13012895_833986313412911_4120796264669171526_nIn perioada 5-8 mai va avea loc la Bucuresti a doua editie a turneului de tenis de camp in scaun rulant Bucharest Open Wheelchair Tennis, categoria ITF3. Avand un tablou de 72 de sportivi din 20 tari, turneul se va desfasura pe terenurile de tenis ale Arenelor BNR, la categoriile Men, Women, Quad. Bucharest Open Wheelchair Tennis este rodul unui parteneriat intre Fundatia Licinium, Federatia Romana de Tenis si Federatia Internationala de Tenis prin care este promovat sportul de performanta in randul tinerilor cu handicap.Wheelchair Tennis aplica aceleasi reguli ca tenisul clasic, singura diferenta fiindca mingea poate sa cada in teren de doua ori.

Cosmin Jurcan
Cosmin Jurcan

Prima editie a avut loc in perioada 28 – 30 august 2015 la Centrul National de Tenis din Bucuresti, sportivi din toata lumea concurand la categoria ITF Futures Series.

”In contextul acestui an paralimpic, unul dintre obiectivele noastre il reprezinta accesibilizarea bazelor sportive astfel incat persoanele cu handicap sa poata practica sportul la nivel de performanta. Tocmai de aceea am infiintat Romanian Wheelchair Tennis Tour, un circuit care include 3 turnee de tenis in scaun rulant. In ordine cronologica, primul dintre ele este Bucharest Open Wheelchair Tennis care are, totodata, si cea mai mare valoare competitionala si a premiilor. Urmatoarele sunt Napoca Open Wheelchair Tennis si Oradea Open Wheelchair Tennis care urmeaza a se desfasura in august 2016” – a declarat Cosmin Jurcan, presedintele turneului Bucharest Open Wheelchair Tennis.

Tabloul de 72 de sportivi cuprinde concurenti din 20 tari de pe mai multe continente care vor juca la categoriile Men, Women , Quad.Printre acestia se numara si 8 sportivi romani. Premiile au o valoare de 12.000 USD.

Federatia Romana de Tenis se simte onorata sa fie partener al turneului ”Bucharest Open Wheelchair Tennis” si in 2016, un turneu care, iata, creste in valoare de la an la an. Pentru tenisul romanesc, pentru cei care iubesc acest frumos sport, este foarte important parteneriatul cu organizatorul turnelui, Fundatia Licinium, careia ii apreciem dorinta de a reusi si de a demonstra lumii ca nu exista limite atunci cand iti place ceea ce faci. Totodata, consideram turneul o oportunitate foarte buna pentru tinerii cu dizabilitati din Romania de a-i inspira si provoca sa practice acest sport la nivel de performanta”, a declarat George Cosac, presedinte Federatia Romana de Tenis.

1976 constituie anul de nastere al acestei discipline sportive, cand Brad Parks a inceput sa joace tenis de camp din scaun rulant. Fost schior de perfomanta, acesta a suferit un accident in urma caruia a fost nevoit sa se deplaseze intr-un scaun cu rotile. In acest context, lui i-a venit ideea de a initia aparitia un nou sport. In scurt timp, tenisul in scaun rulant a devenit unul dintre cele mai populare din lume si se integreaza perfect cu tenisul clasic, meciurile putand avea loc pe orice teren standard si fara modificari pentru rachete sau mingi.

In acest an se implinesc 40 de ani de la prima partida de tenis in scaun rulant, jucata de Brad Parks, iar in acest moment exista un circuit de peste 170 de turnee printre care se numara si Bucharest Open Wheelchair Tennis, Napoca Open Wheelchair Tennis, Oradea Open Wheelchair Tennis, ultimele doua urmand a se desfasura in august 2016.

Detalii despre turneul Bucharest Open Wheelchair Tennis pot fi urmarite pe www.bowt.ro