S-a racorit afara. In sfarsit, aerul este respirabil in Sala Apollo. Se joaca Runda 5 a  Campionatului National de Sah pe Echipe de Juniori. Vladimir Danilov, Secretarul General al F. R. Sah, este si Capitanul echipei Politehnica Iasi. Sahist experimentat, antrenor de renume, Vladimir este un om extrem de concentrat pe munca sa, cu o mare dorinta de victorii.

Intr-un dialog firesc, incerc sa aflu cateva detalii despre competitia tineretii in sah, despre viitorul sahului romanesc:

Din perspectiva federala, cum ti se pare organizarea evenimentului? 

Campionatul National pe Echipe de Juniori este una dintre cele mai grele competitii ale Federatiei, avand in vedere ca participa un numar extrem de mare de tineri sahisti. In plus, se desfasoara vara, in firesca perioada a vacantei scolare. Cum am prins zilele astea peste 30 °C ne izbim de problema caldurii. Din pacate sala nu are sistem de aer conditionat. Noi asa am crezut initial ca are, dar e doar un sistem de ventilatie. Din punctul asta de vedere am avut probleme. In ultimele zile s-a mai racorit. E in regula!
Organizatorul din Bucuresti este la primul eveniment major pe care il organizeaza si normal, ca orice lucru pe care-l faci prima oara, cu asa de multi oameni, mai sunt si lucruri care nu merg bine, dar incercam sa le corectam.”

La acest campionat, cu cate echipe participa Clubul Politehnica Iasi?

Am venit cu 7 echipe. Avem (paradoxal!): 2 echipe la baieti si 5 la fete. Tot timpul am avut fete foarte bune la sah…

Stiu ca baietii se descurca mai bine la sah. Sau am o parere gresita!?

E o problema un pic falsa. Era pe vremuri o mare maestra, Sofia Polgar, campioana mondiala la sahul feminin care spunea: „Nu stiu de ce ma intreaba toata lumea de ce sunt 15 barbati mai buni ca mine in lume si nu ma intreaba de ce nu sunt si alte cateva sute de mii de barbati, jucatori legitimati la club, care sunt mult mai slabi ca mine?!”
Fiind un sport al mintii, mai abstract sa zicem, baietii sunt mai atrasi de jocul de sah ca numar, mai ales ca incepe de la o varsta frageda. Si atunci cu cat baza la piramida e mai mare, cu atat si varful e mai inalt. Din  experienta mea de antrenor de peste 20 de ani, am vazut ca fetele sunt mai serioase in gandire: „Mai, daca tot fac un lucru sa il fac serios!” Si atunci, mai degraba ai rezultate mai bune cu fetele cand sunt mici decat cu baietii. Asta e secretul Clubului Sportiv Politehnica Iasi.”

Cu victoriile cum stati? Exista sanse la podium?

Lupta e in toi! Avem echipa de fete, 14 ani; inca nu s-a terminat competitia, mai sunt 2 meciuri, dar acolo nici nu ma gandesc sa nu castigam aurul, avand in vedere ca avem o campioana mondiala in echipa si o campioana nationala. Mai avem echipa foarte buna la fete, 12 ani. Avem sanse mari si la baieti, in special la baietii de 18 ani, care formeaza o echipa foarte competitiva. Vom vedea…

Ce-i trebuie unui copil sa joace sah dupa parerea ta?

Fiind sportul mintii, clar ca trebuie sa ai anumite capacitati intelectuale. Pe de alta parte, sahul ti le cultiva si ti le dezvolta. Intr-o vreme aveam testele acelea clasice de inteligenta si le dadeam tuturor copiilor care intrau pentru prima oara in club, indiferent ce varsta aveau. Dupa care faceam testul la 6 luni si deja coeficientul acela crestea undeva cu 10 % dupa 6 luni. Asa ca sahul nu numai ca necesita inteligenta, dar si o deosebita atentie, rabdare, concentrare.

Cum reusesc copiii sa joace pe caldura? Acest aspect le poate distrage atentia?

E un caz particular faptul ca a fost foarte cald… Astazi de exemplu s-a racorit! Dar sa presupunem ca ar fi conditii ideale. O partida de sah nu incepe la ora cand incepe runda! Partida incepe de cu seara, de cand se afiseaza adversarul cu care vei juca a doua zi. Mai intai se analizeaza partida pe care ai jucat-o in ziua respectiva, apoi incepe munca de pregatire si analiza a adversarului, care poate sa dureze o ora – doua. Apoi a doua zi dimineata te pregatesti pentru runda, poate dura intre 5 minute, daca ai noroc sa „pici pe variante”, sau 2-3 ore. Pe dupa-amiaza joci partida propiuzisa, care poate dura si 5 ore. Dupa o partida lunga, in general te dor picioarele. Si nu pentru ca te-ai plimbat, nu se alearga, dar cand creierul este incordat, de obicei ai tendinta de a bate din picioare sau de a-ti incorda muschii ca sa capeti o pozitie mai concentrata; efortul fizic devine unul foarte mare. Este celebrul exemplu cu meciul Karpov-Kasparov din 1985, care la un moment dat a fost intrerupt de Federatia Mondiala. Motivul principal de intrerupere a fost epuizarea fizica a lui Karpov, care a slabit 20 de Kg in 50 de zile.”

De citit si: http://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/computerul-a-si-stricat-interviu-cu-vladimir-danilov-secretar-general-al-federatiei-romane-de-sah