Se joaca Runda 5 a  Campionatului National de Sah pe Echipe de Juniori, penultima runda de sah clasic. Parintii, in asteptarea victoriilor, strang pumnii si se roaga pentru ocuparea unui loc pe podium. Dornica sa aud pareri noi am intrat intr-un scurt dialog cu satmareanul Mircea Salajan:

Cu ce ganduri la Campionatul National de Sah?

Evident, am venit cu gandul de a lupta si a castiga. Venim de departe. Si avem doua echipe si o fetita imprumutata la Targu Mures, noi fiind de la Satu Mare. Avem doua echipe de 8 ani si de 10 ani la baieti si o fetita la Targu Mures.”

Cu victoriile cum stati? Sanse la podium?

La baietii de 8 ani avem 8 puncte, la cei de 10 ani avem 7.
Cu fetita de la 10 ani, cu CSM Targu Mures avem sanse la podium, iar in functie de rezultat s-ar putea cu cei de 8 ani.”

 Emotie sau liniste? Agitatie sau calm?

E clar ca predomina emotiile si tensiunea! Sunt mici copiii si asta e primul lor Campionat National. Abia au 7 ani impliniti. Emotiile si frica de ceea ce va fi. Sunt obisnuiti in rest.
Fiind mici sunt obisnuiti sa castige acasa. Aici, unde s-au lovit de alti copiii de nivelul lor, se mai intampla sa si piarda.

Cu ce rezultate vin ei de la alte competitii? Va laudati cu vreun rezultat?

Nu prea avem cu ce ne lauda, pentru ca micii sahisti au doar 7 ani. Fetita, pe care am imprumutat-o, e vicecampioana nationala.”

Din punctul dumneavoastra de vedere ce credeti ca i-ar trebuie unui copil ca sa joace sah?

In primul rand ii trebuie sprijinul parintilor, conteaza foarte mult. Munca de acasa la copiii mici conteaza foarte mult. Iar la cei mari, la categoriile de 10 ani, si peste 10 ani, clar conteaza munca, ea face diferenta; e destul de individual si e mult antrenament.

Domnul Mircea Salajan  a avut dorinta sa ne zica cate ceva si despre evenimentul in sine:

Din punctul meu de vedere apreciez foarte mult ca s-a incercat sa se organizeze altceva decat ceea ce a fost pana acum. Acum, realist fiind, n-au iesit toate asa cum ne-am fi asteptat sau cum ni s-a prezentat. E de apreciat ca domnul Grecescu e tanar si a avut curajul sa se arunce in asa ceva. N-au iesit toate, dar sunt convins ca la finele Campionatului multe din ele se vor regla. Pentru mine a incuraja tinerii si a-i sprijini este mult mai important decat organizarea evenimentului ce a avut loc azi. Chiar daca se tine la Iasi, chiar daca s-a tinut la Bucuresti, caldura a fost la fel de mare si poate ar trebui ca Federatia sa schimbe perioada.

Am inteles de la alti capitani ca s-a organizat acum fiindca e vacanta mai lunga.

Da, dar vacanta este lunga si se putea pune si la sfarsitul lunii august sau s-ar fi putut pune imediat dupa terminarea scolii in iunie, cand nu sunt caldurile acestea mari.”