460 de rideri din 45 de tari au participat la Redbull Romaniacs 2016. Marele castigator a fost britanicul Graham Jarvis, invingator a cincea oara!

Editia din acest an a Redbull Romaniacs, considerat cel mai dur raliu hard enduro din lume, a adus la Sibiu 460 de sportivi din 45 de tari (Aruba, Taiwan,Noua Zeelanda,  Australia, Brazilia, Africa de Sud, Madagascar, Peru, Rusia, etc.), printre care s-au aflat si 12 motociclisti romani. Ei s-au intrecut la patru clase, in functie de gradul lor de pregatire, pe trasee care au totalizat 600 kilometri, prin padurile din imprejurimi, ajungand pana in Valea Jiului. Acest concurs a aparut in 2004 la initiativa si coordonarea lui Martin Freinademetz ajungand in scurt timp una dintre cele mai reprezentative curse la nivel mondial si devenind cel mai dur raliu din lume.

podium
Podiumul la clasa Gold!
La cea mai dificila clasa, sugestiv denumita GOLD, avea sa se impuna pentru a cincea oara consecutiv britanicul Graham Jarvis, cronometrat in 27h04,55.
„Este incredibil sa obtin a cincea victorie la 41 de ani. Ma bucur sa vad tineri iesind la rampa, unii dintre ei sunt foarte rapizi, dar la Red Bull Romaniacs experienta conteaza” a declarat marele campion.
Pe locul secund a sosit ibericul Alfredo Gomez, 27h40,23, podiumul fiind completat de tanarul sud-african de numai 20 de ani, Wade Young, 27h45,29, la capatul unei dispute echlibrate cu un alt spaniol, Mario Roman, debutant la aceasta competitie. Young reediteaza rezultatul de acum doi ani, cand a devenit cel mai tanar rider medaliat la aceasta clasa.
Gyenes
Emanuel Gyenes

Ervin Kovacs-BGS Motorsport Bucuresti a fost cel mai bine clasat dintre romani, el incheind pe pozitia 10, cu 20h54,16, din 45 de concurenti.

Varga Zsolt-Adventure Ride-Viking Pruzynski Bucuresti a venit pe 23.
varga ilustratie (1)
Varga Zsolt

Un alt britanic, Andrew Noakley-Vectra Racing a castigat clasa SILVER, unde tara noastra a avut doi rideri care au incheiat pe 11, Alexandru Dumitrescu-Adventure Ride-Viking Pruzynski Bucuresti, respectiv, 12, Gyenes Emanuel-Vectra Zarnesti. Sportivul satmarean este singurul rider din lume care incheie parcursul celor 13 editii desasurate pana acum. Iar sud-africana Kristin Landman a devenit prima femeie care termina traseul acestei clase.

avramescu
Razvan Avramescu

Cei mai multi participanti, 209, s-au inscris la clasa BRONZ, unde cel mai bun s-a dovedit cehul Miroslav Kulka-Dafe Plast Racing. Au concurat si sase romani, Radu Sardarescu-Adrenalin Sibiu, locul 5, Razvan Avramescu-Amkart Bucuresti, pozitia 22, Cristian Ionescu-CSU Stiinta Bucuresti, 37, Marcel Butuza-Vectra Zarnesti, Szigyarto Laszlo- Outriders Sfantu Gheorghe si Stefan Dobrescu-Xmraid Buzau.

cristian ionescu 2
Cristian Ionescu

Spaniolul Oscar Herandez Panos-Lantana Adec Team a triumfat la clasa IRON a sportivilor mai putin experimentati, unde reprezentantii nostri Flavius Bogdan Bot-Vectra Zarnesti si Catalin Pavel-Jitsu Zarnesti au sosit pe locurile 25 si 52, din 97 de concurenti. De retinut ca traseul acestei clase a masurat 455 kilometri.

Consemnam si opinia lui Martin Freinademetz, fondatorul Red Bull Romaniacs:
„Au existat comentarii ca a fost prea dura aceasta editie, dar nivelul din enduro extreme este in continua crestere si incercam sa tinem pasul. Bine ca am avut conditii meteo cat de cat moderate, adaptandu-ne micilor furtuni din ziua a treia prin ajustari de traseu si de regulament. Sunt multumit de rezultat si vreau sa multumesc familiei si echipei mele minunate pentru munca depusa. Celor care s-au accidentat, le dorim recuperare rapida!”
La editia din acest an a Red Bull Romaniacs, in cadrul proiectului ”Enduro for Romania”, s-a  organizat un targ de echipament si suveniruri din lumea enduroului extrem. Fondurile stranse vor fi donate catre sectiile de neonatologie si nou-nascuti prematuri ale Spitalul Clinic Judetean Sibiu. Aceste fonduri vor contribui la achizitia a doua aparate de screening pentru detectarea precoce a malformatiilor congenitale de cord. Targul caritabil a fost organizat in zona de acces catre Prolog din directia Hotelului Ramada.
Foto: Camelia Grozea.
Multumim, Camelia! Instantanee fantastice surprinse de un artist pasionat.