Cu dorinta de intra in atmosfera apropiatului eveniment de la Mamaia – EYCC 2017, incercam pe scurt sa vedem ce s-a intamplat la ultima editie, organizata la Praga in Republica Ceha.

Desfasurat in perioada 17-28 august 2016 la Praga, Campionatul European de Sah pentru Juniori EYCC 2016 a inregistrat cifre record: 5843 partide jucate de cei 1309 sahisti participanti. La toate cele 6 categorii de varsata (8, 10, 12, 14, 16, 18 ani – fete si baieti) disputele au fost de o mare spectaculozitate, lupta pentru medalii fiind acerba. Dupa zece zile de competitie, in prezenta Presedintelui ECU Zurab Azmaiparashvili, la ceremonia finala medaliatii au primit cupe, medalii si numeroase premii.

Rusia a confirmat pozitia de superputere a sahului, castigand 5 medalii de aur , acumuland 15 medalii in total. Alte natiuni care s-au remarcat prin castigarea unor titluri au fost: Armenia, Spania, Ungaria, Turcia, Germania si Georgia.
Pentru momentele de respiro, organizatorii cehi au pregatit multe evenimente interesante pentru tinerii sahisti. De exemplu, excursii la celebrele castele din Vysehrad si Karlstejn, excursii la Kutna Hora (priveliste UNESCO) sau blitz si turnee rapide. Un mare succes au fost seminariile FIDE pentru arbitri si formatori. Mai ales seminarul de formatori care a fost foarte bine primit, bucurandu-se de participarea a 35 de formatori, printre care jucatorii de top din Cehia GM Zbynek Hracek si GM Vlastimil Babula.

Echipa de arbitri (compusa din 30 de membri) a fost condusa de IA Ladislav Palovsky din Republica Ceha. Echipa a fost foarte diversa, arbitrii au venit din 14 tari.

„Nu a fost usor; a fost pentru prima data cand am detinut calitatea de Arbitru Principal la un eveniment atat de mare. Fiecare arbitru a facut o treaba excelenta, nu am inregistrat niciun singur protest oficial, ceea ce este meritoriu pentru echipa noastra” a comentat Ladislav Palovsky.

TOP HOTEL Prague a primit un numar mare de vizitatori celebri in timpul turneului. Mentionand deja prezenta presedintelui ECU Zurab Azmaiparashvili, organizatorii au semnalat si alte onorante implicari: ministrul ceh al industriei si comertului Jan Mladek, marii jucatori GM David Navara si GM Sergei Movsesian. Campionatul European de Șah pentru Juniori EYCC 2016 a avut loc cu sprijinul financiar al Capitalei Praga, fiind organizat sub auspiciile Viceprimarului orasului Praga Petr Dolinek si Primarului comunei Praga 11 Jiri Styler.

Bucuria lui Matei -Valeriu Mogirzan (CS Sfinxul Iasi, Antrenor Paval George)

Sahistii romani au obtinut rezultate deosebite la categoria de varsta cea mai mica:

Matei -Valeriu Mogirzan (CS Sfinxul Iasi, Antrenor Paval George) medaliat cu argint la baieti 8 ani si Maria Lia-Alexandra (CSM Bucuresti, Antrenor Ciprian Nanu) castigatoare a medaliei de bronz la fete 8 ani !

Pe podium Maria Lia-Alexandra (CSM Bucuresti, Antrenor Ciprian Nanu)

O alta clasare onoranta a fost cea a Mirunei-Daria Lehaci (CS Politehnica Iasi) care s-a clasat pe locul 5 la grupa fetelor de 12 ani. Antrenorii coordonatori ai lotului national au fost Ciprian Nanu si Claudiu Iordache.

La competitia din Capitala Cehiei au participat 1.309 juniori din 49 de tari europene.

Clasamentele finale la toate categoriile de varsta:

B8: 1. Artem Pingin (RUS) 7,5 puncte 2. Matei-Valeriu Mogirzan (ROU) 3. Ali Suleymanov (AZE) ambii 7 puncte

B10: 1. Volodar Murzin (RUS) 2. Grigori Ponomarev (RUS) 3. Richard Stalmach (CZE) toti 7,5 puncte

B12: 1. Mamikon Gharibyan (ARM) 2. Ekin Baris Ozenir (TUR) 8 puncte 3. Jonas Bjerre (DEN) 7 puncte

B14: 1. Rivera Salvador Guerra (ESP) 7,5 puncte 2. Viachaslau Zarubitski (BLR) 3. Andrey Esipenko (RUS) ambii 7 puncte

B16: 1. Timur Fakhrutdinov (RUS) 2. Igor Janik (POL) ambele 7,5 puncte 3.Aleksey Sorokin (RUS) 7 puncte

B18: 1. Manuel Petrosyan (ARM) 7,5 puncte 2. Maksim Vavulin (RUS) 3. Ruiz Miguel Santos (ESP) ambii 7 puncte

G8: 1. Alexandra Shvedova 8,5 puncte 2. Olesia Vlasova (ambii RUS) 8 3. Lia-Alexandra Maria (ROU) 7 puncte

G10: 1. Zsoka Gaal (HUN) 2. Margarita Zvereva (RUS) ambele 7,5 puncte 3. Viktoria Nadzamova (SVK) 7

G12: 1. Sila Caglar (TUR) 8 puncte 2. Leya Garifullina (RUS) 7,5 puncte 3. Eva Stepanyan (RUS) 7 puncte

G14: 1. Aleksandra Maltsevskaya (RUS) 7,5 puncte 2. Gabriela Antova (BUL) 3. Anastasia Zotova (RUS) ambele 7 puncte

G16: 1. Fiona Sieber (GER) 8 puncte 2. Martin Marta Garcia (ESP) 7,5 3. Stavroula Tsolakidou (GRE) 7 puncte

G18: 1. Nino Khomeriki (GEO) 7,5 puncte 2. Ekaterina Diakonova (RUS) 3. Laura Unuk (SLO) ambele 7 puncte

Sursa Foto: http://www.eycc2016.eu/gallery/photogallery; Foto: Růžena Přibylová