Cosmin Jurcan
Cosmin Jurcan, Presedinte Fundatia Licinium

In baza articolului publicat pe 17 aprilie pe platforma Republica.ro si semnat de catre domnul jurnalist Cristian Tudor Popescu, care poarta titlul „Blestemul trufiei”, Fundatia Licinium solicita autorului articolului scuze publice pentru referirea in sens negativ la persoanele cu handicap locomotor. Paragraful la care facem referire este urmatorul: „Dupa nesabuitul ei racnet prematur de triumf, depresurizata psihic, Monica a servit ca o handicapata locomotor.”

Fundatia Liciunium organizeaza, pentru al doilea an consecutiv, turneul international de tenis de camp in scaun rulant –. Acesta este inscris in circuitul Federatiei Internationale de Tenis si este organizat in parteneriat cu Federatia Romana de Tenis si Federatia Internationala de Tenis, urmand a avea loc la Bucuresti, la Arenele BNR, in perioada 5-8 mai 2016.

Atitudinea domnului jurnalist Cristian Tudor Popescu este regretabila si prin prisma faptului ca, desi de ani de zile practica acest sport cu pasiune, a reusit sa jigneasca si sa genereze un sentiment de frustrare tuturor sportivilor romani care joaca tenis de camp in scaun rulant.

Este o rusine ca, la 40 de ani de la prima partida de Wheelchair Tennis, presa din Romania nu constientizeaza efectele folosirii unor cuvinte asupra categoriilor la care face referire, in cazul nostru persoanele cu handicap. Consideram ca, pe langa aspectul moral, nu a fost respectata nici deontologia profesionala, motiv pentru care cerem ca, pe langa scuzele publice ale domnului Cristian Tudor Popescu, toate celelalte publicatii care au preluat articolul semnat de catre dumnealui, sa publice un drept la replica. Totodata, ii invitam si la turneul „Bucharest Open Wheelchair Tennis 2016” pentru a vedea live cum serveste o persoana cu handicap locomotor. Dat fiind nivelul de perfomanta al acestor sportivi, il putem chiar provoca pe domnul Cristian Tudor Popescu la o partida demonstrativa.

Cu consideratie,
Cosmin Jurcan
Presedinte Fundatia Licinium