In week-endul 7-9 Aprilie 2017 pe circuitul Serres Grecia s-a dat startul Campionatului National Individual al Romaniei de Motociclism Viteza pe Circuit. Cu un nou format cu doua etape una sambata si una duminica, campionatul national are in sezonul 2017 nu mai putin de 10 etape si se desfasoara impreuna cu Campionatul European de Viteza pe Circuit BMU, sportivii romani punctand si in acest campionat.

87 de rideri din Romania, Bulgaria, Macedonia, Turcia, Serbia si Grecia la clasele 125cc, Debutanti 600, Debutanti 1000, SuperSport si SuperBike s-au aliniat la start.

Sambata, prima zi de cursa – Etapa 01 – 30° la asfalt si 19 in aer, vant 21 km/h
Serres Circuit – Grecia.
Un circuit stop and go, foarte solicitant de 3.186 metrii lungime, 12-15m latime, 10 viraje de dreapta si 7 viraje de stanga.
Primele doua sesiuni de calificare ce prin cumulare au format grila de start scoate in evidenta pregatirea fizica a sportivilor care la inceput de sezon nu este de maxima forma. Pe un traseu foarte penalizant Adrian Petrovici sufera un accident si a fost nevoit sa renunte la cursa pentru a remedia avariile pana la cursa de duminica ce conteaza pentru etapa 02.

Clasa 125. Cursele ce au inceput la ora 14:00 aveau sa aduca si primele rezultate pentru romani, la clasa 125 s-a remarcat Cristina Udrescu #21 si Dimitru Alexandru #56 singurii reprezentanti ai Romaniei la aceasta clasa.

Clasa Formula 600 /Debutanti 600 cu mai putin noroc pentru Cezar Bordeianu #99 si Ursachi Ionut #23 de la Century Team care se acroseaza reciproc si abandoneaza, motiv pentru care si cursa este oprita cu steagul rosu. O usoara balba la restart aduce o pierdere de timp pentru Giorgio Versaci #77 , Florin Birladeanu #555 si Alexandru Exergian #193, dar s-a recuperat pana la finalul cursei.

Clasa Formula 1000 /Debutanti 1000 aduce pe pista 20 de sportivi unde pilotii care se antreneaza constant pe acest circuit reusesc timpii reper si ocupa primele pozitii.
Clasa SuperSport. Un start frumos si o lupta pentru prima pozitie foarte antrenanta, Pascota #1 termina pe 5 cu un start de sezon sub asteptari si un Aron Romocea #138 foarte motivat pe 11 urmat de Eduard Socaci #22 de la GO Racing. Adrian Petrovici #96 nu a luat startul din cauza accidentului din QP1 motocicleta fiind inca pe bancul de reparatii.

Clasa SuperBike. O clasa unde Martin Choy #77 (BG), Robert Muresan #95 (ROU) si Haris Paraskevopoulos #27 (GRE) erau asteptati de audienta cu sufletul la gura, a inceput foarte agresiv fiind votata ca cea mai frumoasa cursa a etapei. Haris Paraskevopoulos #27 (GRE) termina pe 1, Matin Choy #77 (BG) pe 2 si Robert Muresan #95 (ROU) pe 3, Robi este la primul contact cu Serres Circuit la clasa SuperBike, el concurand aici in 2003 la clasa 125.
Catalin Cazacu #21 termina pe 5 reusind sa nu se lase depasit de cei 4 rideri care i-au stat in plasa si care l-au atacat in permanenta pe toate cele 14 tururi.

Duminica, ziua a doua de cursa – 34° la asfalt si 22 in aer, vant 16 km/h
La clasele debutanti timpii de calificare nu au fost printre cei mai buni, riderii romani nereusind sa ocupe pozitii fruntase.
La SuperSport, Ionel Pascota #1 vine cu un setaj optimizat si recupereaza, un timp de 1:21.145 ii aduce pozitia 2 in grila. Adrian Petrovici #96 desi ajutat de George Radovanovici #13 care a venit cu o alta motocicleta din Romania pentru a remedia avariile extinse din urma accidentul de sambata, a trebuit sa declare forfait. Motocicleta nu a putut fi pornita la timp.

