Liviu Nicolae poate fi un exemplu pentru orice om din fotbal care abandoneaza din varii motive cariera de jucator. Actualul antrenor sau instructor de copii si juniori s-a lasat de fotbal in 2015. O accidentare grava l-a facut sa se reorienteze in fotbal, dar nu foarte departe. Din statutul de jucator, in cel de antrenor.

Isi iubeste meseria si face tot posibilul sa-si atinga obiectivele propuse.
La varsta de 33 de ani se ocupa de juniori, antrenand echipa Celta Brasov, grupele 2003 si 2008, echipa ce se afla in parteneriat cu Celta Vigo (Spania).
E bine sa stii sa faci multe lucruri in viata! Pe langa faptul ca antreneaza, Liviu este si coordonator pe partea administrativa.
Avand in vedere colaborarea cu cei de la Celta Vigo, Celta Brasov are pe partea sportiva un antrenor, un coordonator si un preparator fizic, toti trimisi de Celta din Spania.

Avand o derulare frumoasa a carierei, curiozitatea m-a facut sa stau de vorba cu Liviu. Incantat, a dorit sa-si destainuie atat aventura fotbalistica, cat si obiectivele sale si ocupatia din prezent.

Cum este sa lucrezi cu cei mici?

„Pentru mine a fost ceva nou in meseria asta. De aceea am si vrut sa intru. Este foarte greu sa lucrezi cu copiii. Menirea noastra ca antrenori e sa-i facem sa gandeasca pentru ca foarte multe pleaca de la psihic, de la felul cum vin pregatiti la antrenament, de felul in care muncesc la antrenament, pentru ca pana la urma cum te antrenezi asa si joci. In rest, eu pot sa spun ca la 2003, cel putin, ii consider destul de mari, deja nu-i mai consider copii. Cu cat se maturizeaza mai repede, cu atat pot juca fotbal mai repede la un nivel mai inalt. Daca maturizarea asta dureaza foarte mult, atunci si debutul lor la seniori sau la un nivel mai mare va fi mai tarziu.”

S-a intamplat sau se intampla ca in momentul in care un copil intarzaie la antrenament sa-l certi?

„Nu, la mine la antrenament este greu sa intarzaie un copil, pentru ca am cu ei niste reguli bine stabilite, unde ei stiu ca inaintea unui antrenament trebuie sa se prezinte cu 30 de minute, inaintea unui joc cu o ora. Eu sunt omul care cred ca in momentul cand exista niste reguli atunci lucrurile sunt ok. In momentul cand nu exista aceste reguli apare haosul, apae ceea ce ai spus si tu (sa-i certi) si atunci nu trebuie sa apelez la cearta. Ei cunosc bine ceea ce au de facut si este mult mai usor.”

Avand in vedere ca in general la inceput e greu sa creezi ceva, pentru tine cum a fost?

„Pe mine, personal m-a ajutat foarte mult evolutia mea ca jucator. Am jucat la Chindia Targoviste, am promovat de la Liga a 3-a la Liga a 2-a. Dupa aceea am jucat la Fc Arges, Fc Mioveni, Fc Brasov, Unirea Tarlungeni, Juventus Bucuresti.
Din pacate, in 2015 cand eram la Tarlungeni am jucat 16-imi de finala cu Petrolul Ploiesti, daca nu ma insel si din pacate in minutul 8 am suferit o accidentare unde mi-am rupt ligamentele si meniscul, accidentare care m-a oprit putin; dar m-a tinut totusi un an de zile. In acest an in care am stat pe margine mi-am facut cursurile scolii de antrenori, mi-am luat licenta B, pentru ca facusem Facultatea de Sport; aveam si carnet de antrenor si am dat examen, intrand la cursurile de licenta UEFA B. Atunci am primit aceasta oferta din partea clubului Coltea, club care a facut, impreuna cu Primaria Brasov aceasta colaborare cu Celta Vigo. Iar eu am crezut ca pentru viitorul meu, pentru ca ma gandeam ca vreau sa lucrez in meseria asta de antrenor era momentul si locul oportun in care sa-ncep, pentru ca sa incepi intr-un loc in care lucrurile sunt organizate, conditiile sunt peste nivelul Ligii a 2-a e ideal.
In ceea ce priveste nivelul, nu stiu cate echipe de Liga a 2-a au conditiile pe care le avem noi aici. Avem terenuri, microbuze; deci copiii au niste conditii exceptionale pentru a desfasura activitatea pe care o au.
Si-atunci am hotarat, chiar daca n-a fost o decizie usoara pentru mine, sa renunt la fotbal la 33 de ani din postura de jucator. Am hotarat sa incep aceasta munca pe care ti-am spus ca o fac cu mare placere si in acelasi timp ai si satisfactie, petru ca e foarte placut sa vezi niste copii care progreseaza de la o zi la alta sub indrumarea ta.”

L-ai avut pe Hagi ca model?

„Pe Gica Hagi cred ca toata lumea il are ca model, pentru ca a demonstrat ca daca ai rabdare, daca faci lucrurile cum trebuie, daca exista o organizare apar si rezultatele, dar din pacate in Romania rabdarea lipseste. Dar iata ca apar cluburi! Gica Hagi a fost primul care a facut lucrul asta, a avut rabdare.
Noi aici la Celta Brasov nu avem o presiune a rezultatelor, suntem un club formator, unde formam copii, avem 5 locuri care an de an vor merge in Spania la Celta Vigo. Au sansa sa ramana acolo; deci din punctul asta de vedere noi asta incercam, sa formam oameni, sa formam jucatori care sa plece de aici de la noi cu un bagaj de cunostinte cat msi mare.”

Ai obiective pe termen scurt si pe termen lung?

„Da, eu sunt o persoana mai meticuloasa care-mi impun aceste obiective. Obiectivul principal este pe termen scurt, trebuie sa muncesc mult pentru a progresa, pentru ca imi doresc si eu la randul meu sa am un bagaj mare de cunostinte in aceasta meserie.
Obiectivul pe termen lung este clar, sa ajung sa activez la seniori, dar deocamdata am niste etape prin care trebuie sa trec, sa-mi iau licentele necesare. Inca sunt foarte implicat aici unde sunt acum. Eu sunt si un om care in momentul cand intru intr-un loc, intr-un mediu ma atasez si-atunci, momentan, obiectivul meu pe termen scurt este ca munca pe care o prestez aici sa fie la cel mai inalt nivel.”