La Centrul Sportiv Apollo din Bucuresti a inceput Campionatul National de sah pentru echipe juniori. Campionatul de sah se desfasoara in perioada 21-27 iulie, in sistem elvetian de 7 runde. Timpul de joc alocat unei runde este de 75 de minute, putand fi facute 40 de mutari+15 minute K.O+30 de secunde pe mutare.

Pe 22 iulie a avut loc prima runda; fiecare runda are un timp alocat de 3 ore. La Campionatul National participa copii cu varste cuprinse intre aproximativ 8 si 20 de ani.
Au fost emotii mari la prima runda din Centrul Sportiv Apollo. Copiii isi aranjau meticulos variantele de joc si fiecare era concentrat sa nu porneasca cu o infrangere din prima runda. Parintii lor le tineau pumnii stransi copiilor si traiau la intensitate fiecare miscare a propriului pusti.

Pentru mai multe amanunte am stat de vorba cu Preda Iulian, un bun maestru, mentor, profesor in sah.

Cum crezi ca a fost organizarea primei runde?

„E foarte buna organizarea, pana acum nota 10 fara nici o gluma. Pentru prima data in Capitala, copiii care au contact cu capitala, unii care, iti dai seama…la clasa intai nici nu le trecea prin cap sa vina. E bine pus la punct turneul, evenimentul; a venit Prim Ministrul. Toata treaba e organizata: cu arbitraj, cu premii, cu spectatori, e foarte bine, doar ca e un pic cam cald in sala…in tot Bucurestiul e cald. Iar aerul conditionat nu poate face fata la numarul persoanelor care se afla in sala.”

Am aflat de la Iulian si structura varstelor  copiilor de la acest turneu:

„Pleaca de la varsta de 6 ani, pana la varsta de 20 de ani. Iar grupele sunt formate din 2 in 2 ani: grupe de 8 ani, 10 ani, 12 ani si asa mai departe.
Sunt copii care au pregatirea facuta la gradinita si au avut curaj antrenorii sa-i arunce in turneu. Si asta e un lucru pozitiv pentru ei.”

Un copil daca joaca la turnee de acest gen, poate ajunge campion la sah?

„Da, da! Daca un copil este ajutat de parinti, poate sa se duca in toata lumea, dar sa nu se limiteze la un turneu sau doua. Totul depinde de posibilitatile financiare si de obiectivele pe care si le fixeaza fiecare copil. Daca vrea sa devina Cineva, daca vrea sa devina Campion, trebuie sa se duca la multe turnee. E un drum lung, de durata si care mananca multi bani. „