Cvartetul spadasinelor din tara noastra a urcat pe prima treapta a podiumului olimpic de la Rio de Janeiro dupa o victorie la sase tuse, 44-38 impotriva Chinei, detinatoarea titlului din urma cu patru ani de la Londra, campioana mondiala en-titre. Ele au adus prima medalie, si ce medalie, Romaniei, la editia cu numarul 31 a Jocurilor Olimpice.

Sursa Foto: www.facebook.com/olympicromania/photos
Sursa Foto: www.facebook.com/olympicromania/photos
O victorie care s-a conturat dupa ce Ana Maria Branza Popescu o invingea cu 4-0 pe rezerva Hao Ji ducand scorul la 14-9. Simona Gherman a trecut apoi de Sun I Jien cu 7-5, moment in care antrenorul Dan Podeanu a trimis-o pe plansa pentru prima oara pe Loredana Dinu, care s-a impus cu 3-2 in disputa cu Hao Ji. Desi putin accidentata la piciorul stang, Ana a tinut sa evolueze si in ultimul meci, cu A. Xu, pe care l-a castigat cu…14-13 in cele cinci minute ce au consfintit succesul final al echipei noastre cu 44-38. Succes la care a contribuit si mezina Simona Pop.
Antrenorul Dan Podeanu, revenit in urma cu doi ani la carma acestei echipe minunate, pe care a pregatit-o impreuna cu secundul George Epurescu, s-a bucurat impreuna cu Ana Pascu, vicepresedinte al forului international si cu numerosii suporteri romani din tribune, printre care s-au aflat handbalistele. Echipa de spada aduce scrimei din tara noastra al patrulea trofeu din cel mai stralucitor metal si, totodata, a 89-a medalie olimpica de aur pentru sportul romanesc.
Cine o va castiga pe urmatoarea? Primii care vor incerca s-o obtina, chiar in aceasta seara de vineri, vor fi tenismanii Florin Mergea si Horia Tecau, care vor avea ca adversari in finala de dublu pe ibericii Rafael Nadal si Marc Lopez.