In perioada 7-18 septembrie s-a desfasurat la Rio de Janeiro (Brazilia) editia cu numarul 15 a Jocurilor Paralimpice.

700c624eda551f3a7d4d8a9bc3da23ea
Sursa Foto: http://www.stiridecluj.ro/

La tenis de masa, Romania a avut 2 participanti, dar din pacate niciunul nu a urcat pe podiumul paralimpic.
Dacian Makszin a ocupat ultimul loc in grupa sa, ratand astfel calificarea in actul urmator. Romanul a fost invins de thailandezul Anurak Laowong cu 3-1 la seturi (8-11, 11-8, 7-11, 6-11).
Celalalt roman a fost Bobi Simion, care a fost la prima sa participare la Paralimpiada, o participare norocoasa si un rezultat bun. Bobi s-a oprit insa, in sferturi, invins fiind de danezul Peter Rosenmeier, cu 3-0 la seturi (6-11, 8-11, 5-11).

Ce a declarat Dacian Makszin dupa Rio 2016, intr-un interviu emotionant, vedeti in cele ce urmeaza:

Poate multa lume nu stie, intrebandu-se de multe ori cum pot unii oameni sa se deplaseze asa. Dacian, tu cum te simti in scaunul rulant?

„Eu in scaunul cu rotile ma simt perfect, face parte din viata mea, reprezinta picioarele mele pentru a ma putea deplasa. Din scaunul cu rotile fac sport, ma deplasez cu transportul in comun, fac aproape orice, ce tine de deplasare singur, pana in momentul cand intalnesc o bariera, un obstacol, pe care societatea mi-o pune in fata.”

Ai ocupat ultimul loc in grupa ta de calificare. Pe ce loc te vedeai inainte sa inceapa competitia?

„Da, asa este, ma asteptam sa ies din grupa si in cel mai rau caz sa fi pierdut onorabil. Dar spun ca aceste esecuri mai tarziu sa se transforme in victorii. Si normal ca calificarea la jocurile paralimpice este ceva greu de realizat, dar cred ca un sportiv si antrenorul nu trebuie sa se multumeasca cu participarea doar, ci si sa faca ceva acolo.”

Te asteptai la vreo medalie?

„Pentru a ajunge la o medalie olimpica trebuie sa ajung prima data la o medalie europeana, atunci poti spune cu adevarat ca ai cat de cat sanse, dar la jocurile paralimpice sunt cei mai buni si atunci inseamna ca antrenorul si sportivul sa se autodepaseasca pe ei mult, pentru a face ceva acolo bun.”

Cum te-ai simtit la Rio 2016?

„M-am simtit bine, stiind ca fac parte din elita de jucatori, organizare buna, deci totul a fost frumos.”

Cine crezi ca este de vina in Romania, pentru ca nu exista echipamentul necesar pentru sportivii paralimpici?

„Guvernul, pentru ca nu are o strategie pe termen lung, pentru a creea conditii, pentru a putea persoanele cu dizabilitati sa faca sport. Si la noi in tara nimeni nu raspunde pentru niste esecuri. Nu ai cum sa duci, de exemplu, la jocurile olimpice, de la Tokyo 2020 zece sportivi la tenis de masa daca nu are cine sa-i antreneze si nu exista un responsabil angajat pentru a cauta aceste persoane sa faca sport si a-i convinge sa vina spre sport.
Deci Guvernul are bani si atunci ar trebui sa faca mai mult decat a da niste bani care uneori nu ajung. Si multe cluburi unde activeaza persoanele cu dizabilitati nu isi permit un antrenor. Poate solutia ar fi ca acesti sportivi paralimpici sa fie integrati in cluburile valide si cred ca alta ar fi situatia.”

Dacian, ce asteptari ai de la urmatoarea participare la Jocurile Paralimpice?

„Sincer, nu stiu, dar ma voi lupta pentru calificare, pentru ca la categoria mea mergem doar 24 din lume, din  aproape 180 de jucatori. Dar sper sa imi imbunatatesc tehnica de joc si sa progresez.”

dan-nasui-si-bobi-simion
Sursa Foto: http://www.libertatea.ro/sport

Am stat de vorba si cu Dan Nasui, antrenorul lui Bobi Simion, care nu a putut ajunge la Rio. Dan, se afla in scaun rulant si se dedica meseriei de antrenor.

Dan, ce parere ai despre prestatia baietilor, Dacian si Bobi, de la Rio 2016?
„Despre Dacian nu pot sa ma pronunt, deoarece nu ma ocup de pregatirea lui.
De prestatia lui Bobi sunt multumit. Sunt sigur ca daca as fi fost alaturi de el putea avea un rezultat mult mai bun. Si-a indeplinit obiectivul: clasarea in locurile 1-6. Avand in vedere ca pentru Bobi este prima participare la Paralimpiada, rezultatul este exceptional.
Privim increzatori spre Tokyo 2020”.

L-am intrebat si pe Dacian! Ce crezi ca ar trebui sa faca conducerea sportului din Romania pentru paraimpici?
„Ar trebui sa se investeasca in sportivii de perspectiva, fara a face diferente intre ei si sa fie pregatiti de antrenori de specialitate si pasionati de ceea ce fac”.

Banuiesc ca Bobi ti-a spus cum s-a simtit la Rio. A foat stresat de ceva sau pur si simplu a jucat fara retinere?
„Cred ca era mai relaxat daca eram alaturi de el ca sa ii dau indicatiile de joc necesare la momentul respectiv”.

Tenisul de masa necesita o situatie materiala mai instarita pentru sportivii paralimpici?
„Un club sportiv de tenis de masa care se ocupa de sportivi paralimpici necesita o situatie materiala instarita sau sa aiba surse de sponsorizare continue, pentru a putea sustine pregatirea lor si deplasarile, taxele pentru concursuri, care sunt destul de mari, in medie 600€/concurs/persoana, bani care nu includ transportul”.

Romania a obtinut o singura medalie la Jocurile Paralimpice: bronz pentru Alex Bologa, la judo!