Masina pregatita corespunzator,echipa tehnica competenta,sunt oare suficiente pentru rezultate de exceptie? Ce mai trebuie adaugat la pregatirea unui pilot? Ce ar trebui sa stie in plus cei care fac primii pasi spre sportul auto?

Am considerat ca in completarea subiectului pe care l-am abordat – pregatirea unui pilot de curse – merita sa adaug o tema interesanta – medicina sportiva si aportul ei in pregatirea celor care vor sa devina piloti sportivi. Discutia am purtat-o in urma cu ceva timp cu dr.Mihaela Beldie, persoana pe care am considerat-o indreptatita sa aduca precizarile necesare iar momentul ales a fost pe masura – inaintea unei etape de karting.

01-CNKD05 (1)

G.E. Care este specificul medicinii sportive in domeniul sporturilor cu motor? Pun intrebarea aceasta pentru ca sunteti un specialist in medicina sportiva si în acelasi timp o persoana care cunoaste sportul auto,multi ani ati fost copilot în raliuri interne si interntionale.

M.B. Mi-am dorit foarte mult aceasta specialitate pentru ca stiam ca voi putea intelege foarte bine ce se intampla din p.d.v. medical şi sportiv.

G.E. Kartingul este primul pas spre automobilismul sportiv…

M.B.  Sigur ca da. Kartingul poate fi practicat inca de la varsta de 6-7 ani si este primul pas pe care il consider ca foarte important pentru orice viitor pilot indiferent ce ramura automobilistica va alege,raliu,viteză în coasta,circuit.

G.E. Daca tot am început cu kartingul,la ce ar trebui sa fie atenti viitorii piloti,parintii care sunt  sustinatorii financiari pentru început,cei care sunt ”mentorii” tehnici? Cred ca poate fi vorba despre un adevarat program de pregatire care include starea de sanatate,antrenamente,alimentatie,conditie fizica,mentala si altele.

M.B. Tot ce înseamna alimentatie,hidratare,greutate sunt importante in primul rand pentru un copil dar si pentru tineri si adulti in viata de zi cu zi pentru ca o conditie fizica buna ne ajuta sa fim sanatosi si sa ne mentinem intr-o forma generala buna. Dupa cum ati amintit si in karting fiecare are rolul lui in pregatirea unui pilot,de la antrenor la cei care repara si intretin kartul,parintii care trebuie sa aibă grija de tot ceea ce înseamnă sanatatea copilului.

G.E. Haideti sa discutam chiar despre sportiv,cel care se aşează la volanul unui kart si intra in competie pe o pista care poate fi la o temperatura de 40-60 de grade.Dacă extindem putin varsta si trecem de la 6-7 ani la un plus de 10 ani intram în zona pilotilor auto,aşa cum spuneaţi,dar sa ramanem deocamdata la primul pas în sportul auto,kartul fiind considerat cea mai mica masina de curse.

M.B. Sportivul care concureaza în karting trebuie sa aiba grija de greutatea lui,nu trebuie sa fie supraponderal si să nu aiba patologii incompatibile cu acest sport.

G.E. Au fost cazuri in care unii dintre ei au avut accidente in timpul unei etape,probleme cu tensiunea,senzatii mai deosebite,lipsa de calciu sau altceva care sa duca la o diminuare a capacitatilor sportive?Va intreb pentru ca ati fost copilot în raliuri dar cunoasteti foarte bine si comportamentul kartistilor.

M.B. Au fost putine cazuri la karting dar nimic grav sau incompatibil cu ceea ce inseamnă sport,ceea ce a aparut s-a rezolvat usor si nu au fost patologii cronice,au fost mici incidente aparute din cauza emotiilor participarii la competitie,trezitul de dimineata,drumul,lucru valabil si pentru tinerii care participa in raliuri,coastă.Revenind la discutia despre pilot,acesta nu trebuie sa fie supraponderal,sa lucreze la tot ceea ce inseamna viteza de reactie si pastrarea echilibrului fizic si psihic pe toată durata competitiei,lucru care se dezvolta şi se perfectionează prin exercitiu.Pregatirea fizica este foarte importanta si,ca o remarca,in karting si automobilism centura scapulo-humerala (articulatiile umarului) trebuie sa fie bine dezvoltata dar nu în exces.

