Ziua de 3 octombrie a fost prima zi a spectacolului oferit de cel mai buni jucatori de snooker ai planetei. In acest tur se joaca dupa sistemul, cel mai bun din 7 sau “primul la 4”.

european-masters-visual-1

Primul meci i-a adus fata in fata pe dublul finalist al Campionatului Modial, Allister Carter si Anthony McGill, un jucator obisnuit cu fazele finale ale marilor turnee de snooker. Un meci incalcit, specific ambilor jucatori, castigat in joc decisive de McGill, la ultimile bile colorate, 4-3. Fara mari realizari tehnice, cei doi au jucat fiecare bila-n parte reusind un meci plin de suspans.

Meciul al doilea, il aduce la masa pe John Higgis, cvadruplu campion modial, unul din cei mai mari jucatori de snooker si pe Michael Holt, un jucator cu vechi state in snooker-ul profesionist. Un meci fara istoric, castigat de Higgins cu 4-0, cu doua breakuri de peste 100 de puncte. In acest meci am avut parte si de “lovitura zilei”, realizata de Higgins, o lovitura fabuloasa realizata din pozitia snooker, cu manta, lovind apoi bila rosie, care de la o distanta apreciabila, a ajuns in buzunar. Higgins nu a facut nici un gest de scuze, adica lovitura a fost exact in acest fel executata.

Sesiunea de dimineata s-a incheiat cu cel mai spectaculos meci al zilei, dintre doi fosti campioni mondiali, Neil Robertson si Graeme Dott. Meciul a inceput spectaculos cu un break de putin peste 50 de puncte realizat de Dott, dar odata cedat randul la masa lui Robertson, acesta a inchis masa. Jocurile 2 si 3 s-au incheiat “in oglinda”. Jocul 2 cu avantaj de aproape 60 de puncte pentru Robertson si cu masa inchisa de Dott si jocul 3 cu repetarea primului joc. In jocul 4 Robertson castiga clar. Jocul 5 se incalceste si este castigat evident, de “regele jocurilor incalcite”, Graeme Dott. Jocul 6 incepe cu Robertson in atac si deja obisnuitul break de putin peste 50 de puncte si apoi randul lui Dott, care parea sa rezolve jocul, cand a gresit la bila neagra, pe punct. Meciul intra in lovituri de siguranta si din incalceala, parea ca Dott o sa castige iar. Doar ca, dupa cateva snookere unde Robertson s-a descurcat binisor, a urmat o lovitura de senzatie “marca Robertson”, din pozitia snooker, realizand la randul sau snooker, unul foarte dificil dealtfel. Dott rateaza si Robertson inchide meciul, 4-2.

Sesiunea de seara este dedicata vedetelor momentului, Mark Selby si Ronnie O’Sullivan. Doua meciuri fara istoric, incheiate in minimum de jocuri, castigate de cei doi favoriti cu 4-0. In primul meci, Selby, fara sa straluceasca s-a impus fara drept de apel, in fata lui Fergal O’Brien. In cel de-al doilea meci, O’Sullivan intalneste un tanar jucator, Daniel Wells, cu mult tupeu si parea ca e dispus sa-l tina pe Ronnie intr-un “pressing” continuu. Doar ca parea, pustiul nefiind inca pregatit sa castige nici macar un joc in fata cvintuplului campion mondial, desi a avut foarte multe sanse. Despre Ronnie, a jucat in stilul caracteristic, foarte spectaculos, combinand insa loviturile spectaculoase cu ratarile. Atat el, cat si Mark, Neil si John, mai devreme au reusit lovituri speciale, demne de mari campioni si asteptam ca ziua a doua sa fie mai spectaculoasa, mai ales ca deja favoritii ajung sa joace intre ei.

Foto Stejar Gilca