Trei sferturi dintre fotbalistii care activeaza in Liga I si Liga a II-a au avut in ultimele doua sezoane intarzieri la plata salariilor, Romania aflandu-se la acest capitol pe locul 3 in Europa, dupa Malta si Turcia.

907a7795Aceste concluzii sunt reliefate de un studiu al FIFPro, realizat pe plan national de catre Asociatia Fotbalistilor Amatori si Nonamatori (vezi aici). Presedinte AFAN este Emilian Hulubei, Presedinte de Onoare este Cristian Chivu, un fotbalist cu o cariera exemplara. FIFPro a dezvaluit rezultele primului studiu realizat la nivel mondial cu privire la conditiile de lucru in fotbalul profesionist masculin.

Scopul acestei cercetari este de a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta fotbalistii – in special cei care nu fac parte din elita acestui sport – in scopul de a intelege mai bine aceste probleme si de a imbunatati conditiile in aceasta industrie.

Studiul a fost realizat de catre Universitatea din Manchester (Marea Britanie), in baza chestionarelor completate de aproape 14.000 de fotbalisti activi din 54 de tari si 87 de ligi din Europa, America si Africa. Este considerata cea mai mare cercetare cu privire la sportivii profesionisti, utilizand date care au fost furnizate direct de sportivi.

 

Prin intermediul unui chestionar, jucatorii erau invitati sa raspunda la 23 de intrebari, cu privire la subiecte ca: salarii, contracte, transferuri, antrenamente, meciuri trucate, violenta, siguranta locului de munca, sanatate, bunastare si educatie.

Majoritatea jucatorilor au cariere scurte si fragile, conform studiului. Acestia se confrunta des cu neplata salariilor, nu au un viitor sigur si de cele mai multe ori nu sunt pregatiti pentru viata de dupa o cariera in fotbal. Avand contracte cu o durata medie de doi ani, fotbalistii isi desfasoara activitatea intr-un mediu foarte competitiv si fragmentat.

steaua-sparta-17Cercetarea demonteaza mitul conform caruia fotbalistii se bucura de o viata plina de privilegii.

Mai mult de 45% din jucatorii de fotbal chestionati castiga mai putin de 1.000 USD pe luna. Salariul mediu la nivel mondial variaza intre 1.000 USD si 2.000 USD pe luna.

Doar fotbalistii care evolueaza la cel mai ridicat nivel competitional cistiga sume foarte frumoase; doar un procent de 2% din fotbalisti incaseaza anual 720.000 USD net sau mai mult.

Printre cele mai importante aspecte relevate in urma acestei cercetari, 41% din jucatori au precizat ca au avut intarzieri in plata salariilor cel putin o data in ultimele doua sezoane, de cele mai multe ori intarzierile fiind de una pana la trei luni.

Conform studiului, mai mult de 700 de jucatori profesionisti de fotbal (6 % din cei chestionati) au fost fortati sa accepte fie rezilierea contractului, fie reinnoirea acestuia, fiind separati de colegii lor si trimisi sa se antreneze separat. Cu toate ca FIFPro a fost informata cu privire la aceasta tactica utilizata de cluburi, este prima data cand a avut posibilitatea sa cuantifice nivelul acestei probleme.

Aproape 7% din jucatori au mentionat ca au fost contactati personal, pe parcursul carierei, de catre diverse persoane, in scopul trucarii meciurilor, procentul crescand pana la 11% pentru jucatorii cu varsta de peste 30 de ani. Fotbalistii cu salarii mai mici si cei platiti cu intarziere sunt mai predispusi pentru a fi contactati in vederea trucarii meciurilor.

„Aceasta cercetare ofera pentru prima data o imagine clara si detaliata a experientei profesionale a unui jucator de fotbal. Avem acum o baza clara de la care sa pornim reformele necesare in industria fotbalului. Salarii neplatite, transferuri fortate si jucatori care se antreneaza singuri. Trebuie sa construim un set de masuri impreuna cu toti cei implicati. Cluburile, ligile, confederatiile si FIFA trebuie sa accepte aceste greseli ale industriei noastre. Noul presedinte FIFA a anuntat ca isi doreste sa lucreze cu fotbalul profesionist si sa modifice atat de mult cat este posibil. Acest studiu trebuie sa fie punctul de pornire.– toate acestea trebuie sa fie de domeniul trecutului.”, a declarat Theo Van Seggelen, secretar general FIFPro.

 

Cluburile din Romania sunt printre cele mai prost platitoare din Europa.

Media veniturilor declarate de catre repondenti:

38,2 % au un salariu intre 4.000 si 8.000 de dolari net pe luna.

34,1 % au intre 2.000 si 4.000 de dolari pe luna

17,2 % dintre fotbalistii din Romania au un castig de sub 1.000 de dolari/luna

10,5 % au un salariu mai mare de 8.000 de dolari.