Statiunea Calimanesti-Caciulata este si anul acesta locul de disputare a finalelor Campionatelor Nationale de sah pentru copii si juniori, care se desfasoara in perioada 17-28 aprilie in frumoasa localitate de pe Valea Oltului. Ca de obicei, gazdele ofera un confort apreciabil tuturor participantilor, anul acesta sporit prin noile piscine termale atat in aer liber, cat si inchise, dar si – surpriza pentru copii – printr-un atractiv Aqua Park.


Organizatorii finalelor – Federatia Romana de Sah si Clubul Sportiv Tinerii Maestri Bucuresti, reprezentat de experimentata organizatoare internationala Elena Cristian – se mandresc cu un record de participanti: 626, la cele sapte categorii de varsta (8, 10, 12, 14, 16, 18 si 20 de ani), pentru cele patru finale distincte (sah clasic, dezlegari, sah rapid, blitz).

La atingerea acestei cifre de varf, o pondere incontestabila a avut-o introducerea sahului in scoli, prioritatea federatiei, dupa cum a afirmat Dl. Sorin Avram Iacoban – Presedintele F. R. Sah, sporul numeric fiind inregistrat mai ales la categoriile mici de varsta.
20160416_132614Finalele beneficiaza si de un corp de arbitri pe masura – elita nationala in acest domeniu – alcatuit din: arbitrii internationali Nistor Slabu (arbitru-sef la finalele de baieti), Dinu-Ioan Nicula (arbitru-sef la finalele de fete), Claudiu-Badea Iordache si Sebastian Volcinsche, arbitrii FIDE Alin-Vivian Campeanu, Vasile Dragomanu, Rudolf Dombi, Lucian Gilea si Lucian Jugaru, arbitrii nationali Alin Toma-Andreica si Stefan Baciu, precum si MMI Constantin Ionescu (arbitru-sef la dezlegari).

Director de concurs este arbitrul international Daniel Candea.
Competitia reprezinta o importanta baza de selectie pentru Campionatele Europene de juniori care vor avea loc in aceasta vara la Praga, urmand ca editia 2017 sa fie gazduita de Mamaia, aceeasi statiune care in perioada 26 mai-8 iunie 2016 va organiza Campionatele Europene pentru senioare, unde sunt asteptate sa-si incerce fortele si cateva dintre junioarele care s-au distins in finalele de la Calimanesti-Caciulata.

Articol si Foto: Daniel Candea