G.E. Discutand despre pilotii din karting,unii dintre ei vor evolua spre automobilism,cum se poate compensa faza incipienta de dezvoltare fizica?

M.B. Este important sa faca sport,incepand cu educatia fizica care se face la scoala,tot ceea ce inseamna miscare,inotul care dezvolta incredibil de bine,ciclism,tenis,lucruri valabile si la cei care sunt mai ”avansati” in varsta.Mi-aduc aminte cu mare drag de orele de educatie fizica,nu lipseam niciodata de la aceste ore si de aceea le recomand parintilor sa-i lase sa faca sport,miscare.

G.E. Haideti sa punctam cateva aspecte mai importante din ceea ce inseamna pregatirea fizica si sa incepem cu … alimentatia.

M.B. … care este foarte importanta inainte de cursa si va spun din propria experienţa ca inainte de cursa este recomandabil consumul de carbohidrati de buna calitate,cunoscutele”paste”,o foarte buna masa inainte de concurs.

G.E. Painea?? Poate sau nu poate intra în discutie!?!

M.B. Painea nu e de dorit,chiar dacă este un carbohidrat nu este de buna calitate,la fel si cartoful,asa ca cel mai bine este sa mancam paste dar nu cu un sos care are smantana pentru ca acesta este foarte greu asiminabil mai ales pe caldura.Recomand sa fie consumate pastele fainoase,daca sunt din faina integrala e si mai bine.Important este si modul in care sunt preparate,sa fie cat mai simplu preparate…

G.E. Fara adaosuri,in special cele “sintetice” gen maioneză,ketchup sau altele…

M.B. Exact !

G.E. Hidratarea inseamna mult pentru corpul uman in general,cu atat mai mult pentru sportivi si este foarte importanta pentru cei care fac primii pasi in sportul auto dar si pentru cei care deja il practica.In continuarea celor discutate pana acum sa trecem de la alimentele solide la cele lichide,ceiînseamna o hidratare corespunzatoare?

M.B. Hidratarea este extrem de importanta inainte de efort,in timpul efortului si după efort pentru ca trebuie sa ne mentinem corpul in parametrii optimi.Nu recomand hidratarea cu apa simpla…

G.E. Chiar daca este “plata” ??

M.B. Chiar daca este plata ! Este important ca solutia de hidratare consumata inainte de efort si in timpul efortului sa contină minerale,glucoza, sunt diverse bauturi care contin toate acestea dar putem să ne preparam si noi,este foarte simplu. Intr-o jumătate de litru de apa plata punem un varf de cutit cu sare de bucatarie,o lingurita sau una jumatate de miere,adaugăm lamaie pentru a avea un gust bun,este o substanta de hidratare ideala si mult mai eficienta decat apa simpla. Dacă ne hidratam doar cu apa simpla foarte multe saruri minerale care se pierd prin transpiratie nu ai de unde sa le iei si de aceea este foarte importanta hidratarea corecta inainte si in timpul efortului.

G.E. In plus aceasta “bautura” hidratanta este realizata “sub control”,adica în casa.

M.B. Asa e.Discutand de perioada de dupa efort este important ca substanta de hidratare sa fie din suc de fructe – portococale,grapefruit,adaugam si miere.Revin cu sublinierea ca hidratarea este foarte importanta inainte,in timpul efortului si dupa efort.

G.E. Discutia noastra este intr-un mic cabinet de medicina sportiva amenajat la pista de karting.Ce se aşteapta de la un control asupra conditiei fizice,capacitatea de respiratie,capacitatea de efort,spuneti-mi pe scurt dar … concentrat si “cu multe minerale”.

