Federatia Romana de Handbal a organizat in weekend, pe plaja Perla din Venus, a treia editie a turneului national de handbal pe plaja. Evenimentul s-a desfasurat in parteneriat cu PROFI, Directia Judeteana de Sport si Tineret Constanta si Asociatia Judeteana de Handbal Constanta. Echipele au fost premiat cu premii constand in produse de intretinere corporala de la sponsorul FA.

La eveniment au participat peste 150 de sportivi juniori, numarul lor fiind in crestere fata de primele doua editii. Turneul a reprezentat si un criteriu de selectie pentru loturile nationale. Romania a participat momentan doar la Campionatele Europene de tineret la handbal pe plaja (locul 11 la feminin, locul 14 la masculin la ultima editie), iar FRH incearca sa alcatuiasca primele nationale de seniori pentru Campionatul European din 2017 din Croatia.

Clasament prima zi:

Juniori I masculin: Locul 1 – CSS1 Constanta I, Locul 2 – CS „Axiopolis” Cernavoda I, Locul 3 – CSS1 Constanta II, Locul 4 – CS „Axiopolis” Cernavoda II

Clasament feminin: Locul 1 – CSS Medgidia I, locul 2 – CS Perla Murfatlar, locul 3 – CS Laguna Navodari, locul 4 – CS Laguna Navodari I, locul 5 – CSS Medgidia II

Clasament ziua 2 : Locul 1 – CSS1 Constanta I, Locul 2 -CS Perla Murfatlar II, Locul 3 – CSS Navodari I, Locul 4 – CSS Medgidia II, Locul 5 – CS Perla Murfatlar I, Locul 6 – CSS Medgidia I, Locul 7 – Laguna Navodari I, Locul 8 – CSS Navodari II, Locul 9 – CSS Laguna Navodari II, 10 – CSS1 Constanta II

„Handbalul pe plaja a luat un mare avant pe tot globul in ultimii ani si va deveni sport olimpic. Romania, tara unde handbalul este sport national, trebuie si se va mula pe aceste tendinte. Ne dorim sa fim permanent in atentia publicului larg, inclusiv in timpul verii, cand in mod normal sezonul indoor este incheiat. Beach Handball-ul este un sport dinamic si distractiv, iar acest lucru cred ca va atrage multi practicanti si fani in Romania” – a declarat presedintele FRH, Alexandru Dedu.

Fosta campioana a Italiei la handbal pe plaja cu formatia din Salerno, Nicoleta Ivan a primit de la presedintele Alexandru Dedu sarcina de la dezvolta handbalul pe plaja din Romania, iar progresele sunt evidente.

„Suntem la inceput cu acest fenomen, dar lucrurile incep sa se miste. In 2016 s-au organizat deja turnee si la Ploiesti, Craiova si Baia Mare. Handbalul pe plaja ar putea fi un sport complementar pe perioada verii pentru jucatorii de handbal indoor. Forta exploziva si rezistenta in regim de viteza sunt principalele calitati pe care le cautam. In 2018 ne dorim sa participam la Jocurile Olimpice pentru Tineret si sa apoi sa construim o nationala competitiva pentru Olimpiada din 2024 cand beach-handball-ul va deveni sport olimpic”.

Principalele diferente fata de handbalul indoor:

Se joaca doar doua reprize de 10 minute, suprafata este mai mica – 27 x 12 metri, 4 jucatori de echipa – 3 jucatori de camp+1 portar, exista procedee tehnice individuale care se puncteaza dublu (aruncarea din pirueta 360 grade, aruncarea din aeriana, penalty-ul, golul portarului, aruncarea jucatorului specialist – cel care inlocuieste portarul).