De-a lungul vremii ne-am bucurat de fiecare succes al romanilor in fotbal, in special. Dar, anii au trecut si ale noastre echipe nu au mai progresat in Europa. Un exemplu inteligibil ar fi Steaua, care a devenit pe  data de 7 mai 1986, „regina” Europei. Steaua a batut-o atunci pe FC Barcelona, la Sevilla, unde, sa nu uitam interventiile de inalta clasa, pe care le-a detinut „legendarul nostru erou”, Helmuth Duckdam, care a aparat 4 penalty-uri. Felicitari!

Helmuth Duckadam aparand 4 penaltyuri
Helmuth Duckadam Sursa: www.betshoot.com

Astfel vremea a trecut, noi momente fabuloase am avut norocul sa le intalnim in cale. Steaua, in urmatoarea perioada a prins iarasi o finala de Cupa a Campionilor, a prins o semifinala, optimi, grupe.
Sa nu uitam nici de Dinamo Bucuresti, care pe plan european a ajuns in tururi preliminare, in grupe. Dar Dinamo nu a impresionat neaparat prin faptul ca a ajuns foarte departe in competitiile europene, ci a adus in ratiunea omului participarile foarte multe, consecutive, fie ca sunt tururi preliminare, fie grupe.
Vremuri, evident, frumoase atunci. Astazi doar speranta ne mai poate da puterea sa consideram ca fotbalul nostru merita sa fie in Europa. Dar, mai putem ajunge departe in Europa, daca ar fi sa ajungem in grupe?
Aceste goluri ale neparticiparii echipelor romanesti in Europa, trebuiau fi inlocuite cu un alt sport, care are mai mult „lipici” european. Daca este sa fie din punct de vedere filosofic, asa cum Immanuel Kant a inlocuit stiinta pentru a-i face loc credintei. Iubirea romanilor pentru sport, nu ii lasa sa se opreasca intr-un loc si sa stea cu mainile in san. Daca nu e fotbal, atunci e tenis!
Dovada ca tenisul ar putea fi un sport national consta in titlurile, foarte multe la numar ale jucatorilor nostri de tenis. Primul exemplu ar fi Horia Tecau. Este incontestabil, cel mai bun roman la tenis masculin in prezent. Horia al nostru, castigator de turnee mari, printre care: Australian Open, Wimbledon, dar si castigarea Turneului Campionilor, in 2015.

Simona Halep Sursa: www.ziuanews.ro

Un alt exemplu ar fi Simona Halep, cea mai cunoscuta jucatoare de tenis a momentului in Romania. Aceasta jucatoare era acum cativa ani in urma destul de departe in clasamentul WTA. Cu nemarginita ei ambitie, perseverenta, dar si sprijinul prietenilor, probabil putini la acea vreme, a devenit o jucatoare mare. Davada ar sta in faptul ca la un moment dat a ocupat si pozitia a doua in clasamentul WTA.

Usor, usor, ambitia si puterea poate au cedat si Simona noastra a coborat in clasament. Dar, a ramas totusi acel spirit de lupta in sufletul ei, acel elan, pe care il are, in mod categoric fiecare sportiv. Lupta  i-a adus onoarea de a castiga pe data de 7 mai, titlul de la Madrid, in aceeasi zi in care Steaua implinea 30 de ani de la castigarea Cupei Campionilor Europeni.

Sorana Carstea Sursa: www.superpont.com
Sorana Carstea Sursa: www.superpont.com

Urmeaza acum cel de la Roma?
In afara de cei 2 sportivi, de Halep si de Tecau, mai avem multe alte ambitii ce se pot ridica la un nivel foarte inalt. Sorana Carstea si Patricia Tig, doua fete nemaipomenite in tot ceea ce inseamna lupta in terenul de joc, castigare a punctelor, dar si putere mentala incredibila. „Sare in relief” si puternica Monica Niculescu. Mingi „elegante”, „zburdalnice” peste fileu, intr-un mod inedit. Asa este! Serveste incredibil! Si acestea sunt doar cateva exemple din practicantii nostri de tenis.

Din pacate, lumea nu intelege faptul ca ar trebui sa dedicam „materialul” nostru cui merita. Ei bine, jucatorii si jucatoarele noastre de tenis chiar merita, mai direct spus, merita un turneu de tenis in Romania. Exista in fiecare colt al lumii cineva care doar spune, dar nu face. Si cum lumea nu are neaparat colturi, ci este formata dintr-un ansamblu rotund, toti vorbim si nimeni nu face.

Dragi cititori, avem o tara minunata, dar pacat ca nu facem aproape nimic pentru ea.
Dar, ce se mai poate spune cand toti spun, dar nimeni nu aude? Sau… nu vor sa auda?