M.B. Chiar daca nu e un cabinet in adevaratul sens al cuvantului am adus aparatura necesara pentru un consult cat mai concludent.

G.E. Cred ca pe langa dotarea unui astfel de cabinet importanta este si intrepretarea datelor,rezultatelor si de aici importanta prezentei specialistului in medicina sportiva …

M.B. Sigur ca da pentru ca in fond medicul este cel care da verdictul “apt” sau “inapt” pentru participarea la o competitie.Consultul are mai multe parti,prima este masuratoarea antropometrica-inaltime, greutate, anvergura,bust,procentul de tesut adipos,mobilitatea sportivilor. Elasticitatea toracica se face prin masurarea diametrului toracic in repaos,in expir si expir total si e bine ca sportivul sa aiba o elasticitate toracica cat mai buna. Important este si testul de efort,se masoara alura ventriculara si tensiunea arteriala in repaos apoi timp de 4 minute se face efort la bicicleta medicinala …

G.E. …incearcă sa porneasca bicicleta dar nu o sa reuseasca …

M.B.  In mod sigur nu o sa reuseasca ! Imediat dupa efort se verifica din nou alura ventriculara si tensiunea arteriala la un minut si după 5 minute pentru a vedea cat de rapida si eficienta este revenirea sportivului dupa acest test de efort.

G.E. Cu cat hidratarea aceea cu minerale inainte de efort este mai buna cu atat revenirea dupa efort este mai eficienta.

M.B. Exact,si asta ajuta foarte mult dar reprezinta si imaginea pregatirii de ansamblu a sportivului,cu cat va face mai multa miscare si sport cu atat se va adapta mai usor la efort,tensiunea si pulsul vor scadea mult mai repede la un sportiv bine pregatit.

G.E. Corpul nostru este “plin de apa”,ca sa zic asa,apa care intra intr-o reactie chimica.

M.B. Exact.

G.E. Avem apa,celulele “se bucura”,apa insuficienta,nu este bine.

M.B. Tineti cont ca senzatia de sete apare atunci cand ne lipseste doar 1-2% din apa din organism.Putem rezista fara mancare o perioada mai lunga de timp dar fara apa este mult mai greu,depinde de organism si de conditiile in care se afla persoana respectiva.

G.E. O prima concluzie,sportivii trebuie sa aiba o viata sportiva,o alimentatie sportiva,o conditie fizica sportiva,toate pot incepe de la o varsta destul de frageda,in karting de la 5-6 ani,se continua cu accederea in automobilismul sportiv dar permanent trebuie sa fie aproape de specialistul în medicina sportiva. Parintii si cei care stau in spatele sportivului ar trebui sa aiba un fel de grafic cu ceea ce se consuma ca alimente solide si lichide,pregatirea fizica si psihica in asa fel incat atunci cand cei care iau contact pentru prima data cu volanul unui vehicul sportiv sa performeze la maxim.

M.B. Sigur ca da,eficienta trebuie sa fie maxima.As vrea sa subliniez odata in plus ca pentru copii este foarte importanta sustinerea parintilor pentru tot ceea ce inseamna miscare,efort si practicarea unui sport,poate chiar unul de performanta.Parinţii sunt “baza” iar eu nu pot decat sa-i felicit pe cei care se implica si isi sustin copiii pentru a avea o buna pregatire sportiva,dupa un anumit nivel tine de copilul sau tanarul respectiv daca vrea sau nu sa mai faca sport dar in prima faza parintii sunt “cheia” unor viitoare succese.

G.E. Concluzia este spusa chiar de un specialist în medicina sportiva – parintii sunt “cheia” educatiei si pregatirii fizice pentru tanarul care doreste sa intre în sportul auto.

M.B. …si nu in ultimul rand parintii sunt raspunzatori direct de sanatatea copilului care in timp va deveni un adult,aceasta pregatire fizica din primii ani de viată este foarte importanta.

G.E. As încheia zicand ca acesti ani ii putem considera ca fiind primele “caramizi” la fundamentul unei sanatati bune pentru toata viata !