Esecul de la turneul preolimpic de box de la Samsun-Turcia, unde pugilistii romani n-au reusit nicio calificare pentru Rio a fost o mare dezamagire nu numai pentru federatie, ci si pentru iubitorii „nobilei arte” din tara noastra. „Se pot gasi o multime de scuze, dar nu ajuta pe nimeni” remarca pe buna dreptate fostul coleg de breasla Daniel Ion, secretar general al federatiei dupa alegerile din luna ianuarie.

Opt băieți, conduși de antrenorul Napoleon Gheorghe, și trei fete, pregătite de antrenorul Adrian Lăcătuș, nu au reusit absolut nimic la Samsun in cadrul turneului european de calificare la JO (desfasurat în perioada 9-17 aprilie), la care au participat în total 292 de pugiliști din 39 de țări.
box-cadeti
Sursa foto: http://sptfm.ro/wp-content/uploads/2015/05/box-cadeti.jpg

Realitatea dura e ca federatia a ramas si in aceste luni „un copil abandonat”‘ al MTS, fara finantare de un an de zile, cu sportivi de lot national care erau, practic, obligati, daca vor sa faca performanta, sa se pregateasca individual la cluburile de unde provin.

Cele trei fete antrenate de Adrian Lacatus, Lacramioara Perijoc, Cristina Sandu si Florina Radu au participat la cateva bilaterale cu adversare de top, cum au fost cele venite din Italia, in fata carora au fost net superioare. Din pacate, patru luni mai tarziu, la turneul preolimpic, au intalnit sportive cu numeroase meciuri desfasurate in acest an, iar situatia s-a rasturnat impotriva noastra. Perijoc si Radu au pierdut destul de greu, la puncte, demonstrand ca au valoare, pe care trebuie s-o confirme la Mondialele de la Astana-Kazahstan, de unde se vor califica primele cinci de la fiecare dintre cele trei categorii.
Baietii au cazut, precum popicele, la turneul preolimpic din Turcia. Bogdan Juratoni, Razvan Andreiana, Mirel Jitaru, Ionel Jitaru, Paul Andrei Aradoae trebuie sa se autodepaseasca daca vor sa ajunga la Rio.
De unde altadata trebuiau gale de selectie cu participarea a trei-patru boxeri de valori apropiate la aceeasi categorie, acum e nevoie de eforturi si de compromisuri pentru a avea un lot complet de seniori. Lot care isi va incerca sansa de a ajunge la Rio si la turneul mondial din capitala Azerbaidjanului si la cel preolimpic APB WSB de la Sofia.
„E imbucurator ca vin din urma campioni mondiali de tineret si juniori, dar e de-a dreptul dramatic pentru ca nu stim daca-i vom putea pregati si asigura conditiile necesare pentru a deveni laureati si la seniori” a completat secretarul general al FRB.
Partea buna e ca in ultimele trei luni, cu sprijinul catorva sponsori si al unor cluburi, care sunt cu taxele la zi, s-a reusit ridicarea popririi de pe conturile federatiei a circa doua miliarde lei, s-a platit integral datoria catre ANAF in valoare de 1,3 miliarde lei si s-a stins litigiul cu Hidrolectrica in valoare de sase miliarde lei.
Federatia are acum doar 9,65 lei in conturi!
Colacul de salvare poate veni de la MTS, care a promis ca, intr-o saptamana, va debloca finantarea, dupa un an de seceta, caz in care situatia boxului romanesc s-ar schimba mult in bine.

Mihai Nistor, la +91 kg, este singurul boxer roman care a obținut deja calificarea la JO 2016.