La clasa Superbike dupa cateva tururi foarte rapide si un timp de 1:19.282 ce i-a rezervat locul 2 pe grila, Robert Muresan #95 are un accident urat, avariaza puternic motocicleta si a fost transportat la spital pentru verificari in urma puternicei contuzii la cap si a umarului drept. La acea ora se punea in discutie daca va putea reveni in sa.

Clasa 125. Cursa ce a inceput la ora 14:00 a fost una destul de linistita iar riderii romani au ocupat locurile 4 Cristina Udrescu #21 si 5 Dimitru Alexandru #56. De retinut ca aceasta clasa 125 admite in campionatul romanesc motoare pana la 125cc, riderii romani detinand motoare ce se inscriu in aceasta capacitate, iar sportivii straini piloteaza pe motoare pana la 200 cc dupa limita de capacitate maxima admisa la Campionatul European BMU la aceasta clasa.

Clasa Formula 600 /Debutanti 600 vine fara surprize, un loc 9 pentru Giorgio Versaci #77, 10 Florin Birladeanu #555 de la Century Team, pilotii romani neacomodati suficient cu circuitul ocupa pozitii in cea de-a doua parte a clasamentul.

Clasa Formula 1000 /Debutanti 1000 aduce pe pista 18 sportivi la start pentru 12 tururi. Cursa este intensa doar la varf, de la jumatatea locurilor s-a dus o lupta de conservare, vantul punand ceva probleme debutantilor.

Clasa SuperSport. Un start frumos si o lupta pentru primele pozitii, Pascota #1 reuseste o revenire fata de cursa etapei 01 si termina pe 2 la 9 secunde de puternicul adversar Dimitris Karakostas #7 ti la foarte mare distanta de locul 3. Boyan Bonchev #87 implicat in lupta la varf a cazut si astfel Pascota recupereaza puncte serioase.
Pe un loc onorant 8 a venit si Aron Romocea #138 deranjat de probleme musculare, urmat pe 10 de Eduard Socaci #22 si locul 11 Dan Mainescu #134.

Clasa SuperBike. O uriasa surpriza o face Robert Muresan care in pofida recomandarii medicului si a rumorii generale, se prezinta la start in pozitia 2 a grilei.
Dupa o frumoasa cursa pentru locul 1 intre Martin Choy #77 (BG) si Haris Paraskevopoulos #27 (GRE), Robert Muresan #95 (ROU) vine pe un loc 4, un loc incredibil in conditiile date.
Robert Muresan #95 a tinut sa multumeasca echipei, mecanicilor si celor care s-au implicat si au facut posibil ca motocicleta sa fie reparata in timp foarte scurt, Martin Choy #77, Masinuta, Ionel Pascota #1, Eduard Socaci #22, Adrian Petrovici #96 si a fost felicitat de toti pilotii pentru deosebitul efort depus de a pilota cu un umar aproape distrus.
Un efort deosebit l-a depus si Catalin Cazacu #21 care termina pe 6 dar si Mihai Iuliu #22 si el avariat serios cu cateva zile in urma la antrenament, iar pe locul 11 vine Bogdan Vrajitoru #30.
Locurile 15 si 16 au fost ocupate de Marin Virgil #24 si Ionut Pasere #117.
Urmatoarele etape 03 si 04 se vor desfasura in Romania pe Circuitul Motorpark pe 21-23 Aprilie, unde riderii romani pleaca ca favoriti in lupta cu sportivii bulgari, sarbi, greci, turci si macedoneni.

Nivelul Campionatului European de Viteza BMU este unul foarte ridicat si ne asteptam la un adevarat spectacol, etapele urmatoare a CNIRv sunt deasemenea organizate de Motorsport Race Management sub egida Federatiei Romane de Motociclism.
Rezultatele oficiale pe www.frm.ro si www.MotorsportRaceManagemet.ro

Credit Foto: Andrei Gemes / Luminita Gemes
Material furnizat de Bogdan-Adrian Minciuna – Motorsport Race Management
www.motorsportracemanagement.ro