Federatia Romana de Sah, in dorinta de a omagia contributia unor personalitati bucurestene la dezvoltarea sahului romanesc, a intreprins demersuri pe langa Primaria Capitalei, Directia Patrimoniu, ca doua strazi din Bucuresti sa poarte numele a doi mari sahisti romani, locuitori ai Capitalei: Marele Maestru lnternational Victor Ciocaltea (n.1932 – d.1982) si Marea Maestra Internationala Elisabeta Polihroniade (n.1935-d.2016).

13268116_1049362131806331_2058452130792526277_o
Sursa Foto: https://www.facebook.com/elisabeta.polihroniade; Iulian Gabar

In raspunsul sau, Directia Patrimoniu a raspuns ca:

„ Pe strazile din municipiul Bucuresti sunt inscrise proprietati particulare. Schimbarea denumirii strazii implica schimbarea tuturor cartilor de identitate ale cetatenilor care au domiciliul pe strazile in cauza, precum si a altor documente de catre institutiile statului. Aceaste schimbari necesita cheltuieli foarte mari. Totodata pentru schimbarea denumirii unei strazi este necesar acordul scris al tuturor locatarilor de pe strada in cauza.”

stere_sah_istoria_sahului-ciocaltea-victor-21
Sursa Foto: http://www.stere.ro/

Ca atare, propunerea F.R. Sah a fost luata in evidenta Directiei Patrimoniu, Serviciul Cadastru din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, urmand ca atribuirea acestor denumiri sa se faca odata cu dezvoltarea unor noi strazi.
Sa speram ca acest fapt se va petrece cat mai curand si ca aceasta initiativa FRS va fi adoptata, ca model de buna practica, si de alte federatii sportive.

Publicatia Sport Extrapress isi exprima solidaritatea cu aceste actiuni de refacere a memoriei sportului romanesc.