Nationala feminina de handbal a Romaniei a obtinut o victorie exceptionala in fata Rusiei, campioana olimpica en titre, cu scorul de 22-17 (11-9), miercuri seara, la Helsingborg, in Grupa D a Campionatului European – EURO 2016 din Suedia.

romania-la-ce-suedia-2016
Jucatoarele noastre au facut o partida extraordinara, in special in defensiva, acolo unde Denisa Dedu a facut un meci mare, cu 22 de mingi salvate din 39 de aruncari (procentaj de 56%).

De remarcat ca Romania nu a fost condusa in acest meci nici macar o singura data. Au arbitrat sarboaicele Vanja Antic si Jelena Jakovljevic.

Romania lui Ambros Martin a fost in avantaj inca din primele minute (1-0, 2-1), iar la scorul de 2-2 (min. 5) au trecut 11 minute fara ca Rusia sa marcheze, in timp ce Romania a punctat de cinci ori, scorul fiind de 7-2 (17). Campioana olimpica s-a apropiat apoi la doua goluri, 9-7 (26), iar apoi la unul singur, 10-9 (29), dar la pauza Romania conducea cu 11-9.

neagu-buceschiInceputul partii secunde a fost unul dificil pentru romance, care s-au vazut egalate (11-11), iar adversarele au avut cateva sanse de a trece la conducere. Romania s-a aparat magistral si a revenit din nou la conducere pe tabela, 16-14 (40), scor la care timp de zece minute niciuna dintre echipe nu a reusit sa inscrie. Rusia a reusit din nou egalarea, in min. 53, 17-17, dar echipa noastra nu s-a clatinat si a facut un final remarcabil, marcand de cinci ori fara sa primeasca gol pana la expirarea timpului de joc, reusind o victorie memorabila, cu 22-17.

4Dedu a fost desemnata cea mai buna jucatoare a meciului.

Au evoluat echipele:
Romania: Denisa Dedu (22 mingi salvate) — Aneta Udristioiu (1 gol), Gabriella Szucs, Melinda Geiger (2), Crina Pintea (2), Eliza Buceschi (7), Cristina Neagu (7), Ana Maria Iuganu (2), Cristina Zamfir, Oana Manea (1), Madalina Zamfirescu, Laura Chiper. Selectioner: Ambros Martin.

Rusia: Victoria Kalinina (17 mingi salvate), Elena Utkina — Liudmila Postnova (4), Daria Dmitrieva (3), Ana Sen (2), Ana Viahireva (3), Marina Sudakova, Vladlena Bobrovnikova (1), Daria Samohina (2), Ksenia Makeeva, Victoria Jilinskaite, Karina Sabirova, Kristina Kojokar (1), Elizaveta Malasenko, Olga Gorsenina (1), Antonina Skorobogatcenko. Selectioner: Evgheni Trefilov.
In cealalta partida, Norvegia a invins net Croatia cu scorul de 34-16

Dupa doua etape disputate din faza grupelor de la turneul final, Norvegia este lider in Grupa D, urmata de Romania si Rusia, despartite de golaveraj:

1. Norvegia 4 puncte
2. ROMANIA 2p
3. Rusia 2p
4. Croatia 0p

Primele trei clasate din grupa se califica in grupele principale de la turneul final cu numarul de puncte acumulat in urma meciurilor directe, anulandu-se rezultatele cu ultima clasata.

A treia si ultima etapa din grupe se va disputa vineri, dupa urmatorul program:

19:30 Romania – Croatia
21:45 Norvegia – Rusia

Sursa text: F. R. Handbal si Agerpres