Marele maestru international Andrei Istratescu a pierdut, duminica, la mustata, in ultima etapa titlul de campion al Turneului Open, principala competitie a Festivalului International de sah, Arad, editia 2017.

Andrei era castigatorul editiei precedente si a venit la acest concurs foarte motivat dupa obtinerea titlului de campion national al Romaniei, la seniori.
Istratescu a facut in general un turneu bun, a condus chiar pana in ultima runda, dar a trebuit sa cedeze din cauza rezistentei foarte puternice pe care a facut-o tanarul Mihnea Costachi, din Alba Iulia.
Andrei a scos o remiza chinuita, dupa ce a reusit cu greu sa pareze un atac surprinzator efectuat de Mihnea.
Asta a fost istoria unui concurs foarte bine organizat.

Acum urmeaza datele tehnice:

Marele maestru Alexander Zubov, Ucraina, principalul favorit, a castigat duminica Turneul Open din cadrul Festivalului International de Sah de la Arad, cu un 7,5 puncte, din 9 posibile.
Marele maestru roman Andrei Istratescu, favorit nr 2, cu 7 puncte, obtine locul doi.
Pe locul trei, marele maestru roman Szabo Gergely, tot cu 7 puncte, dar cu un coeficient de departajare inferior.

Au participat la aceasta competitie 245 de jucatori din 17 state din Europa, Asia si America.

Titlul turneului open din cadrul Fesfivalului International de sah, Arad, 2017, s-a decis duminica, la prima masa de joc, din runda a 9-a, unde Alexander Zubov, Ucraina, a castigat cu piesele albe, dupa 57 de mutari, contra lui Branko Damljanivic, Serbia, cu piesele negre. Ambii aveau 6,5 puncte dupa opt runde. Alexander Zubov principal favorit al turneulu, si-a demonstrat clasa invingand la Arad, editia 2017.

Organizatorii editiei a X-a a festivalului au fost ACS Șah Club Vados, in parteneriat cu Consilul Local si cu Consiliul Judetean Arad.
In afara turneului principal, festivalul a mai cuprins un turneu pentru jucatorii cu Elo sub 1600 cu omologare FIDE si doua turnee de copii (sub 8 si sub 10 ani) cu omologare FRȘah.

A consemnat Aristotel Bunescu