Sportul halterelor are origini in antichitate, fiind prezent in programul olimpic inca de la prima editie a JO moderne, in 1896. Intrecerile feminine au fost acceptate in programul olimpic din 2000, adica la editia JO de la Sydney. Romania va participa la Rio cu o delegatie de 4 sportivi (Sorina Hulpan, cat. 69 kg; Andreea Aanei, cat. +75; Dumitru Captari, cat.77 kg; Gabriel Sincraian, cat.85 kg.), 2 antrenori cu performante istorice in halterele romanesti Nicu Vlad si Petre Becheru (singurii romani care au cucerit aurul olimpic!) si un arbitru – Georgeta Ion, care va arbitra si la baieti si la fete.

Captari 1
Dumitru Captari; Sursa Foto: http://ziuanews.ro/

O scurta Istorie

Intr-un articol bine documentat aparut pe Agerpres se arata:

„Halterele reprezinta un sport in care oamenii ridica greutati mari, formate din discuri de diferite greutati, puse pe capetele unei bare. Bara olimpica standard goala (fara discuri montate) are greutatea de 20 de kg. Este un sport olimpic, dar poate fi practicat si de amatori. Exista doua stiluri:”smuls” si „aruncat”. Competitia, de regula, incepe cu stilul „smuls”, fiecare concurent avand dreptul la trei incercari. Incercarea se considera reusita sau nereusita in baza regulamentului existent. Dupa ce se incheie competitia la „smuls” se trece la „aruncat”, la care, din nou, fiecare sportiv are dreptul la trei incercari.”
Probele sportive de haltere la Jocurile Olimpice de vara din 2016 se desfasoara in perioada 6-16 august in cel de-al saselea pavilion al Riocentro din Rio de Janeiro. Sportivii au la dispozitie 6 miscari: 3 ridicari la smuls si 3 la aruncat.

In program figureaza 15 probe: opt la categoria masculin si sapte la feminin, toate la Total (total obtinut prin cumularea rezultatelor la smuls si aruncat).

Vor fi decernate medalii la urmatoarele probe sportive: 56 kg masculin, 62 kg masculin, 69 kg masculin, 77 kg masculin, 85 kg masculin, 94 kg masculin, 105 kg masculin, +105 kg masculin; 48 kg feminin, 53 kg feminin, 58 kg feminin, 63 kg feminin, 69 kg feminin, 75 kg feminin, +75 kg feminin.
In clasament general pe medalii olimpice primele locuri sunt ocupate de: 1. fosta URSS (39 aur,21 argint,2 bronz — 62 total), 2. R.P. Chineza (29 aur, 13 argint, 8 bronz — 50 total), 3. SUA (16 aur, 16 argint, 11 bronz — 43 total), 4. Bulgaria (12 aur, 16 argint, 8 bronz — 36 total), 5. Franta (9 aur, 3 argint, 3 bronz — 15 total), 6. Turcia (8 aur, 1 argint, 2 bronz — 11 total)
Romania se situeaza pe locul 23, cu doua medalii de aur, sapte de argint si patru de bronz, respectiv un total de 13 medalii. Romania a participat la JO pentru prima data la acest sport in 1952 si pana in prezent nu a lipsit decat la editiile din 1956 si 1968. Cele doua medalii olimpice de aur au fost obtinute la JO de la Los Angeles 1984 de Petre Becheru (82,5 kg) si Nicu Vlad (90 kg).

Balbe si incertitudini antidoping

Regulamentul de calificare olimpica pentru JO de la Rio a inclus si sanctiuni pentru abateri savarsite in perioada de calificare olimpica stabilita de IWF (federatia internationala), 19 iunie 2014-19 iunie 2016, si anume: pentru cumularea a 4-5 cazuri pozitive de dopaj indiferent de varsta, gen, lot sportiv, in timpul sau in afara competitiei, in perioada mentionata se va retrage un sportiv din cota de calificare obtinuta. Fiind in aceasta situatie, F.R. Haltere a pierdut un loc putand inscrie doar 4 sportivi la competitia olimpica.

