Marele campion Anatoli Karpov a fost in vizita la Iasi si Constanta.

Nascut pe 23 mai 1951 la Zlatoust, in regiunea Muntilor Urali, Anatoli Karpov a invatat sa joace sah la varsta de 4 ani, iar la 12 ani era acceptat la renumita scoala a lui Mihail Botvinnik. Anatoli Karpov e cel mai mare jucator de turnee din toate timpurile, adunand pana in prezent 161 de victorii in competitiile la care a participat, jucand un total de 3.163 de partide, din care a castigat 1.118, a remizat de 1.480 de ori si a pierdut 287. In semn de apreciere, asteroidul 90414 a fost botezat cu numele sau. Din 2005, Karpov este membru al Camerei Publice a Rusiei, o institutie cu atributii in monitorizarea legislativului rus. „Regele sahului”, cum a fost supranumit, a fost campion mondial intre anii 1975-1985 si 1993-1999.

 

La Iași, in prezenta ministrului Elisabeta Lipa si a Presedintelui FRS Sorin Avram Iacoban, marele maestru rus, fostul campion mondial, a participat la simpozionul „Educație prin Șah”, „Gala Sahului Iesean” și la dezvelirea unei plăci omagiale la Scoala Bogdan Petriceicu Hasdeu in onoarea maestrei internaționale Margareta Perevoznic.
La Constanta a participat la Conferinta de presa organizata in deschiderea Campionatului European feminin.
Cea mai onoranta declarație a Campionului Mondial Anatoli Karpov:

Consider ca din punctul de vedere al sahului scolar, tarile cu cea mai mare implicare în momentul de fata sunt Rusia și Romania.


Foto: www.facebook.com/FRSah.ro

F.R.Șah multumeste primariilor Municipiilor Iasi și Constanta pentru tot sprijinul acordat.