Un meci cu ritm, cu dramatism si rasturnari de situatii, cu jucatoare puternice si dese tresariri de orgoliu, cu o victorie mare, meritata prin ardoarea cu care fetele noastre au luptat, cu un public entuziast si vocal, cu arbitrii usor depasiti de miza partidei. Cam aceasta ar fi descrierea pe scurt a meciului de handbal feminin CSM Bucuresti – Rostov Don, disputat in sferturile de finala a Ligii Campionilor EHF.

DSC_0152

Venita dupa 30 de victorii si un singur egal (rezultat impresionat obtinut atat in campionatul rusiei cat si in Liga Campionilor), echipa rusa a inregistrat in Sala Polivalenta din Bucuresti prima infrangere. Un 26-25 venit dupa luni de zile de victorii, un 26-25 care a zdruncinat invicibilitatea rusoaicelor, un 26-25 suficient in a trasa coordonatele unei falii in mentalul jucatoarelor de pe Don.

DSC_0138

Meciul a avut doua reprize distincte. Prima incheiata cu 12-11 in favoarea rusoaicelor, extrem de agresive si foarte pragmatice, vesnic increzatoare si cu o aparare dura, dar exacta. Au stralucit Ekaterina Ilina, o atleta fabuloasa, cu o dinamica deosebita si o imaginatie in joc rar intalnita, precum si Anna Sen, gigantica la propriu si la figurat, o jucatoare cu o forta uriasa de aruncare. Superlativele nu sunt gratuite pentru aceste doua handbaliste din echipa Rostov, dar sa nu uitam si de celelalte coechipiere, remarcabile prin spiritul de echipa, cu multe realizari personale: Iuliia Managarova, Regina Shymkute (foste amandoua la Oltchim), Vladiana Bobrovnikova, Katrine Lunde, etc. O echipa rusa, pur sange, extrem de omogena, cu un buget sanatos (probabil asigurat de industria grea de pe Don), cu doar 3 “importuri” in lot: o norvegianca si doua ucrainience.

DSC_0137

Deci dupa o repriza dominata de rusoaice, jucatoarele CSM-ului si-au regasit determinarea, impulsionate de cea care a fost protejata in prima parte a meciului, marea Linnea Torstensson, o luptatoare apriga, un spirit nordic care nu cedeaza usor.

DSC_0156

Linnea Torstensson, intrata pe teren accidentata si folosita in prima repriza doar pentru faza de aparare, a tras efectiv echipa dupa ea. A jucat eroic, a strans din dinti, a fluidizat jocul. De apreciat si sacrificiul Linei Jorgensen, un inter de mare potential, dar care a jucat accidentata, lucru care uneori s-a vazut.

DSC_0135

In repriza a doua in minutul 45 CSM conducea cu 4 goluri, 22-18, gratie si zvacnirilor pline de energie ale centrului brazilian Ana Paula Rodrigues, ale extremei spaniole Carmen Martin, beneficiare ale presiunii constante instaurate pe semicerc de pivotul Oana Manea. Din pacate, in minutul 46 arbitrii muntenegreni anuleaza golul valabil inscris de Rodrigues (CSM se desprindea la 5 goluri!) si acorda lovitura de la 7 metri in favoarea echipei bucurestene. Decizia o socheaza pe Bella Gullden care trage peste poarta, moment din care incepe o usoara degringolada. Timp de 8 minute rusoaicele marcheaza la greu, bucurestencele par sedate, si uite asa se ajunge ca in minutul 53 scorul sa fie de 24-22 in favoarea Donului. 8 minute fara gol marcat…

DSC_0146

Zarurile pareau arucate, dar Linnea Torstensson isi impinge colegele in atac, se zbate exemplar in aparare Mica Bradeanu, Jelena Grubisic inchide poarta, si in minutul 59 e 25-25. Apoi vine un gol izbavitor al CSM-ului, ratarea (cand mai erau 10 secunde) a unei lovituri de pedeapsa de catre Ilina (pana atunci cu o evolutie perfecta) si un contra-atac Oana Manea parat senzational in ultima secunda de joc de Katrine Lunde.

Scor final 26-25

DSC_0140

Un scor, asa cum spuneam, extrem de util in a fisura psihicul unei echipe obisnuite cu victoria. CSM a aratat ca Rostovul este vulnerabil, ca Final Four este chiar posibil, ca nu se preda fara lupta.

Sa speram ca pana pe 9 aprilie, echipa medicala va fi in masura a “repara” bijuteriile CSM-ului: Linnea Torstensson si Line Jorgensen, iesite cu accidentari serioase din inclestarea cu “tancurile” ruse.

Vom reveni cu alte comentarii despre acest meci istoric.

Foto: Tudor Panait