De remarcat faptul ca halterofilii bulgari si rusi au fost exclusi in totalitate de la aceste jocuri, urmare a sanctiunilor aplicate de IWF/WADA/TAS/CIO. ”Integritatea halterelor a fost puternic afectată de mai multe ori si la diferite niveluri de rusi, in consecinta, a fost aplicata cea mai potrivita sanctiune pentru a se pastra reputatia acestui sport”, a afirmat Federatia internationala de haltere intr-un comunicat postat pe site-ul sau oficial. 

Pe 15 iunie 2016, Federatia internationala de haltere (IWF), citata de Reuters, anunta ca cei patru campioni olimpici din Kazahstan au fost depistati pozitiv la acest sport dupa reanalizarea esantioanelor lor de la JO 2012. Acestia, alaturi de alti sase sportivi din alte tari, au fost suspendati provizoriu de IWF si vor pierde medaliile cucerite.

Delegatia cea mai numeroasa la aceste Jocuri Olimpice la disciplina Haltere va fi cea a Chinei cu 6 baieti si 4 fete in concurs.

 

Faptul ca CIO, WADA si Federatiile Internationale de specialitate nu si-au armonizat mijloacele si reglementarile de lupta antidoping, a dus la instaurarea unei stari de nesiguranta, de totala incertitudine fata de performantele olimpice ale unor campioni de la Londra sau Beijing, stare amplificata de decongelarea si reanalizarea unor probe de la anterioarele olimpiade, fapt ce a dus la descoperirea unor halterofili dopati, care au viciat prin performantele lor ierarhia olimpica. Au fost anulate medalii, au fost aplicate sanctiuni (cazul Rusiei, al Kazahstanului, al Bulgariei), dar ce faci cu spiritul competitiei, ce faci cu clasamentele si medaliile configurate altfel in statistici? Cum repari nedreptatea?

Masurile deosebite luate de CIO impreuna cu WADA au conturat o situatie cel putin bizara: sportivii depistati ca s-au dopat la Londra sau Beijing au concurat intre timp, au iesit campioni europeni, mondiali, au facut calificari pentru Rio, au influentat ierarhiile. Nu exista inca un regulament operativ de lucru; responsabilitatea a picat in seama Federatiilor Internationale fara a se gasi solutii logice de reparatie morala, de recuperare a prejudiciului material. Reanalizarea probelor din trecutul olimpic imediat (2012 si 2008) a creat o situatie complet noua, inedita, si trebuie imediat formulate reglementari clare la nivel international. Peste toate acestea s-a suprapus si cazuistica Meldonium cu o insuficienta baza stiintifica, fapt ce a generat numeroase complicatii, generand incertitudini, ranind destine de sportivi.

Ce sanse avem la Rio?

gabriel-sincraian
Gabriel Sincraian (http://www.romaniajournal.ro/wp-content/uploads/2016/04/gabriel-sincraian.jpg)

La actualele Jocuri olimpice, sanse la o medalie pentru Romania are sportivul Gabriel Sincraian, halterofil descoperit la Cluj de Stefan Tasnadi si format pentru marea performanta si pentru aventura olimpica de antrenorul Mugur Saranciuc de la CSM Bistrita. Acesta va intra in competitie in data de 12 august, la ora locala 19.00; Este de asteptat ca batalia (purtata in grupa de elita) pentru medalii sa dureze cel mai probabil aproape 2 ore. Daca Sincraian va depasi la total greutatea de 380 kg. sigur va lua medalie olimpica. Cea mai buna performanta de anul acesta a fost de 371 kg. ridicate la Europene, unde s-a clasat pe locul 2. Categoria sa, una dintre cele mai atractive, aduna la start 24 de sportivi si are ca principali favoriti sportivi din Iran, Egipt, Franta.

Iata zilele cand intra in concurs ceilalti sportivi romani:

Sorina Hulpan, cat. 69 kg; concureaza in 10 august

Andreea Aanei, cat. +75; concureaza in 14 august

Dumitru Captari, cat.77 kg;concureaza in 10 august

De remarcat ca Nicu Vlad, Presedintele F.R. Haltere, Vicepresedinte al Federatiei Internationale de Haltere (IWF), este la aceasta editie de JO antrenor principal coordonator alaturi de Petre Becheru. Experienta acestor uriasi campioni speram sa se transmita reprezentantilor nostri, astfel incat acestia sa obtina performante de top.

Important este sa se autodepaseasca!