Dupa ce primele sale carti publicate “Ghid pentru invatarea jocului de sah” si “Ghidul jocului de sah pentru elevi” s-au bucurat de un mare succes, fiind folosite de majoritatea elevilor care studiaza sahul, Marius Ceteras propune iubitorilor sportului mintii o noua carte incitanta, care continua aceasta serie deosebit de utila celor care doresc sa-si imbunatateasca cunostintele sahiste, fiind de fapt o culegere de exercitii de tactica sahista complementara cartii “Ghidul jocului de sah pentru elevi” .

“100 teste de sah. Precedee tactice elementare “ ofera cititorilor placerea de a rezolva 600 de pozitii instructive, grupate in 100 de teste. Dintre acestea 60 de teste sunt tematice, abordand de la simplu la complex procedee tactice prezentate in cartea “Ghidul jocului de sah pentru elevi”, la care se adauga cateva teme tactice suplimentare. Restul testelor sunt recapitulative si contin exercitii de la mai multe teme tactice amestecate. Un element inedit al cartii este faptul ca toate exercitiile au fost selectate din partide ale jucatorilor de sah din Romania si Republica Moldova. Veti intalni nu doar numeroase exemple din partide ale marilor maestri, dar si exemple foarte interesante din partidele unor juniori foarte talentati, care din cititori ai precedentelor doua carti ale autorului devin astfel personaje principale ale acestei carti.

Noua carte “100 teste de sah. Procedee tactice elementare” este disponibila la cele trei magazine online romanesti care comercializeaza produse sahiste: www.magazinuldesah.ro . www.sahmag.ro si www.chessshop.ro .
Pretul de vanzare al cartii este 18 lei.

Marius Ceteras alaturi de elevul sau. Lansare de carte la Simultanul sustinut de Mihnea Costachi la Alba Iulia. Foto: Ania Ciolacu

Marius Ceteras este fost campion national de seniori la sah rapid si campion national de juniori la sah clasic, detine titlul de maestru FIDE si are o bogata experienta ca antrenor, transformand orasul sau natal Alba Iulia intr-un puternic centru al sahului juvenil romanesc. Cel mai cunoscut elev al autorului este Mihnea Costachi, multiplu medaliat la campionatele mondiale si europene de juniori, care la 16 ani a obtinut titlul de maestru international.

Publicam in continuare declaratia autorului cu referire la istoria scrierii acestei carti:

„Au trecut 10 ani de la aparitia primei mele carti “Lectii de sah pentru incepatori”, republicata ulterior sub denumirea de “Ghidul jocului de sah pentru elevi”, o modificare de titlu impusa de Ministerul Educatiei pentru ca acea carte sa poata fi folosita in scolile in care sahul se studiaza ca materie optionala. Apreciata deopotriva de antrenori si elevi, cartea a ajuns sa fie folosita in majoritatea cluburilor de sah din Romania, dar si in cluburi din Republica Moldova, mii de elevi deprinzand bazele tacticii, dar si elemente de baza despre deschidere, jocul de mijloc si finalul de partida prin parcurgerea celor 36 de lectii din carte.

          In toti acesti ani am avut numeroase discutii cu antrenori si elevi care au folosit cartea “Ghidul jocului de sah pentru elevi”. Pe langa numeroase aprecieri, am primit din fericire si sugestii sau chiar critici. In mare ideea era cam aceeasi “cartea este foarte buna, ne este extrem de utila, dar cu siguranta ne-ar fi placut ca lectiile sa fi avut mai multe exercitii, cele 6 exercitii de la finalul fiecarei lectii fiind cam putine”. Am tinut cont de aceste critici 5 ani mai tarziu cand am publicat cartea “Ghid pentru invatarea jocului de sah”, in care fiecare lectie se incheie cu 12 sau 16 exercitii, insa acest lucru nu rezolva problema semnalata de cititori. De aceea ideea realizarii acestei carti mi-a venit in mod firesc, considerand ca este de datoria mea sa  vin in ajutorul antrenorilor si elevilor care o vor utiliza in anii urmatori, oferindu-le o culegere de exercitii complementara cartii mele de debut.

          Incepand sa strang materiale pentru aceasta carte, treptat am ajuns la concluzia ca ar fi mai bine sa realizez trei carti distincte avand ca tematica principala tactica sahista, prima dedicata procedeelor tactice elementare, a doua atacului la rege, iar a treia tehnicii de calcul a variantelor. Din acest motiv in “100 teste de sah. Procedee tactice elementare” nu veti gasi teste avand ca tema slabiciunea ultimei linii si blocarea regelui, ele urmand a fi tratate in volumul dedicat atacului la rege, pe care sper sa il finalizez in acest an sau inceputul anului viitor. In schimb, fata de temele tactice prezentate in cartea “Ghidul jocului de sah pentru elevi”, am introdus exercitii din cateva teme tactice suplimentare: atacul in raze X, ocuparea campurilor, mutarea intermediara si contraatacul. Numarul de teste alocat fiecarei teme tactice a fost ales in urma unei analize statistice a frecventei cu care acestea apar in practica, dar si in functie de complexitatea temei respective. De ce 100 de teste? Fiindca anul viitor vom sarbatori Centenarul Marii Uniri, iar pentru mine, ca albaiulian, 100 inseamna mai mult decat un simplu numar.”

Sursa Foto: Ania Ciolacu