Nationala feminina de handbal tineret a Romaniei a intrat in linie dreapta cu pregatirile pentru turneul decisiv de calificare (17-19 martie) la Campionatul European din acest an. Tricolorele mici se afla in cantonament la Complexul Olimpic de la Izvorani.

Romania face parte din grupa 2 de calificare la CE 2017 sub 19 ani alaturi de Lituania, Islanda si Spania (tara gazda). Primele doua echipe din cele sase grupe ale preliminariilor obtin biletele pentru turneul final din Slovenia (27 iulie-6 august). Danemarca si Rusia, finalistele editiei precedente, sunt deja calificate din oficiu la Campionatul European.

Ion Craciun vs Jorge Dueñas

Nationala pregatita de Ion Craciun (principal), Cristian Preda (secund) si Ildiko Barbu (antrenor cu portarii) va avea o sarcina dificila la Carballo. Turneul de calificare reprezinta chiar debutul oficial al celebrului Jorge Dueñas la carma nationalei de tineret a Spaniei. Cu el la timona (2007-2016), senioarele au obtinut medalii la Europene, Mondiale si Jocurile Olimpice.

„Un turneu destul de greu, Spania joaca acasa, iar Islanda are un joc nordic specific. Aceasta generatie nu si-a atins inca potentialul deoarece a avut mereu ghinioane cu accidentarile la turneele finale precedente. Spania are pe banca un antrenor de top, dar asta motiveaza suplimentar atat staff-ul tehnic, cat si pe fete sa facem o figura frumoasa acolo si sa ne calificam la Campionatul European”, a precizat Ion Craciun, tehnicianul cu care Romania obtinea bronzul mondial la tineret in 2016.

Tricolorele vor o medalie in vara

Dupa ce au ratat inextremis o medalie la CE junioare sub 17 ani din 2015, componentele generatiei actuale nu concep sa rateze calificarea la CE tineret deoarece isi doresc o medalie inainte de trecerea la senioare.

„Totul merge bine, atmosfera este pozitiva in lot. Noi avem obiective marete, ne dorim o medalie la Campionatul European. Nu subestimam niciun adversar, cu Spania o sa fie un meci greu, dar ne dorim sa castigam grupa de calificare”, a punctat interul Daria Bucur (Corona Brasov)

Dubla campioana europeana de tineret in 1998 si 2000, Romania a obtinut anul trecut o medalie de bronz la CM din Rusia. Din acea generatie, doua handbaliste, capitanul Cristina Laslo si portarul Yulia Dumanska, s-au impus deja si in nationala de senioare. Urmasele lor la lotul de tineret promit sa tina stindarul sus.

„Au fost destule guri care au pus la indoiala valoarea acestei generatii, dar eu am incredere in colegele mele si putem apara rezultatele fetelor dinaintea noastra. Am mai intalnit Spania in vara trecuta intr-un turneu open in Suedia, nu va fi usor deloc, dar speram sa ne calificam chiar de pe primul loc”, a punctat centrul Alexandra Banciu (ACS Școala 181 Bucuresti)

Lotul Romaniei in pregatire la Izvorani: Alexandra Banciu (ACS Școala 181 Bucuresti), Ana Maria Berbece (Corona Brasov), Alexandra Badea (ACS Școala 181 Bucuresti), Alexandra Bojan (CSS Caracal), Daria Bucur (Corona Brasov), Andreea Pirvu (CSM Bucuresti), Daciana Hosu (Corona Brasov), Ana Maria Lopataru (Corona Brasov), Elena Nagy (LPS Slatina), Raluca Kelemen (CSS Caracal), Teodora Popescu (CSM Bucuresti), Andreea Tecar (Extrem Baia Mare), Sorina Tirca (Corona Brasov), Alexandra Severin (CSS Cluj-Napoca), Alexandra Muntean (Extrem Baia Mare/CNR Brasov), Narcisa Verde (CSM Bucuresti), Andreea Popa (Dinamo), Diana Ciuca (HCM Craiova), Ingrid Bodo (CS Sf.Gheorghe), Ștefania Jipa (CSM Bucuresti/CNE Rm/Valcea).

Staff Tehnic: Ion Craciun (antrenor principal), Cristian Preda (antrenor secund), Ildiko Barbu Kerekes (antrenor cu portarii), Jaume fort (antrenor portarii lot senioare), Radu Cheregi (analist video), Florentina Tonita (pisholog), Cristinel Gigiu (maseur), Lavinia Vlangar (maseur)

Sursa text + foto Departamentul Media FRH