.

Sport Extrapress va urmari pas cu pas transpunerea in realitate a acestui proiect, exceptional prin importanta sa. Vom incerca pe viitor sa aflam detalii si de la Presedintii Sorin Iacoban (FRS) si Gheorghe Visan (FRV), tocmai in dorinta de a nu se transforma, dintr-o dulce nepasare birocratica, intr-un nou proiect esuat. Bucurestiul are nevoie de aceasta constructie!

 

Vom continua episoadele viitoare sa va prezentam alte aspecte din viata F.R. Popice, cateva elemente legate de organizarea Campionatului Mondial de Popice din 2018, alte probleme derivate din slaba finantare MTS, precum si efectele discriminatorii ale separarii sporturilor in „olimpice” si „neolimpice”.