Doua dintre componentele echipei de spada a Romaniei, Simona Gherman si Loredana Dinu, au raspuns propunerii presedintelui F.R. Scrima, Mihai Covaliu si vicepresedintelui forului european, Ana Pascu de a sta de vorba cu reprezentantii mass-media dupa succesul de la Rio. Prilej pentru o serie de referiri interesante la prezentul si viitorul acestui sport, care a adus tarii noastre 24 de trofee importante in ultimii patru ani.

Dinu-Pop-Popescu-Gherman-pe-podium
Sursa Foto: http://frscrima.ro/
Campionul olimpic si mondial Mihai Covaliu a precizat de la inceput ca aurul adus de echipa feminina de spada coincide cu aniversarea a 60 de ani de la prima medalie cucerita de Olga Orban Szabo la editia de la Melbourne. Ceea ce inseamna foarte mult. In conditiile in care echipamentele sunt destul de costisitoare, iar numarul sportivilor si antrenorilor este mic, in comparatie cu alte tari. Cu toate acestea, presedintele federatiei considera ca se pot califica doua echipe, sabie masculin si floreta feminin si cateva spadasine la individual pentru Jocurile Olimpice de peste patru ani, de la Tokyo. Pana atunci, Romania va organiza Jocurile Europei de Sud-Est, fosta Balcaniada, in 2017 si o competitie continentala de juniori sau seniori, un an mai tarziu.
IMG_5097 (1)
Sursa Foto: Marian Burlacu

Participanta la 12 editii olimpice, dintre care cinci ca sportiva, la floreta, Ana Pascu, un nume apreciat in lumea scrimei, aprecia ca prezenta in primele sase forte ale lumii ale tarii noastre dupa medalia de aur de la Rio de Janeiro reprezinta un lucru deosebit. In privinta viitorului, ar trebui pus un accent mai sustinut pe baza de selectie, pornind de la copii, sa se gaseasca solutii pentru cresterea recompensarii sportivilor si antrenorilor cu rezultate meritorii, trimiterea tehnicienilor la specializare in strainatate.

Dinu-Pop-Popescu-Gherman-2
Sursa Foto: http://frscrima.ro/
Simona Gherman nu crede ca scrima romaneasca va fi in picaj si ca va aduce in continuare medalii la marile competitii. „Ca echipa, am stiut intotdeauna sa ne unim dupa un esec, cum a fost la Rio, la concursul individual” a conchis Simona. Vointa, foarte multa munca, dedicatie le-au caracterizat pe sabrerele care au urcat pe plansa olimpica a fost de parere Loredana Dinu.
Ce urmeaza pentru cvartetul de aur al scrimei romanesti? O binemeritata vacanta, in care sa se bucure, sa se odihneasca si sa se distreze alaturi de cei dragi.